18.5 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Iridium, mai mult decât un browser pentru Windows, Linux sau macOS

Ar trebui să le citești

Iridium

Iridium este un browser bazat pe proiectul Chromium, al cărui scop este de a-ți reda intimitatea. Acesta a fost setat să nu distribuie datele tale de navigare și să îți protejeze în acest mod un drept pe care ai uitat că îl ai.

Alternativă la Chrome

Mulți dintre cititorii pentruprieteni.com, poate cei mai numeroși, accesează site-ul prin intermediul Chrome. Despre Chrome se spune că nu se află printre cele mai bine intenționate browsere din perspectiva protejării intimității, asta datorită numeroaselor informații care pleacă spre serverele celor de la Google. Ei bine, una dintre alternativele la Chrome, alternativă care are grijă de urmele tale pe internet este și Iridium.

Atu-uri

Iridium, deși este bazat pe același proiect – Chromium – precum browserul celor de la Google, îți vede drepturile în alt mod. Codul a fost modificat pentru a te proteja. Astfel, printre multe altele:

  • trimite către motoarele de căutare solicitări de tipul “Do-Not-Track”;
  • dezvoltatorii au dezactivat Network/DNS prediction;
  • datele site-urilor vizitate sunt păstrate doar până în momentul în care le-ai părăsit;
  • parolele nu sunt stocate în modul predefinit;
  • la fiecare conexiune îți generează o nouă identitate WebRTC;
  • funcția de autocompletare este dezactivată;
  • numeroase servicii de la Google (Google Cloud Printing; Google Now; GCM etc.) sunt dezactivate;
  • vezi mai multe aici.

Încă un motiv

Încă un motiv care vă poate determina să folosiți Iridium constă în capacitatea acestui browser de a utiliza plugin-urile existente în Chrome Web Store. În plus, aplicația este disponibilă pentru: Windows, macOS, Debian, Mint, Ubuntu, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux și CentOS. Există posibilitatea de a folosi și o versiune portabilă, extrem de utilă în numeroase situații.

Descarcă de aici

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”,
- Advertisement -

Cele mai noi articole