sâmbătă, august 8, 2020

/e/ – va reuși oare să ne scape de compromisuri?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Viața personală a devenit o iluzie

Sistemele de operare Android și iOS, susținute de giganți ca Google și Apple, au ajuns să ruleze pe marea majoritate a dispozitivelor mobile, și fac asta destul de bine, însă cu un preț care, la o privire superficială, parte neglijabil. Nu este în fapt deloc așa, deoarece, acceptând Android-ul sau iOS-ul, cu toate beneficiile lor, ne dăm acordul ca Google și nu numai, să știe cam totul despre viața noastră – unde lucrăm, unde locuim, ce locuri vizităm, ce produse cumpărăm, cu cine ne întâlnim, unde navigăm pe Internet, poate chiar și ce vorbim, iar înșiruirea aceasta poate continua pe multe rânduri. Plecând de la aceste realități deloc roz, îmi vin în minte două întrebări: “Cât de bine informați suntem când decidem să ne expunem viața personală în folosul comodității?” și “Oare chiar este necesar acest compromis?”

Nu toți acceptăm

Nu toți suntem dispuși să acceptăm a fi spionați, nu neapărat de frică, ci mai mult din principiu. Viața personală, deși nu percepem pe moment, încetează să mai poarte această denumire (adică încetează să existe) în momentul în care ea devine expusă, aproape publică, prin intermediul a fel și fel de gadget-uri care ne fac să ne simțim “smart”. Oare mai avem timp să fim cu adevărat?

Se întrevede o alternativă

Dacă și tu te afli printre cei vor să-și recâștige viața personală și intimitatea online, atunci te vei bucura să citești cele ce urmează și îți vei recâștiga măcar speranța. Erai convins că în situația ta sunt mulți, dar resemnați cu ideea că nu se mai poate face nimic, dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Urmează să apară o alternativă, iar compromisul poate nu va mai fi necesar. Inițiativa îi aparține lui Gaël Duval, un membru proeminent al comunităților Linux și open source, care pare să se fi săturat să-și lase viața personală la mila unor companii ca Google sau Apple. Iată ce spune acesta:

Google a devenit prea mare și ne monitorizează adunând o mulțime de informații despre ceea ce facem. Vor să ne știe cât mai bine cu putință pentru a vinde publicitate. Vreau să-mi recuceresc intimitatea.

Află mai multe accesând site-ul oficial al proiectului /e/ (click)

S-a pornit deja la drum

Gaël Duval a cooptat alți doi dezvoltatori pentru a crea alternativa, “/e/” pe numele său, un sistem de operare bazat pe Android, care pune accentul pe intimitatea utilizatorului. Inițiatorul mărturisește că a luat în considerare mai multe variante, printre care utilizarea Firefox OS ca punct de plecare (nu i s-a părut suficient de simplu și intuitiv) sau crearea unui sistem de operare mobil bazat pe Linux (necesită un efort considerabil, iar companii precum Canonical au aflat asta într-un mod destul de dureros), dar nici una nu i s-a părut să funcționeze. Astfel, a decis ca “/e/” să ia naștere plecând de la LineageOS, acesta fiind el însuși un sistem open-source, bazat pe Android. LineageOS este de fapt urmașul lui CyanogenMod. După părerea lui Duval, aceste sisteme nu stau prea bine la partea estetică, unde le lipsesc anumite detalii, aspect care descurajează utilizatorii.

Un nou design

Deși /e/ este bazat pe Android, el va veni cu o nouă înfățișare, plecând de la launcher-ul redesenat și continuând cu pictogramele, sistemul de notificări și “centrul de control”.

Nu sunt motive de îngrijorare

Un lucru care s-ar putea să-i dezamăgească pe unii constă în faptul că s-a renunțat la Google Play Store, Google Play Services și Google Services. Dar nu e cazul să vă speriați deoarece au fost deja gândite alternative și pentru acestea. Duval speră să includă “/e/ store”, conținând aplicații free oficiale, cum ar fi APKPure și aplicații open source de genul F-Droid. De asemenea, în locul Google Services, e posibil să avem MicroG, o implementare open source a librăriilor și aplicațiilor proprietare Google, în timp ce Magisk Manager se va ocupa de programele care folosesc SafetyNet API de la Google. În ceea ce privește căutarea online, se dorește introducerea DuckDuckGo și Qwant, deși utilizatorul va fi liber să aleagă motorul de căutare preferat. În plus, /e/ va folosi Quad 9 Domain Name System, care blochează accesul la site-urile malițioase cunoscute și vă protejează intimitatea.

Oare va deveni realitate?

Ne întrebăm dacă această inițiativă lăudabilă, care se vrea a fi un proiect non-profit, va reuși să se materializeze. Dacă totul decurge fără probleme, ar trebui să ne bucurăm de debutul telefoanelor cu /e/ în cursul lunii ianuarie 2019. Voi ce părere aveți? Credeți că ne vom recâștiga, măcar într-o oarecare măsură intimitatea online fără a renunța la gadget-urile mult iubite? Așteptăm comentarii.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Câteva combinații de taste, utile pentru Windows

Combinații pentru Windows Sistemul de operare Windows permite ne permite să lucrăm la un nivel superior. Dacă mouse-ul este un instrument care ne permite să...
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
50 Shares
Copy link
Powered by Social Snap