20.3 C
București
joi, septembrie 12, 2024

Greșeli de evitat atunci când vrei Linux

Ar trebui să le citești

9 greșeli

9 greșeli majore trebuie să eviți atunci când vrei să simți spiritul Linux pe computerul tău. Este extrem de important să nu te lași copleșit de varietatea soluțiilor, de enorma cantitate de informație pe care o poți găsi pe Internet și de alegerile altora.

Ține cont de

Ține cont de dotările computerului tău. Nu vei putea rula distribuții din prezent pe computere din anii 2000, asta este evident. Așadar, există soluții și pentru cele dispozitive de pe vremea lui Burebista, cât și pentru cele din secolul XXI, important este să fii realist și să nu îți dorești imposibilul. Dotările PC-ului tău primează înaintea gusturilor tale.

Testează, testează! Nu instala o distribuție pe hard fără să o testezi. Este indicat să o testezi direct prin intermediul unui Live USB pentru a vedea cât de compatibilă este cu PC-ul tău, dacă îți place cum se mișcă și cum arată. Aplicații precum RUFUS îți permit să faci zeci de încercări fără niciun fel de risc.

Comunitatea este extrem de importantă în lumea lui Tux. Alege acele distribuții Linux care au o comunitate puternică și activă. Este important să găsești răspunsuri la întrebările tale pe rețelele de socializare, pe bloguri, pe forumuri etc.

Să nu alegi alegerea altora. Vei găsi numeroase topuri, recenzii și păreri care vor semăna multă confuzie în mintea ta. Trebuie să ții cont și de acestea, în fond, comunitatea ajută. Totuși, nu te încrede orbește. Tot ce trebuie să faci tu este să testezi adevărul din spatele acestora, să vezi dacă tu și computerul tău sunteți compatibili cu o distribuție sau alta. Așadar, testează!

Un spate puternic este ideal. Distribuțiile mari au nu doar comunități puternice, uneori și companii care le sponsorizează – Fedora, Ubuntu, openSUSE etc. Capacitatea de inovare, de menținere sau de rezolvare a unor eventuale probleme este mult mai puternică în zona distribuțiilor Linux cu un spate puternic.

Și mai important

Nu renunța din prima la Windows deoarece o să ai nevoie de o perioadă pentru acomodare. Există și posibilitatea să îți dorești să joci jocuri sau nevoia de a utiliza o aplicație care nu se găsește pe Linux sau care are un echivalent cu care te obișnuiești mai greu. Cel puțin pentru o perioadă, este bun și Windows-ul pe o partiție.

Evită distribuțiile care cer măiestrie, chiar dacă sunt extrem de bine promovate. Vei eșua dacă ești începător și îți vei schimba în rău părerea despre Linux. Cu timpul, cine știe, poate vei ajunge să utilizezi Arch, Gentoo etc.

Evită distribuțiile neactualizate sau cu o echipă redusă în spate. Problemele se vor rezolva mai greu, noutățile vor ajunge târziu iar lipsa actualizărilor va face totul nefuncțional, în final.

Nu renunța! Nu este cazul să renunți, indiferent de greșelile pe care le faci sau de obstacolele pe care le întâlnești. Totuși, ceva îmi spune că nu o să faci asta :-).

Un punct de plecare

Ai putea începe călătorii ta în Lumea Linux aruncând o privire asupra celor mai cunoscute și blânde distribuții Linux. În fond, nu sunt cunoscute fără să merite. Cel puțin pentru început, un punct de plecare ar fi:

  • Ubuntu
  • Linux Mint
  • Fedora
  • Pop!_OS
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04
- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole