19.3 C
București
vineri, septembrie 29, 2023

Cum să cauți pe Google fără să fii urmărit

Ar trebui să le citești

Ultimele decenii au scos la suprafață o tendință distructivă și uneori ilegală a guvernelor și a unor companii de a-și spiona utilizatorii și de a le încălca în acest mod intimitatea. Chiar dacă acest drept este protejat de legislațiile interne ale celor mai multe state democratice, cel puțin la nivel declarativ, dar și de tratate internaționale ratificate de mai toate statele Globului, presiunea asupra restrângerii acestui drept fundamental crește de la lună la lună.

Dacă te afli în categoria persoanelor care încă mai cred că au dreptul la intimitate în spațiul public și cel privat, poți folosi mai multe aplicații menite să îți protejeze acest drept sau să îngreuneze munca guvernelor de a te spiona. Desigur, nimeni și nimic nu garantează succesul sau eficiența acestora.

Manipularea la care cetățeanul modern a fost supus în ultimele decenii a dus la apariția unor transformări de mentalitate incredibile și de neimaginat. În prezent, din ce în ce mai puțini dintre noi realizează cât de important este acest aspect, cei mai mulți considerând, sub presiunea media și a unor evenimente criminale, că intimitatea este mai mult un privilegiu decât un drept și că ei oricum nu au ce să ascundă.

Google, cel mai folosit motor de căutare al momentului, își urmărește, prin diverse metode, utilizatorii și căutările acestora. Motivul invocat ține de oferirea unor rezultate cât mai bune, dar și adaptarea reclamelor. Chiar noi îi oferim acest drept atunci când acceptăm fără să citim Termenii și Condițiile care ne sunt impuse. Adevărul este că altă soluție nu avem dacă vrem să folosim acest serviciu. Vrem nu vrem, serviciul de căutare al celor de la Google este cel mai performant, atât pentru români cât și pentru străini, datorită gradului crescut de relevanță a rezultatelor căutărilor. Concurența, din ce în ce mai numeroasă, face eforturi de îmbunătățire, dar puțini sunt cei care pun accentul pe respectarea intimității utilizatorilor, în timp ce acei furnizori care respectă acest drept rămân necunoscuți publicului larg.

Există un serviciu online, motor de căutare mai bine zis, care se folosește de Google pentru a-ți oferi rezultatele. Diferența dintre StartPage, serviciul în cauză, și Google constă în faptul că primul susține că tot ceea ce cauți tu, prin intermediul lor, pe Google, rămâne privat. Așadar, rezultatele căutărilor nu sunt legate de vreun IP anume sau de vreun cont de utilizator cu care să fie asociate.

Funcționarea serviciului este simplă. Când cauți un anume termen, pagina trimite interpelarea ta către Google, rezultatele fiindu-ți redirecționate înapoi în mod anonim. Din acest punct de vedere, StartPage se folosește de puterea Google în materie de căutări online, protejându-ți, în mod suplimentar, intimitatea.

Accesează Start Page, motorul de căutare care îți promite că îți ține căutările private, aici

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”,
- Advertisement -

Cele mai noi articole