7.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Virtual x86 – Windows 95, 98, Arch Linux, OpenBSD etc. la doar un click distanță

Ar trebui să le citești

Rulează cu doar un click sisteme de operare pe 32 de biți

Dacă ești în căutarea unei modalități de a testa, fără bătăi de cap, sisteme de operare precum Windows 1.01, 95 sau 98, Linux 3.18 sau 2.6, Kolibri OS, FreeDOS, OpenBSD, Solar OS sau Arch Linux, ai nimerit articolul care trebuie. De la profesori de informatică ori elevi sau studenți, la arheologi ai IT-ului sau simpli curioși, aveți posibilitatea de a simți spiritul, să zicem așa, medieval al sistemelor de operare. Excludem de aici, ca să se înțeleagă foarte bine, legenda numită Arch Linux.

Ce este Virtual x86?

Proiectul a fost postat pentru prima dată pe ghithub (vezi aici), iar apoi un alt programator a reușit să realizeze o aplicație capabilă să funcționeze online. Proiectul constă în crearea unei emulări a arhitecturii bazată pe 32 de biți capabilă să ruleze sistemele de operare de mai sus, folosindu-se de browserul web și tehnologia JavaScript și NodeJS.

Practic, nu trebuie să pierzi ore descărcând și testând fel și fel de imagini prin mașina virtuală, acum există o posibilitate mult mai rapidă, care permite ca în câteva secunde în browserul tău să ruleze unul din OS-urile menționate mai sus.

Recomandări

Este recomandat să folosești un browser actualizat la zi, și dacă se poate, un computer cât de cât dotat. Nu contează nici dacă testarea este realizată pe Windows, Mac, Ubuntu, Linux Mint openSUSE sau oricare altă distribuție GNU/Linux, deoarece acest proiect funcționează pe orice OS.

Facilități

Toate sistemele din lista de mai jos rulează lin, existând posibilitatea de a juca chiar jocuri sau de a face diverse activități. Totuși, nu trebuie scăpat din vedere faptul că browserul are și el limitările sale. De asemenea nu uități să vă blocați cursorul folosindu-vă de butoanele puse la dispoziție de aplicație, cu posibilitatea de a-l debloca ulterior printr-un simplu și magic Esc. O mulțime de setări sunt disponibile suplimentar.

Accesează de AICI pagina proiectului Virtual x86

Spor la testare!

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole