30.5 C
București
vineri, iulie 19, 2024

/e/ – va reuși oare să ne scape de compromisuri?

Ar trebui să le citești

Viața personală a devenit o iluzie

Sistemele de operare Android și iOS, susținute de giganți ca Google și Apple, au ajuns să ruleze pe marea majoritate a dispozitivelor mobile, și fac asta destul de bine, însă cu un preț care, la o privire superficială, parte neglijabil. Nu este în fapt deloc așa, deoarece, acceptând Android-ul sau iOS-ul, cu toate beneficiile lor, ne dăm acordul ca Google și nu numai, să știe cam totul despre viața noastră – unde lucrăm, unde locuim, ce locuri vizităm, ce produse cumpărăm, cu cine ne întâlnim, unde navigăm pe Internet, poate chiar și ce vorbim, iar înșiruirea aceasta poate continua pe multe rânduri. Plecând de la aceste realități deloc roz, îmi vin în minte două întrebări: “Cât de bine informați suntem când decidem să ne expunem viața personală în folosul comodității?” și “Oare chiar este necesar acest compromis?”

Nu toți acceptăm

Nu toți suntem dispuși să acceptăm a fi spionați, nu neapărat de frică, ci mai mult din principiu. Viața personală, deși nu percepem pe moment, încetează să mai poarte această denumire (adică încetează să existe) în momentul în care ea devine expusă, aproape publică, prin intermediul a fel și fel de gadget-uri care ne fac să ne simțim “smart”. Oare mai avem timp să fim cu adevărat?

Se întrevede o alternativă

Dacă și tu te afli printre cei vor să-și recâștige viața personală și intimitatea online, atunci te vei bucura să citești cele ce urmează și îți vei recâștiga măcar speranța. Erai convins că în situația ta sunt mulți, dar resemnați cu ideea că nu se mai poate face nimic, dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Urmează să apară o alternativă, iar compromisul poate nu va mai fi necesar. Inițiativa îi aparține lui Gaël Duval, un membru proeminent al comunităților Linux și open source, care pare să se fi săturat să-și lase viața personală la mila unor companii ca Google sau Apple. Iată ce spune acesta:

Google a devenit prea mare și ne monitorizează adunând o mulțime de informații despre ceea ce facem. Vor să ne știe cât mai bine cu putință pentru a vinde publicitate. Vreau să-mi recuceresc intimitatea.

Află mai multe accesând site-ul oficial al proiectului /e/ (click)

S-a pornit deja la drum

Gaël Duval a cooptat alți doi dezvoltatori pentru a crea alternativa, “/e/” pe numele său, un sistem de operare bazat pe Android, care pune accentul pe intimitatea utilizatorului. Inițiatorul mărturisește că a luat în considerare mai multe variante, printre care utilizarea Firefox OS ca punct de plecare (nu i s-a părut suficient de simplu și intuitiv) sau crearea unui sistem de operare mobil bazat pe Linux (necesită un efort considerabil, iar companii precum Canonical au aflat asta într-un mod destul de dureros), dar nici una nu i s-a părut să funcționeze. Astfel, a decis ca “/e/” să ia naștere plecând de la LineageOS, acesta fiind el însuși un sistem open-source, bazat pe Android. LineageOS este de fapt urmașul lui CyanogenMod. După părerea lui Duval, aceste sisteme nu stau prea bine la partea estetică, unde le lipsesc anumite detalii, aspect care descurajează utilizatorii.

Un nou design

Deși /e/ este bazat pe Android, el va veni cu o nouă înfățișare, plecând de la launcher-ul redesenat și continuând cu pictogramele, sistemul de notificări și “centrul de control”.

Nu sunt motive de îngrijorare

Un lucru care s-ar putea să-i dezamăgească pe unii constă în faptul că s-a renunțat la Google Play Store, Google Play Services și Google Services. Dar nu e cazul să vă speriați deoarece au fost deja gândite alternative și pentru acestea. Duval speră să includă “/e/ store”, conținând aplicații free oficiale, cum ar fi APKPure și aplicații open source de genul F-Droid. De asemenea, în locul Google Services, e posibil să avem MicroG, o implementare open source a librăriilor și aplicațiilor proprietare Google, în timp ce Magisk Manager se va ocupa de programele care folosesc SafetyNet API de la Google. În ceea ce privește căutarea online, se dorește introducerea DuckDuckGo și Qwant, deși utilizatorul va fi liber să aleagă motorul de căutare preferat. În plus, /e/ va folosi Quad 9 Domain Name System, care blochează accesul la site-urile malițioase cunoscute și vă protejează intimitatea.

Oare va deveni realitate?

Ne întrebăm dacă această inițiativă lăudabilă, care se vrea a fi un proiect non-profit, va reuși să se materializeze. Dacă totul decurge fără probleme, ar trebui să ne bucurăm de debutul telefoanelor cu /e/ în cursul lunii ianuarie 2019. Voi ce părere aveți? Credeți că ne vom recâștiga, măcar într-o oarecare măsură intimitatea online fără a renunța la gadget-urile mult iubite? Așteptăm comentarii.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole