3.5 C
București
duminică, ianuarie 16, 2022

Cum instalez driverul plăcii video pe Ubuntu (ATI, Intel, Nvidia)

Ar trebui să le citești

Driverul plăcii video pe Ubuntu

Driverul plăcii video pe Ubuntu se instalează din două mișcări. Din fabrică, Ubuntu vine preinstalat cu drivere opensource pentru placa video a computerului. Este de prisos să mai menționăm că performațele grafice ale computerului tău pot crește simțitor dacă vom folosi driverele originale. Acestea sunt realizate de producători. Așadar, pentru un spor de performață, este recomandat să instalăm driverele producătorilor pentru placa video care dotează laptop-ul sau computerul.

Se fac eforturi

Producători precum ATI, Intel sau Nvidia fac eforturi, unii mai mari, alții mai trase de păr, în ideea de a oferi suport și pentru Linux. Există, după cum era de așteptat, și plăci video cărora le lipsește suportul pentru distribuțiile GNU/Linux, de obicei în cazul modelelor foarte noi.

Cum instalez driverul?

Instalarea driverului video oferit de producător este un proces extrem de simplu și rapid, nu ai nevoie de cunoștințe avansate, de nu știu ce DVD-uri de la ATI, Intel, Nvidia ori să cauți cu disperare pe fel și fel de pașiisite-uri pentru a descărca versiunea dorită. Totul, pe Ubuntu, este automatizat. Ai nevoie doar de o conexiune la Internet și de un strop de atenție, iar dacă urmezi indicațiile de mai jos, problema este ca și rezolvată.

Pentru început, dă click pe butonul de Home (pictograma Ubuntu) și scrie în câmpul de căutare termenul drivers/drivere. Click apoi pe rezultatul „Additional drivers/drivere adiționale” și așteaptă câteva clipe până ce Ubuntu va scana configurația și îți va oferi, la alegere, versiunile de drivere disponibile. Selectează, întotdeauna (este posibil, în funcție de modelul plăcii tale video, să ți se propună mai multe versiuni de drivere video), soluția recomandată de sistemul de operare.

După bifarea versiunii driverului pe care vrei să îl instalezi, tastează parola și așteaptă terminarea instalării. La final, restartează computerul și bucură-te de proaspăt instalatul driver video oferit de producător.


pașii

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Nu fă actualizarea la Windows 11! Treci pe Linux!

Windows 11 încearcă să forțeze o furișare tiptilă în viața utilizatorilor de Windows 10. A apărut din senin, aparent gratuit, ca o dovadă de bune intenții și de „next level” din partea Microsoft.
- Advertisement -

Cele mai noi articole