6.1 C
București
luni, decembrie 2, 2024

Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat” – tot ce trebuie să faci după instalare

Ar trebui să le citești

Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat”

Ubuntu 24.04 LTS „ Nobilul Numbat” a fost lansat, după cum poți citi aici, venind cu noutăți interesante despre care poți citi aici. Este modern, rapid, solid ca o stâncă și extrem de productiv, cam aceasta este prima impresie de până acum.

Ce faci după instalare?

După instalarea pe hard a Ubuntu 24.04, pentru o experientă de utilizare cât mai bună, îți recomandăm să pui în aplicare, în totalitate sau parțial, sugestiile echipei pentruprieteni.com. Teoretic și practic, nu ar trebui să petreci mai mult de 10-30 de minute în acest demers.

Prioritatea zero

Actualizarea sistemului de operare se află în topul priorităților. Actualizarea se poate realiza prin terminal, Software App, Software Updater sau din setări.

  1. Prin terminal, tot ce trebuie să faci este să scrii comenzile de mai jos:
sudo apt update && sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade

Ți se va cere să introduci parola și apoi să dai click pe tasta „Enter”.

  1. Prin intermediul „Center App” trebuie să accesezi „Manage” (stânga jos) – „Verifică pentru actualizări/Check for updates”.
  2. Actualizările pot fi realizate și prin aplicația „Software updater”. Aceasta poate fi accesată în lista de aplicații.
  3. Prin intermediul setărilor, verificarea actualizărilor disponibile se poate realiza accesând „System/Sistem” „Software update/Actualizare Soft”.
Actualizări Ubuntu 24.04 LTS - pentruprieteni.com
Actualizări Ubuntu 24.04 LTS – pentruprieteni.com

Extrem de important

Al doilea pas constă în verificarea și bifarea unor aspecte esențiale. Deschide aplicația „Actualizări/Application&Updates” și asigură-te că:

  • că ai selectat drept sursă a descărcărilor un server cât mai apropiat;
  • că ai verificat dacă ai cele mai noi drivere pentru placa video – Additional Drivers/Drivere Adiționale;
  • că ai selectat toate sursele pentru aplicații pe care ți le propune Ubuntu – Other Software/Alte surse;
  • că ai bifat actualizările automate ale sistemului de operare (vezi mai jos cum îți recomandăm să setezi)

Tastatura în limba dorită

Dacă ai instalat Ubuntu 24.04 în engleză, o să ai nevoie și de tastatura în limba română. Desigur, acest pas îți permite să adaugi orice fel de configurație a tastaturii. Accesează „Settings/Setări” – Keyboard tastatură – input sources + limba dorită (română standard).

Instalează suportul complet pentru limbă

Poți modifica limba în care este instalat sistemul de operare sau poți instala pachetul lingvistic complet pentru limba aleasă. Accesează „Settings/Setări” – „Regiune și limbă/Region&Language” – „Manage installed language /Administrare limbi instalate”.

Un pic de simplitate

Ubuntu afișează pe meniul din stânga toate partițiile existente, fapt care umple inutil acestă zonă. Pentru a nu mai afișa asta, accesează: „Settings/Setări” – „Appearance/afișare” – „Configure dock behaviour/Configurează comportamentul dock-ului” – debifează „Include unmounted volumes/Include partiții nemontate”.

Tot de la „Appearance” poți modifica schema de culori, wallpaperul sau stilul sistemului de operare.

Lumina de seară și locația dock-ului

Setarea automată a adaptării luminozității pentru orele de seară și de noapte se poate realiza tot de la „Settings/Setări” – „Appearance/afișare”. Din același meniu poate fi schimbată și locația de afișare a dock-ului, plus multe altele.

Intimitate și istoric

Accesând „Settings/Setări” – „Privacy and security/Intimitate și securitate” poți impune sistemului de operare să șteargă sau să planifici o ștergere istoricul fișierelor. În plus, poți opta pentru curățarea automată a coșului de gunoi la un anumit interval sau a fișierelor temporale.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole