Încercând să-și recâștige statutul
Cu ani în urmă, Internet Explorer domina piața browserelor de Internet. Dar, după cum am văzut cu toții, lucrurile nu au rămas așa. În decursul ultimilor zece ani, cel mai mult a avansat Google Chrome, care se bucură de cea mai mare popularitate în rândul utilizatorilor. Încercând să-și recâștige statutul de lider, Microsoft a creat Edge, un browser având ca bază EdgeHTML și Chakra Engine. Pentru a i se forța oarecum intrarea în atenția utilizatorilor, acest browser a fost aproape sudat de sistemul de operare windows 10 și de asistentul digital Cortana. Totuși, nici această măsură nu a readus celor de la Microsoft popularitatea pierdută. Se pare însă că ei nu renunță și au venit acum cu o nouă abordare.
Microsoft Edge – revizuit
Microsoft a decis să regândească browserul Edge și să-l bazeze acum pe proiectul open source Chromium. De asemenea, noul browser, va putea fi utilizat și pe Linux. Google Chrome este și el bazat pe Chromium. De asemenea, Chromium este disponibil și ca browser independent, chiar preinstalat pe unele distribuții Linux.
Rețineri și nesiguranță
După reținerile și nesiguranța care au caracterizat inițial atitudinea Microsoft, fabricantul de Windows s-a decis în sfârșit să-și facă noul browser Edge disponibil și pentru Linux. Acest lucru a fost anunțat în cadrul conferinței anuale a dezvoltatorilor Microsoft Ignite.
Din 2020
Microsoft Edge, în noua sa formă, va fi disponibil începând cu data de 15 ianuarie 2020, dar e posibil ca varianta care să funcționeze și pe Linux să fie amânată o perioadă.
Ce câștigă Microsoft
Pe lângă un plus de atenție din partea publicului odată cu anunțul privind browserul Edge, Microsoft va câștiga sau speră să câștige mai mulți utilizatori ai propriului motor de căutare, Bing. La fel ca în cazul Google Chrome, care vine cu Google ca motor de căutare predefinit, pe Microsoft Edge motorul de căutare predefinit este Bing.
Beneficii pentru utilizatorii Linux
Această schimbare de perspectivă pare a fi una benefică și pentru utilizatorii Linux. Printre ele se numără unele produse specifice Microsoft. De exemplu, serviciul de streaming pentru jocuri al Microsoft, xCloud, ar putea fi accesat numai prin browserul Edge. Un alt beneficiu îi poate viza pe abonații Netflix. Deși conținutul acestei platforme este accesibil pe Linux prin Firefox sau Chrome, e posibil să nu poată fi vizionat în formatele Full HD sau ultra HD. Cu Microsoft Edge, problema s-ar rezolva, deoarece, din câte știm formatele Full HD și ultra HD pentru Netflix sunt disponibile doar pe browserul celor de la Microsoft.
Tu cum vezi schimbarea?
Tu cum vezi schimbarea plănuită de Microsoft? Vei rămâne în continuare fidel browserelor deja prezente pe Linux sau vei fi deschis spre nou și vei testa oferta pusă la dispoziție de Microsoft?