9.5 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Protejează-ți stick-ul USB folosind BitLocker

Ar trebui să le citești

Fii în siguranță!

Dacă dorești ca fișierele stocate pe omniprezentul stick USB să fie în siguranță și să le ferești de persoane ale căror interese sunt în conflict cu ale tale, ai la dispoziție o modalitate relativ simplă și foarte eficientă. Nu este necesară instalarea niciunui software suplimentar.

BitLoker – disponibil pe Windows

Sistemul de operare Windows pune la dispoziția utilizatorilor un instrument cu ajutorul căruia se poate cripta conținutul mediilor de stocare. Acesta poate acționa nu doar asupra partițiilor din sistem, ci și în cazul stick-urilor USB, dacă se dorește protejarea conținutului acestora. Este necesar să aveți cel puțin Windows 7 instalat pentru a putea utiliza BitLocker. Recomandate sunt Windows 8 sau 10.

În urma criptării, chiar și dacă pierzi respectivul stick, poți să nu-ți faci prea multe griji, datele de pe el nu vor putea fi accesate de persoane care nu cunosc parola pentru decriptare. Poate vei pierde dispozitivul și datele de de pe el, dar măcar știi că nu pot fi utilizate în folosul altcuiva sau chiar împotriva ta.

Cum procedezi

Nu trebuie decât să conectezi stick-ul la portul USB și apoi ai la dispoziție două variante:

  1. Deschizi Control Panel -> System and Security -> BitLocker Drive Encryption. Sub ‘Removable data drives – BitLocker to go’ vei găsi afișat stick-ul pe care dorești să-l securizezi sau
  2. Pur și simplu dai click dreapta pe stick-ul USB din My Computer sau This PC și selectezi opțiunea „turn on BitLocker”. Mare atenție în cazul în care ai mai multe stick-uri conectate!

Selectezi ‘use password to unlock the drive’ ca metodă de deblocare a stick-ului. Recomandăm o parolă sigură (litere mari, litere mici, cifre și alte caractere), dar pe care să o poți memora. Pe de altă parte, o parolă cu adevărat sigură este una imposibil de ținut minte 🙂
Introdu de două ori parola pe care ți-ai ales-o.
fă un backup al cheii de criptare, pe care o poți salva în contul Microsoft, într-un fișier local sau o poți printa.
Apoi, poți alege între criptarea doar a spațiului utilizat de pe stick sau criptarea în întregime a acesteia. În mod logic, Prima variantă este mai rapidă.
Click pe Next și apoi alegi modul „Compatible” pentru a putea utiliza stick-ul și pe alte dispozitive.
Click pe Next și apoi pe „start encrypting”. Aștepți până se încheie procesul de criptare. Când vei introduce din nou stick-ul ți se va cere să tastezi parola setată anterior.
Ca opțiuni suplimentare, BitLocker oferă posibilitatea de a modifica parola de deblocare sau de a adăuga computerul în lista „trusted devices” și astfel nu îți va mai solicita parola ori de câte ori îl accesezi.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole