Licență de Windows 10
Windows 10 poate funcționa lejer și fără a fi activat. Cel puțin pentru o perioadă, acesta nu o să vă facă surprize neplăcute extraterestre, doar din cele tipice. Le cunoașteți deja, năzbâtiile cauzete de acest OS sunt întâlnite și la versiunile cumpărate. În fine, dacă rezistați tentației de a nu putea modifica tema și wallpaperul sau dacă nu vă stresează mesajul descurajant din colțul din stânga jos, atunci nu sunt motive serioase pentru a da bani pe licență. Prețurile sunt mărișoare, după cum poți citi aici.
Și dacă cumperi …
Dacă, în schimb, te gândești să cumperi Windows 10… . Îți spunem un secret – va trebui să fii cu băgare de seamă. Poți face câteva greșeli care te vor costa timp, nervi și bani.
Prima
Dacă nu vrei să pierzi banii, neștiind ce ne rezervă viitorul, îți recomandăm să achiziționezi o licență de tipul retail. Doar acest tip de licență îți permite să activezi Windows-ul pe un alt computer. Să presupunem că PC-ul este stricat. Practic, licența de tip retail îți permite să o transferi pe un alt PC și să utilizei legal Windows 10.
Cele OEM sunt un pic mai ieftine dar sunt activate doar pe o anumită configurație. Odată stricat/modificat PC-ul, adio licență.
A două greșeală
Magazinele online îți oferă și posibilitatea de a cumpăra licențe de Windows 10 la câțiva dolari. Cam suspect, nu-i așa? Acestea sunt licențe electronice care nu îți oferă o siguranță prea mare. În general, vorbim de licențe reciclate de la marile companii, nesigure. Este o zonă gri, destul de periculoasă și pe care Microsoft o tolerează. Oficial, Microsoft nu recunoaște aceste licențe și le poate deactiva fără probleme.
A treia
Când cumperi un Windows 10 cu licență acesta va fi livrat pe un Stick USB original și blocat la scriere. Nu puțini au fost cei care nu au reușit să instaleze sistemul de operare. Motivul ține de vechimea ediției care este inclusă pe Stick. Practic, Windows-ul era prea vechi și nu recunoaștea configurația hardware. Frumos, nu-i așa?
P.S.
O altă greșeală ține de lipsa de informare. În afară de macOS și Windows, există și sisteme de operare Linux. Sunt gratuite și îți permit să faci cam aceleași lucruri. Citește articolele de pe pentruprieteni.com pentru mai multe detalii.