joi, iulie 9, 2020

Cum îți dai seama că ești spionat prin intermediul camerei web?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Spionaj prin camera web?

Spionajul prin intermediul camerei web este real. Lucrurile sunt cât se poate de serioase, date fiind consecințele pe care le pot avea. Puțini dintre voi considerați că puteți fi spionați prin intermediul camerei web. Pericolul este foarte mare, fie ca vreți sau nu să acceptați. Să nu uităm de faptul că aceste camere dotează cam tot ce înseamnă computere. Din păcate, hackerii se bazează pe ignoranța și pasivitatea țintelor.

Condiții prielnice

Bineînțeles, pentru a se ajunge în situația de a fi spionat prin intermediul camerei web, este nevoie de un cumul de factori favorizanți. Pe scurt, cei mai importanți sunt:

 • folosirea unei ediții de Windows piratată
 • folosirea unor aplicații piratate
 • accesarea unor site-uri periculoase/suspecte pentru a descărca muzică, softuri, filme, aplicații etc.
 • lipsa unor aplicații de securitate
 • neactualizarea sistemului de operare

Ce pot face hackerii?

Pot face multe lucruri care să vă afecteze reputația ori siguranța financiară. Astfel:

 • vă pot înregistra audio și video. Doar imaginația lor determină ce pot face cu datele obținute
 • vă pot supraveghea activitatea

Indicii

Simplu, citești lista de indicii de mai jos și faci verificări. Antenție, nu sunt toate, sunt cele mai comune.

Ledul camerei este pornit, asta deși tu nu o folosești.

Ledul pornit sugerează faptul că o aplicație sau cineva se folosește de camera web pentru a te înregistra, ori este vorba de o eroare la mijloc.

Deschiderea eronată

Atunci când dorești să pornești camera web și primești un mesaj de eroare care te atenționează că aceasta este deja în funcție, sunt șanse mari să fii spionat de ceva vreme. Dacă tu ești sigur că nu ai deschis camera în cursul acelei sesiuni, este clar.

Când camera îți urmărește mișcările.

Unele camere au capacitatea de ați urmări mișcările. Vorbim, desigur, de dispozitivele premium. Din nou, dacă nu ai pornit camera, nu are niciun sens să îți urmărească mișcările.

Foldere/fișiere noi?

O scurtă privire prin folderele pe care camera web le realiza atunci când o foloseați pentru înregistrare vă poate sugera faptul că a fost compromisă. Încercați să identificați fișiere de care nu aveți cunoștință.

Te regăsești mai sus?

În acest caz, primul pas constă în închiderea tuturor aplicațiilor pornite. Sunt situații în care un plugin instalat în browser poate activa, fie și dintr-o eroare, camera. Pentru a te asigura că nu este vorba de o eroare este important să le dezactivezi pe rând. De un real ajutor este Task Manager (System Monitor în cazul Linux sau macOS) prin faptul că îți arată ce procese sunt deschise. Încearcă să le închizi pe rând, inclusiv procesul camerei web. În ultimă instanță, o dezinstalare a aplicațiilor suspecte poate rezolva problema.

Poate fi nevoie și de un restart al sistemului de operare urmat de o scanare completă cu un antivirus. Nu strică și o scanare cu un antivirus online, asta pentru o a doua opinie.

Cum previi?

Simplu:

 • lipește o bucățică de bandă neagră peste obiectivul camerei. Dacă poate fi dezactivată, nu ezita.
 • treci pe Linux
 • folosește un Windows curat
 • nu descărca filme, muzică, aplicații de pe torrente
 • nu accesa site-uri dubioase
 • folosește un antivirus
 • menține la zi sistemul de operare

MAI MULTE ARTICOLE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

UTIL

Ce poți face când ești sunat cu număr privat (fără număr)?

Când ești sunat cu număr privat te aștepți la situații nu tocmai confortabile. Din acest motiv, cei mai mulți evită să răspundă la astfel de apeluri.
2,452FaniÎmi place
340CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

O bibliotecă digitală cu mii de lecții înregistrate vă stă la dispoziție

O bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții înregistrate stă la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII

Aceasta este distribuția Linux folosită de echipa pentruprieteni.com în 2020

Tradițional, membrii echipei pentruprieteni.com folosesc mai multe distribuții GNU/Linux. Suntem destul de curioși și dornici să testăm cât mai mult

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.
151 Shares
Copy link
Powered by Social Snap