17.5 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

3 atitudini greșite în zona Linux

Ar trebui să le citești

Să muncească dacă vrea…

Există dezvoltatori sau utilizatori “avansați” care și-au adus puternic contribuția la insuccesul Linux. Aceștia, pe de o parte, deplâng numărul redus de utilizatori, pe de altă parte, nu vin în întâmpinarea noilor veniti. “Specialistii”, din pacate, nu își pot depăși condiția, nu se pot adapta cerințelor vremurilor. Practic, distinșii nu vor să înțeleagă că omul simplu nu va trece în veci de la Windows la Linux dacă îl pui să muncească de zece ori mai mult. Poate doar un număr redus de pasionați preferă să gâdile sistemul de operare. Cei mai mulți se așteaptă la o utilizare la fel de confortabilă ca pe Windows.

Pe motiv că este gratis, li se impune noilor veniți să pună mâna pe șurubelniță și să își facă distribuția după pofta inimii. Să nu uităm, până una alta, în România, Windows-ul este tot gratis.

Tot din această categorie fac parte și cei care, cu un grad infint de superioritate, execută întrebările novicilor pe forumuri sau grupuri. Ce rău mai mare poți să faci? Se preferă atacurile la persoană în dauna scrierii a 4 rânduri care ar rezolva nedumerirea unui începător. Desigur, ține și de cei 7 ani de acasă și de frustrările acumulate, ascunse și prin miștourile ieftine, de autobază, venite din partea unor inși cu pretenții.

Restricții

O nouă modă, din păcate, de prost gust, prinde în rândurile comunității. Aceasta nu are nicio legătură cu idea de open source. Restricționarea utilizatorilor este tot mai des întâlnită. Zici că au adoptat mentalitatea celor de la Microsoft. Fie că faci tot posibilul să îi ții pe un anume motor de căutare, fie că preferi să îți sinucizi distribuția dacă alături de aceasta mai este instalată o alta, tot același rezultat îl obții. Este destul de greu să scapi de motorul de căutare impus automat pe browserele ce pot fi instalate pe Linux Mint și imposibil să mai folosești Manjaro dacă i-ai inlocuit grubul. Ghici ce, utilizatorii nu vor accepta aceste limitări, nu vor mai folosi sistemul și vor pleca. Asta va fi rezultatul.

Relaxarea

Relaxarea aduce cu sine, printre altele, și pericolul virușilor. Nu știu dacă, spre exemplu, aplicațiile depozitate de distribuții sunt verificate minuțios/complet de cineva, dacă sunt trecute printr-un antivirus, nici dacă verifică cineva calitatea codului acestora. Nu știu dacă cei care instalează aplicații neactualizate de ani de zile conștientizează pericolul pe care acestea îl reprezintă. Nici cei care instalează softuri obscure de pe site-uri obscure, nu cred că au habar la ce pericole se expun.

Concluzie

Apar, tot mai des, întrebări referitoare la disponibilitatea de a plăti sau nu pentru anumite aplicații/distribuții. Din păcate, timpul acestui gen de acțiune s-a cam dus, modalități de monetizare a aplicațiilor pot fi găsite. Omul, dacă este mulțumit de ceea ce folosește, fie va dona, fie te va recomanda și altora. Atitudinea nediplomată, delăsătoare ori atitudinea restrictivă vor determina regresul.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole