24.2 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

UEFI sau BIOS?

Ar trebui să le citești

UEFI sau BIOS?

Un element comun al majorității computerelor de nouă generație îl reprezintă trecerea de la BIOS (Basic Input/Output System) la UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Atât BIOS-ul cât și UEFI reprezintă interfețe între sistemul de operare, oricare ar fi el și computerul în sine. Inițial BIOS-ul era prezent pe toate calculatoarele compatibile IBM PC. Decizia trecerii spre UEFI s-a datorat unor avantaje pe care aceasta le oferă, în comparație cu BIOS.

Să nu uităm că, la început, când a fost dezvoltată de Intel, această specificație purta denumirea EFI (Extensible Firmware Interface). Din 2005 s-a trecut la UEFI, Unified EFI Forum fiind entitatea formată din mai multe companii de tehnologie ce se ocupă cu dezvoltarea procesului de bootare și a interfeței UEFI.

E bine să știi

Dacă îți dorești să instalezi Linux în dual boot cu Windows, e bine să știi dacă sistemul tău folosește BIOS sau UEFI în vederea creării partițiilor pentru instalarea Linux. În acest caz, ambele sisteme de operare trebuie să fie în același mod de boot. Dacă Windows-ul este în UEFI, la fel ar trebui instalat și Linux-ul.

Avantajele UEFI

UEFI reușește să depășească unele limitări specifice BIOS-ului. Spre exemplu, UEFI permite gestionarea mediilor de stocare de peste 2 TB, are o arhitectură independentă de CPU și de drivere. Are un design modular, suportă diagnostice și reparații de la distanță, chiar și fără existența unui sistem de operare instalat, cu posibilitatea conectării la rețea independent de OS. Iată și alte avantaje:

  • UEFI este mai rapid la inițializarea hardware-ului
  • UEFI oferă Secure Boot, cu protecție suplimentară împotriva atacurilor malware

Cum verificăm dacă avem UEFI sau BIOS

Nu este deloc greu de aflat care din cele două moduri este utilizat pe PC-ul tău.

  • pe Windows 7, accesați “System Information” din meniul Start, iar la BIOS Mode, poți vedea modul de boot. Dacă scrie “Legacy”, sistemul tău folosește BIOS. Dacă scrie “UEFU”, este evident.
  • pe Windows 10, poți afla acest lucru deschizând File Explorer și mergând în C:\Windows\Panther. De aici, deschide setupact.log (recomandăm deschiderea sa cu Notepad++, Notepad se blochează la fișiere mari) și caută “Detected boot environment”. Vei găsi câteva rânduri de unde poți afla dacă ai BIOS sau UEFI.
  • pe Linux, cea mai simplă modalitate constă în încercarea de a afișa conținutul folderului /sys/firmware/efi. Dacă acel folder lipsește, înseamnă că PC-ul tău folosește BIOS. Poți tasta comanda “ls /sys/firmware/efi/”, după care apeși Enter.

Concluzie

După cum ai văzut, nu e greu deloc să afli dacă ai BIOS sau UEFI pe PC. Funcțiile UEFI, precum bootarea mai rapidă și un plus de securitate, îi conferă un avantaj. Nu fii dezamăgit dacă afli că încă ai BIOS, decât dacă ai de gând să folosești harduri de peste 2 TB.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole