20.2 C
București
sâmbătă, septembrie 30, 2023

De ce trebuie să faci upgrade la o nouă versiune de Ubuntu odată la 6 luni?

Ar trebui să le citești

Ubuntu

Proaspăt intrații în universul Ubuntu se confruntă cu probleme mai mici sau mai mari de acomodare. Ubuntu nu prea aduce deloc a Windows 7 sau 10, chiar dacă are aceeași funcționalitate. Totuși, în general, după câteva minute ori zeci de minute de testare, utilizatorul reușește să se acomodeze cu noul mediu. Androidul a schimbat modul în care indivizii se adaptează la nou, modul în care aceștia îl acceptă. Un utilizator de Android are toate șansele să folosească și chiar să îndrăgească Ubuntu. În aceeași situație se află și Linux Mint, Solus, Depin, openSUSE sau oricare altă distribuție Linux. Pentru a utiliza linux este suficient să fii deschis la nou.

O enigmă …

Una dintre cele mai mari enigme ale noilor veniți face referire la nevoia de a face upgrade, odată la 9 luni, la o versiune nouă a sistemului de operare. La aceasta se mai adaugă și enigmele clasice:

  • de ce este Linux-ul gratuit?
  • de ce nu are mai mulți utilizatori decât Windows-ul, dacă este lăudat ca fiind mai bun?

În primul rând, pentru a clarifica subiectul, Ubuntu nu obligă pe nimeni să facă upgrade. Oricine dorește, și cunosc destul de multe astfel de cazuri, poate alege să folosească o versiune foarte veche a OS-ului. Este, dacă vreți, o chestiune de gusturi și de funcționalitate. Unii consideră că dacă Ubuntu funcționează, nu are niciun sens să faci upgrade.

O problemă serioasă

Cu toate acestea, problema este mult mai serioasă și complexă. S-a convenit ca odată la șase luni, dezvoltatorii Ubuntu să lanseze o versiune nouă a sistemului de operare. De obicei, momentul este așteptat cu mare nerăbdare de fanii dornici să vadă care sunt noutățile și tendințele. Asta chiar dacă unii nu vor instala noua versiune ci vor rămâne la varianta LTS. De obicei, în astfel de momente, atât de forjate sunt serverele ubuntu.com încât descărcarea durează cu mult mai mult ca de obicei.

Ubuntu LTS

Că tot am adus în discuție varianta LTS, (Long Term Support), trebuie precizat că Ubuntu oferă practic două tipuri/versiuni ale sistemului de operare, fiecare cu țintele proprii. Prima versiune este cea LTS și se adresează celor care doresc stabilitate, iar a doua este cea standard și, prin faptul că vine cu destul de multe noutăți, am putea spune că se adresează celor care vor să fie la zi.

Dacă versiunea LTS are un suport valabil pentru 5 ani de zile de la data lansării, cea uzuală are suport valabil pentru doar nouă luni. Prin suport se înțelege actualizări de securitate, reparații ale unor bug-uri, noi funcții sau actualizări ale unor aplicații etc.. Toate acestea sunt oferite gratuit de dezvoltatorii Ubuntu. Așadar, după doar nouă luni de la lansare, varianta standard de Ubuntu, este într-un fel sau altul înghețată pentru posteritate, utilizatorul putând să o mai utilizeze pe riscul propriu pentru cât timp dorește sau să ajungă la zi, cu versiunea nouă

Recomandare

Noi vă recomandăm să nu utilizați versiuni de Ubuntu care nu mai sunt susținute de dezvoltatori. Înainte de gusturile personale, siguranța ar trebui să primeze. Cum nu mai poți fi în siguranță cu Windows XP, în același fel nu vei mai poți fi în siguranță cu Ubuntu 12.04, spre exemplu.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”,
- Advertisement -

Cele mai noi articole