24.2 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Această setare este vitală pentru siguranța contului tău Facebook

Ar trebui să le citești

Pericolele Facebook

Contul tău Facebook poate fi o mină de aur pentru răuvoitori. Accesul la mesajele sau fotografiile trimise pe chat, lista de prieteni, datele cardului ori alte informații pot fi țintele celor de la care te aștepți mai puțin, unii pot să ți se dea drept prieteni.

Utilizatorul Facebook face o grămadă de greșeli care duc inevitabil la aflarea parolei și la accesul răuvoitorilor la cont. Dintre cele mai comune greșeli, amintim: faptul că te loghezi pe computere (telefoane/tablete) străine, de la birou (colegi/prieteni), faptul că dai click pe orice link primit sau că nu ai scanat de multă vreme computerul de viruși.

Tu știi cât de ușor poți afla parola?

Dacă te-i logat pe un computer care aparține unui prieten, acesta poate, din trei mișcări, să îți afle parola contului și să ți-l acceseze, adică să te spioneze, eventual să te șantajeze. Din moment ce parola este depozitată în browser, este suficientă instalarea unui plugin sau de două artificii pentru a o afla. Vezi PS-ul de la finalul articolului, care îți arată cum să îți recuperezi parola în cazul în care ai uitat-o.

Autentificarea în doi pași este soluția

Singura soluție care îți poate asigura (nu garanta) securitatea contului Facebook este apelarea la o funcție pe care poate ai ignorat-o până acum. Este posibil să fi auzit de ea, dar, din motive care nu ne privesc, nu ai folosit-o.

Autentificarea în doi pași presupune:

  • accesarea Settings – Security – Use two factors authentication
  • turn on Login approvals
  • introducerea numărului de telefon și a codului, pe care îl primești ulterior
  • Selectarea opțiunii ca numărul de telefon să fie văzut doar de tine

Sfat

Deloghează-te de pe toate dispozitivele pe care te-ai logat până atunci. Ori de câte ori te vei loga de pe un browser nou, tabletă sau telefon, vei primi un SMS din partea Facebook prin care ți se va livra un cod de autentificare. Dacă ai aplicația Facebook pe telefon, atunci aceasta îți va afișa codul.

PS:

O modalitate de aflare a parolei durează mai puțin de un minut.

  1. mergi pe pagina de autentificare Facebook
  2. Click pe câmpul Email or Phone. Vor apărea adresele de email de pe care s-a intrat pe Facebook.
  3. Selectează adresa corespunzătoare contului căruia i-ai uitat parola. Aceasta va apărea în partea dreaptă, scrisă cu buline.
  4. Selectează parola (șirul de buline), da-i click dreapta și accesează inspect element.
  5. Identifică în codul care apare selectat cu albastru elementul „type = password”. Înlocuiește pasword cu text, dai Enter, iar bulinele despre care am scris mai sus vor fi înlocuite de parolă.

Iată un exemplu mai jos:

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole