marți, octombrie 20, 2020

Cum îți dai seama că ești spionat prin intermediul camerei web?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Spionaj prin camera web?

Spionajul prin intermediul camerei web este real. Lucrurile sunt cât se poate de serioase, date fiind consecințele pe care le pot avea. Puțini dintre voi considerați că puteți fi spionați prin intermediul camerei web. Pericolul este foarte mare, fie ca vreți sau nu să acceptați. Să nu uităm de faptul că aceste camere dotează cam tot ce înseamnă computere. Din păcate, hackerii se bazează pe ignoranța și pasivitatea țintelor.

Condiții prielnice

Bineînțeles, pentru a se ajunge în situația de a fi spionat prin intermediul camerei web, este nevoie de un cumul de factori favorizanți. Pe scurt, cei mai importanți sunt:

 • folosirea unei ediții de Windows piratată
 • folosirea unor aplicații piratate
 • accesarea unor site-uri periculoase/suspecte pentru a descărca muzică, softuri, filme, aplicații etc.
 • lipsa unor aplicații de securitate
 • neactualizarea sistemului de operare

Ce pot face hackerii?

Pot face multe lucruri care să vă afecteze reputația ori siguranța financiară. Astfel:

 • vă pot înregistra audio și video. Doar imaginația lor determină ce pot face cu datele obținute
 • vă pot supraveghea activitatea

Indicii

Simplu, citești lista de indicii de mai jos și faci verificări. Antenție, nu sunt toate, sunt cele mai comune.

Ledul camerei este pornit, asta deși tu nu o folosești.

Ledul pornit sugerează faptul că o aplicație sau cineva se folosește de camera web pentru a te înregistra, ori este vorba de o eroare la mijloc.

Deschiderea eronată

Atunci când dorești să pornești camera web și primești un mesaj de eroare care te atenționează că aceasta este deja în funcție, sunt șanse mari să fii spionat de ceva vreme. Dacă tu ești sigur că nu ai deschis camera în cursul acelei sesiuni, este clar.

Când camera îți urmărește mișcările.

Unele camere au capacitatea de ați urmări mișcările. Vorbim, desigur, de dispozitivele premium. Din nou, dacă nu ai pornit camera, nu are niciun sens să îți urmărească mișcările.

Foldere/fișiere noi?

O scurtă privire prin folderele pe care camera web le realiza atunci când o foloseați pentru înregistrare vă poate sugera faptul că a fost compromisă. Încercați să identificați fișiere de care nu aveți cunoștință.

Te regăsești mai sus?

În acest caz, primul pas constă în închiderea tuturor aplicațiilor pornite. Sunt situații în care un plugin instalat în browser poate activa, fie și dintr-o eroare, camera. Pentru a te asigura că nu este vorba de o eroare este important să le dezactivezi pe rând. De un real ajutor este Task Manager (System Monitor în cazul Linux sau macOS) prin faptul că îți arată ce procese sunt deschise. Încearcă să le închizi pe rând, inclusiv procesul camerei web. În ultimă instanță, o dezinstalare a aplicațiilor suspecte poate rezolva problema.

Poate fi nevoie și de un restart al sistemului de operare urmat de o scanare completă cu un antivirus. Nu strică și o scanare cu un antivirus online, asta pentru o a doua opinie.

Cum previi?

Simplu:

 • lipește o bucățică de bandă neagră peste obiectivul camerei. Dacă poate fi dezactivată, nu ezita.
 • treci pe Linux
 • folosește un Windows curat
 • nu descărca filme, muzică, aplicații de pe torrente
 • nu accesa site-uri dubioase
 • folosește un antivirus
 • menține la zi sistemul de operare

MAI MULTE ARTICOLE

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.

UTIL

Cum să descarci repede și ușor clipuri video de pe Facebook

Vă propunem o modalitate extrem de simplă în care îți arătăm cum poți să descarci clipuri video postate pe rețeaua de socializare Facebook.
2,458FaniÎmi place
344CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

„Todoist” a devenit disponibil și pe Linux. Vei fi și mai productiv

Aplicația Todoist a venit oficial și pe Linux prin intermediul snapcraft. Aceasta este disponibilă pe Android, cu peste 20 de milioane de utilizatori la activ, macOS și Windows 10.

Ești pregătit să utilizezi Microsoft Edge pe Linux?

Microsoft Edge își încearcă norocul pe Linux. Browserul dezvoltat de Microsoft va fi disponibil pentru utilizatorii lui Tux, conform unei postări pe Windows Experience Blog, începând cu luna octombrie.

Cum poți preda online fără să fii înregistrat. Simplu și eficient

Predare online a generat, asta pe bună dreptate, numeroase discuții aprinse în spațiul școlii.

Ai testat noul Deepin 20? Video

Nou lansatul Deepin 20 merită toată atenția. Cu un mediu grafic reproiectat pentru a fi unitar, mult ma stabil, solid și rapid,

Un bug din Windows 10 îți poate ucide lent SSD-ul

din cauza unui bug strecurat într-un update recent, Windows 10 nu mai înregistrează corect data ultimei optimizări și optimizează, adică drefragmentează SSD-ul la fiecare pornire a sistemului de operare
153 Shares
Copy link
Powered by Social Snap