16.7 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Vezi cine te urmărește pe Internet

Ar trebui să le citești

Utilizatorul de Internet este spionat, sub diverse pretexte, din primul moment al accesării acestei rețele, indiferent dacă utilizează un computer, o tabletă, un telefon etc. În momentul în care accesezi un site, acesta înregistrează tot ce faci și raportează mai departe activitatea ta, ce-i drept, de cele mai multe ori, firmelor de publicitate. De pe seama comportamentului tău online, sute de companii fac profit, asta dacă nu mai punem la socoteală zecile de servicii secrete, care au cu totul alte motive și care urmăresc cu totul altceva.

Firme de publicitate sau servicii, mai mult sau mai puțin secrete, au făcut din spionaj o artă. Mai nou, nici nu trebuie să fii conectat(ă) la Internet pentru a fi spionat, dar despre acest subiect vom mai discuta.

Să mai aducem în discuție și zecile de mii de viruși creați pentru Windows și Mac care, pe lângă supraveghere, înlesnesc și furtul de date de pe computerul tău?

De ce ești important?

Informațiile pe care aceste companii le obțin prin monitorizarea, de cele mai multe ori la limita legii sau chiar ilegală, a ceea ce faci tu în mediul online, sunt folosite, întotdeauna, de firme care mereu au ceva să îți vândă. Ai observat, cu siguranță, că în momentul în care cauți pe Google un produs anume (spre exemplu pastă de dinți), cei de la Google îți bagă în față, mult timp după, la rezultatele căutării, trimiteri către produsul căutat sau către produse care au legătură cu acel produs. Așa procedează Google, Bing, Facebook etc. Cert este că industria care s-a dezvoltat în acest mod are cifre de afaceri de miliarde de dolari la nivel global. Totul pleacă, așadar, de la spionarea comportamentului tău online (prin comportament online înțelegem cam tot ce faci tu pe Internet).

Soluția?

Există în acest moment o soluție care, în numele conceptului de transparență, îți arată cine te urmărește. Dintre soluțiile cele mai ușoare și gratuite, noi am ales să îți prezentăm Lightbeam.

Lightbeam este un add-on disponibil în acest moment pe Mozilla Firefox, indiferent dacă folosești Windows, Mac sau o distribuție GNU/Linux, și este dezvoltat de echipa de dezvoltatori care menține acest browser, așadar este de încredere. Add-onul îți arată, folosind o interfață interactivă, simpă și logică, în timp real, ce site-uri te urmăresc online, multe dintre ele făcând acest lucru chiar și după ce ai ieșit de pe ele.

Aplicația este ușor de instalat (nu necesită restartarea browserului după instalare), de înțeles și de urmărit, iar rezultatul pe care ți-l arată, îți garantăm, te va pune pe gânduri.

O altă soluție

Pentru un plus de siguranță, îți recomandăm să accesezi acest link care conține câteva modele de laptop-uri cu sisteme Linux, extrem de interesante.

INSTALEAZĂ DE AICI LIGHTBEAM


- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole