25.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024

De la Windows la Ubuntu. Ghidul marii treceri pentru novici

Ar trebui să le citești

De la Windows la Ubuntu

Să treci de la Windows la Ubuntu nu este deloc greu. Înainte de toate, trebuie să te felicităm pentru că te interesează acest subiect. Te felicităm și, eventual, pentru decizia de a instala Ubuntu. După ce testezi câteva ore acest sistem de operare, din prima, vei fi convins de el.

Ubuntu, pentru cei care nu știu, este un sistem de operare pentru computere, laptop-uri și servere, gratuit, complet și legal. Este dezvoltat de Canonical și are în spate o comunitate de zeci de milioane de utilizatori. Ubuntu este o alternativă perfectă la Windows, atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru experți. Doar în cazul în care folosești un soft foarte rar la locul de muncă, dezvoltat special pentru Windows, vei întâmpina ceva probleme în găsirea unei alternative.

Un pic de curaj

Cu puțin curaj și determinare, vei putea să te bucuri de avantajele de necontestat ale unei distribuții GNU/Linux. Rapid, vei da uitării ecranele albastre, lentoarea cu care se mișcă Windows-ul, nevoia unor antiviruși sau a unor aplicații pentru întreținere, necesitatea reinstalării etc. Vei constata că pe Ubuntu poți face aceleași lucruri ca și pe Windows. Vei afla că ai mii de aplicații gratuite, că Ubuntu este mai rapid, mai ușor de adaptat cerințelor tale. În plus, o să descoperi că este mai sigur, mai solid și, cel mai important aspect, mai puternic și mai bun decât alternativa de la Microsoft.

Desigur, pentru a te covinge de toate acestea, trebuie să îl testezi mai întâi.

Mai jos am conceput un mic ghid al marii treceri de la Windows la Ubuntu. Citește-l cu atenție și încearcă, pe cât posibil, să urmărești pașii sugerați de noi.

Informează-te

Fă-ți o idee despre Ubuntu și GNU/Linux citind câteva informații.

Este extrem de important, pentru o acomodare cât mai bună, să nu renunți din prima la Windows, adică să nu instalezi Ubuntu în locul Windows-ului. Între noi fie vorba, nu vei mai putea vedea nici diferențele dintre cele două sisteme.

Fă un tur virtual

Poți, folosind orice browser, să faci un tur virtual al acestui sistem de operare pentru a vedea, în mare, cum arată. Nu uita că în browser vezi doar un demo al sistemului de operare. Pentru a lua o decizie finală corectă este mai mult decât indicat să rulezi sistemul de operare de pe un stick USB sau de pe un DVD. Doar așa poți simți spiritul Ubuntu. Modul în care acesta se mișcă, în care reacționează la comenzi, dacă este adaptat sau nu pentru configurația ta hardware este aflat prin testare. Click aici pentru a începe turul.

Descarcă și arde imaginea pe un DVD sau stick USB

Imaginea celei mai noi versiuni de Ubuntu depășeste mărimea unui CD, din aceste motive trebuie să deții un DVD sau un stick USB. După descărcare, arde imaginea folosind un program de inscripționat DVD-uri, de tipul Nero. La fel de indicat este să folosești și un Stick USB în locul unui DVD. Indiferent ce metodă folosești, imaginea Ubuntu trebuie să fie bootabilă dacă vrei să îl instalezi sau să îl testezi.

Nu instala Ubuntu din prima, testează-l mai întâi

Odată Ubuntu ars pe DVD sau stick USB, repornește computerul și bootează, folosind una din tastele F9, F10, F11 sau F12, de pe DVD sau stick-ul USB. În câteva, secunde sistemul de operare se va încărca și tu vei putea să îl testezi, fără a fi nevoit să îl instalezi. După instalarea și actualizarea acestuia poți spune cu adevărat că Ubuntu este perfect funcțional.

Ubuntu are suport pentru enorma majoritate a configurațiilor hardware, cu toate acestea, sunt și excepții. Din acest motiv, este recomandat să îl testezi înainte de instalare. Dacă totul funcționează ireproșabil, tot ce trebuie să faci este să îl instalezi.

Decide-te

Înainte de a te decide, citește și despre alternativele la Ubuntu și vezi topul celor mai tari sisteme de operare ale momentului. Trebuie să știi că Ubuntu, prin alternativele sale, poate aduce cele mai vechi computere la viață și poate, de asemenea, rula de nota 10 și pe cele mai noi configurații. Dacă deții un computer mai slăbuț sau mai vechi, ar fi indicat să citești câteva informații și despre Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu. Acestea au la bază tot Ubuntu, doar că mediul lor grafic este conceput pentru un consum mai mic de resurse.

Pregătirea pentru instalare

Trebuie să știi că acesta se instalează extrem de ușor. Întregul proces este simplu și logic, rapid și interesant. Dacă acest sistem de operare te-a convins, un prim pas pe care trebuie să îl faci este să îți pui la adăpost pe diverse medii externe cele mai importante date și, de ce nu, să faci un backup al Windows-ului. Nu uita faptul că ești la început și pot apărea greșeli ce pot duce la pierderea, prin formatare accidentală, a datelor tale.

Post instalare

Dacă decizia ta finală este de a instala Ubuntu (sau oricare altă distriuție GNU/Linux), noi te felicităm și te invităm să te pui la curent cu modalitățile prin care Ubuntu râmâne în perfectă stare de funcționare. De asemenea, accesează toate secțiunile site-ului pentru cele mai noi știri despre Ubuntu.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole