32.6 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Linux pe SSD? Ce optimizări sunt recomandate

Ar trebui să le citești

Datorită progresului tehnologic și cunoscând faptul că un înlocuitor mult mai capabil este deja pe piață de câțiva ani, se pare că epoca de glorie a HDD-ului a cam apus. Deși costurile stocării de date pe HDD sunt din ce în ce mai mici, numeroasele avantaje ale utilizării SSD-urilor, ale căror prețuri sunt în continuare destul de mari raportat la capacitatea acestora, fac ca ele să câștige din ce în ce mai mult teren, mai ales când vine vorba de mediile pe care se instalează sistemele de operare și programele. Am scris aici despre avantajele utilizării SSD-urilor. Ca și dezavantaj, cel mai mare ar fi prețul încă ridicat.

Recomandări pentru Ubuntu și Linux Mint

Dacă ești utilizator de Linux, pe lângă recomandările generale, valabile pentru toate sistemele de operare, ar mai fi necesare câteva optimizări pentru a extinde la maxim durata de viață a SSD-ului tău, fără a afecta totuși performanța sistemului de operare. Aceste setări sunt recomandate pentru Ubuntu și Linux Mint, dar aplicabile și pe alte distribuții.

Sistem de fișiere EXT4

Alegeți “EXT4” ca sistem de fișiere atunci când instalați sistemul de operare. Funcția de jurnalizare a acestuia cauzează ceva activitate de scriere, dar nu foarte multă. Ar fi indicat să nu alegeți BTRFS deoarece, în anumite circumstanțe, acesta efectuează un număr foarte mare de scrieri, scurtând viața SSD-ului.

„noatime”

După instalare, adăugați parametrul “noatime” în fișierul “/etc/fstab”. Parametrul “noatime” dezactivează funcția “access time stamp”, prin care sistemul de operare înregistrează fiecare accesare a oricărui fișier. Este mult mai bine ca pe SSD această funcție să fie dezactivată. Pentru editarea  “/etc/fstab” puteți folosi aplicația “leafpad”. Veți avea nevoie și de “gksu”. Pentru a vă asigura că le aveți instalate, tastați următoarea comandă în Terminal:

sudo apt-get install gksu leafpad

Apoi, vom deschide spre editare fișierul “/etc/fstab”, cu următoarea comandă:

gksudo leafpad /etc/fstab

Acum, în editor, vom adăuga “noatime” pe linia corespunzătoare partiției “root”.

ATENȚIE! – nu adăugați acest parametru partiției “swap”!

Iată un exemplu de cum ar trebui să arate linia respectivă după adăugarea “noatime”:

UUID=xxxxx   /   ext4 noatime,errors=remount-ro   0   1

ASIGURAȚI-VĂ CĂ NU AȚI PUS NICIUN SPAȚIU DUPĂ VIRGULA CE SUCCEDE “NOATIME”! Altfel, există riscul ca sistemul de operare să nu mai poată boota.

După adăugarea parametrului “noatime”, salvăm și închidem editorul.

  • Nu este recomandată folosirea parametrului “discard” în “/etc/fstab” deoarece acesta forțează sistemul să aplice funcția TRIM la fiecare ștergere de fișiere, ceea ce va încetini considerabil SSD-ul.

Funcția TRIM

În mod normal, funcția TRIM (vezi aici ce înseamnă și la ce folosește) este programată să acționeze odată pe săptămână, dar este oarecum insuficient. Cel mai bine ar fi ca ea să acționeze zilnic. Pentru asta, vom muta scriptul “fstrim” din directorul “weekly” al “cron” în directorul “daily”. Următoarea comandă va efectua mutarea necesară:

sudo mv -v /etc/cron.weekly/fstrim /etc/cron.daily

Dacă ne răzgândim, putem muta scriptul “fstrim” acolo unde se afla inițial cu această comandă:

sudo mv -v /etc/cron.daily/fstrim /etc/cron.weekly/fstrim

Acum ar fi bine să restartăm PC-ul.

  • Funcția TRIM poate fi executată manual, atunci când dorim, cu următoarea comandă:

sudo fstrim -v /

Totuși ar fi mai bine să evităm asta, având în vedere și faptul că pe unele modele de SSD executarea ei atunci când nivelul de activitate este ridicat poate cauza probleme.

Partiția swap

Limitați utilizarea partiției “swap”. Ar fi mai bine ca pe SSD să nu mai creați acea partiție “swap” sau, dacă dispuneți de o unitate de stocare HDD, să o creați acolo. Dacă totuși aveți o partiție “swap” pe SSD, se recomandă modificarea unei setări pentru a evita scrierea excesivă pe aceasta și îmbătrânirea prematură a dispozitivului.

Linux are tendința de a folosi destul de des partiția swap, chiar dacă PC-ul dispune de suficientă memorie RAM. Această tendință este dată de valoarea parametrului “swappiness”. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai mult Linux-ul va fi înclinat să utilizeze “swap”-ul. O simplă verificare ne va arăta că “swappiness” are valoarea 60. Iată cum verificăm:

cat /proc/sys/vm/swappiness

Pentru a modifica această valoare, vom edita fișierul “/etc/sysctl.conf” prin următoarea comandă:

gksudo leafpad /etc/sysctl.conf

În editor, chiar la sfârșit, vom adăuga următorul element, apoi vom salva fișierul și vom închide editorul:

vm.swappiness=1

Acum este nevoie de încă o restartare a PC-ului.

Valoarea “scheduler”

Este foarte important ca valoarea acestuia să fie corectă, așa că vom face o verificare cu următoarea comandă:

cat /sys/block/sda/queue/scheduler

Rezultatul afișat ar trebui să arate astfel: “noop [deadline] cfq”. Dacă este diferit, iată cum procedăm:

tastăm comanda gksudo leafpad /etc/default/grub
căutăm linia GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash” și o înlocuim cu
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”elevator=deadline quiet splash”
Salvăm fișierul și închidem editorul.
Facem o actualizare de Grub tastând comanda “sudo update-grub”. Acum restartăm din nou PC-ul.

Evitați hibernarea

Această funcție face foarte mute scrieri pe SSD. Pe Linux Mint, această funcție este activă în mod predefinit, așa că ar fi bine să o dezactivați. O metodă sigură (care pur și simplu mută fișierul cu setările acestei funcții într-o zonă sigură) de a o dezactiva ar fi următoarea comandă:

sudo mv -v /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /

Evitați defragmentarea și preveniți fragmentarea

Defragmentarea unui SSD nu aduce niciun beneficiu, ba dimpotrivă, efectuează un număr mare de scrieri suplimentare, care scad durata de viață a acestuia. Deși fragmentarea nu afectează semnificativ performanța, este bine totuși să o evităm într-un mod destul de simplu. Mai exact, ar fi bine să nu ocupăm în totalitate spațiul de pe partiții, ci să ne oprim pe la 80%.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole