Telefon
Manipulați de reclamele la telefoane inteligente, întâlnite peste tot, facem achiziții ce vor fi regretate rapid. Binențeles, dacă ne-am face un pic temele înainte de a cumpăra un telefon, astfel de țepe nu ar mai fi posibile.
Ce omitem?
Ne interesează: marca, RAM-ul, câte nuclee are procesorul, cât de darnică este camera în materie de pixeli – de parcă ar conta la ceva – etc. Din păcate, uităm un aspect care face diferența dintre o țeapă sau o achiziție reușită, fiabilă în timp. Nu ne interesează capacitatea de spațiului de stocare al telefonului.
Cardul microSD
Producătorii scot în evidență faptul că diferitele modele de telefoane permit carduri de zeci, poate sute de GB. Ce nu se spune, afli mai mult din propria-i experiență, ține de faptul că nu toate cardurile sunt bune, prețul celor rapide fiind destul de piperat. Marea majoritate pot fi folosite mai mult la stocat fotografii, clipuri și muzică. Iar multe dintre aplicații pur și simplu nu pot fi mutate pe card, continuând să ocupe sute de MB din memoria internă. De asemenea, dacă ai un card nu foarte rapid, aplicațiile mutate pe el funcționează cu încetinitorul și am auzit chiar cazuri de consum mai mare de baterie. În materie de clipuri, dacă filmezi 4k sau Full HD, riști umplerea foarte rapidă a unui card cu mulți GB la activ.
Care-i realitatea?
În memoria internă a telefonului este stocat sistemul de operare. Android-ul ocupă mai mult de jumătate din memoria marii majorități a dispozitivelor de pe la noi. Spațiul pentru aplicații, poze, clipuri sau muzică se reduce, din păcate, drastic. Astfel, un dispozitiv care vine cu 10 GB spațiu de stocare, va pierde 5-6 GB doar pentru a găzdui Andoidul. În realitate, cei 4 sau 5 GB rămași urmând a se umple rapid. Practic, niciun producător nu îți va spune în mod clar câtă memorie internă se află la dispoziția utilizatorului.
Să nu uităm că, pentru o funcționare cât de cât decentă, trebuie să lași câteva sute de MB neocupați și să ai tot timpul grijă să ștergi cache-ul diverselor aplicații.
În creștere
Odată cu fiecare update sau upgrade, Androidul ocupă și mai mult spațiu, fapt care reduce din spațiul disponibil pentru aplicații. Acest aspect este întâlnit și în cazul aplicațiilor. Acestea sunt tot mai mari odată cu trecerea timpului, un pic mai avem și Facebook-ul va ocupa 1GB. Așadar, câteva aplicații pe care tu le instalezi pentru a te putea folosi de teleon îți pot lăsa telefonul fără spațiu de stocare intern, fapt care determină o funcționare greoaie și imposibilitatea de a mai face actualizări.
Versiunile mai noi de Android permit setarea cardului ca și memorie proprie. Această funcție nu este utilă decât dacă ai reușit să faci rost de un card de foarte bună calitate. Altfel, te vei confrunta cu tot felul de erori și blocaje. Dacă ai activat această funcție, evită să scoți cardul din telefon, deoarece lucrurile o cam pot lua razna, iar resetul s-ar putea să nu-ți aducă înapoi chiar toate datele pierdute.
Ține minte!
Cînd cumperi un telefon verifică dacă are o memorie internă decentă, ferește-te de cele cu maxim 10 GB, te vor umple de frustrări. Recitește articolul pentru a-l înțelege și mai bine.