12 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Cum îți dai seama că ești spionat prin intermediul camerei web?

Ar trebui să le citești

Spionaj prin camera web?

Spionajul prin intermediul camerei web este real. Lucrurile sunt cât se poate de serioase, date fiind consecințele pe care le pot avea. Puțini dintre voi considerați că puteți fi spionați prin intermediul camerei web. Pericolul este foarte mare, fie ca vreți sau nu să acceptați. Să nu uităm de faptul că aceste camere dotează cam tot ce înseamnă computere. Din păcate, hackerii se bazează pe ignoranța și pasivitatea țintelor.

Condiții prielnice

Bineînțeles, pentru a se ajunge în situația de a fi spionat prin intermediul camerei web, este nevoie de un cumul de factori favorizanți. Pe scurt, cei mai importanți sunt:

 • folosirea unei ediții de Windows piratată
 • folosirea unor aplicații piratate
 • accesarea unor site-uri periculoase/suspecte pentru a descărca muzică, softuri, filme, aplicații etc.
 • lipsa unor aplicații de securitate
 • neactualizarea sistemului de operare

Ce pot face hackerii?

Pot face multe lucruri care să vă afecteze reputația ori siguranța financiară. Astfel:

 • vă pot înregistra audio și video. Doar imaginația lor determină ce pot face cu datele obținute
 • vă pot supraveghea activitatea

Indicii

Simplu, citești lista de indicii de mai jos și faci verificări. Antenție, nu sunt toate, sunt cele mai comune.

Ledul camerei este pornit, asta deși tu nu o folosești.

Ledul pornit sugerează faptul că o aplicație sau cineva se folosește de camera web pentru a te înregistra, ori este vorba de o eroare la mijloc.

Deschiderea eronată

Atunci când dorești să pornești camera web și primești un mesaj de eroare care te atenționează că aceasta este deja în funcție, sunt șanse mari să fii spionat de ceva vreme. Dacă tu ești sigur că nu ai deschis camera în cursul acelei sesiuni, este clar.

Când camera îți urmărește mișcările.

Unele camere au capacitatea de ați urmări mișcările. Vorbim, desigur, de dispozitivele premium. Din nou, dacă nu ai pornit camera, nu are niciun sens să îți urmărească mișcările.

Foldere/fișiere noi?

O scurtă privire prin folderele pe care camera web le realiza atunci când o foloseați pentru înregistrare vă poate sugera faptul că a fost compromisă. Încercați să identificați fișiere de care nu aveți cunoștință.

Te regăsești mai sus?

În acest caz, primul pas constă în închiderea tuturor aplicațiilor pornite. Sunt situații în care un plugin instalat în browser poate activa, fie și dintr-o eroare, camera. Pentru a te asigura că nu este vorba de o eroare este important să le dezactivezi pe rând. De un real ajutor este Task Manager (System Monitor în cazul Linux sau macOS) prin faptul că îți arată ce procese sunt deschise. Încearcă să le închizi pe rând, inclusiv procesul camerei web. În ultimă instanță, o dezinstalare a aplicațiilor suspecte poate rezolva problema.

Poate fi nevoie și de un restart al sistemului de operare urmat de o scanare completă cu un antivirus. Nu strică și o scanare cu un antivirus online, asta pentru o a doua opinie.

Cum previi?

Simplu:

 • lipește o bucățică de bandă neagră peste obiectivul camerei. Dacă poate fi dezactivată, nu ezita.
 • treci pe Linux
 • folosește un Windows curat
 • nu descărca filme, muzică, aplicații de pe torrente
 • nu accesa site-uri dubioase
 • folosește un antivirus
 • menține la zi sistemul de operare
- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole