joi, august 6, 2020

Despre un aspect crucial, ignorat de cei care vor Linux

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Linux

Dacă vrei să rulezi un sistem de operare GNU/Linux, trebuie să știi că există un aspect crucial. De cele mai multe ori, în rularea corectă a distribuțiilor, partea hardware are cel mai greu cuvânt de spus. Aceasta este realitatea, indiferent că vorbim de Windows sau Linux. Pentru unii, acest aspect reprezintă o piedică, pentru alții nu.

Vocalize…

Este ușor să spui că pinguinul nu este bun, asta după ce l-ai testat pe un PC fabricat în tinerețea lui Burebista sau pe o stație de ultim răget, fabricată pe vapor. Cele mai multe astfel de dispozitive sunt achiziționate la un preț mai mic decât al unui telefon mediocru. Ce să mai, ai prins oferta!

O categorie aparte aparține PC-urilor care vin dotate cu Windows 10. Sunt șanse solide ca Linux-ul să nu fie acceptat pe aceste unități datorită politicii de monopol, încă nepedepsită, a Microsoft.

Treabă serioasă

Problema este destul de serioasă, asta este cert. Cele mai multe critici la adresa GNU/Linux vin din direcția celor care au PC-uri vechi. Bineînțeles, critici vin și din partea celor care nu au avut destulă minte încât să se întrebe de ce prețul laptopului, nou și de marcă, este mai mic decât al aragazului din bucătărie. Prin vocalizele negative pe care le fac, astfel de persoane contribuie la insuccesul Linux.

PC-uri fără supot

Din categoria stațiilor fără suport fac parte, în general, fie unele computere foarte noi, fie unele care se apropie de reciclare. Treptat, cerințele de sistem ale distribuțiilor cresc, este și normal ca un PC din anii ’90 să nu mai poată opera corect. Ei bine, la fel de normal, odată cu trecerea în neființă a unor astfel de modele, este ca suportul în materie de drivere pentru acestea să dispară. Practic, un PC vechi devine inutilizabil sub ochii tăi. În fond, trebuie și economia să funcționeze, iar societatea să progreseze.

Mai grav

Mai gravă este situația în care anumiți producători nu oferă suport pentru GNU/Linux. Driverele open source nu pot funcționa, teoretic, la fel de bine precum un driver original. Din păcate, nimeni nu îi scutură pe cei care nu oferă suport pentru Linux. Îi putem lovi noi acolo unde îi doare, nu le cumpărați produsele.

Dacă ar exista

Situația ar putea fi ușor de rezolvat dacă ar exista un pic de voință. Un utilitar care să analizeze partea hardware și să precizeze gradul de compatibilitate cu anumite distribuții ar fi excelent. Acesta ar putea, la fel de bine, să evidențieze ce piese nu au suport. Efortul în realizarea utilitarului trebuie depus de comunitate sau de fundațiile care gravitează în jurul conceptului de Linux. De asemenea, o simplă mențiune făcută de producători – compatibil/incompatibil cu Linux – i-ar salva pe mulți de bani cheltuiți și timp pierdut.

Sfaturi

  • la achiziționarea unui PC nou este indicat să întrebi vânzătorul dacă dispozitivul este compatilbil cu Linux-ul. Cel mai bine ar fi să îi faci un test utilizând un stick USB pe care ai instalat o distribuție Linux.
  • caută pe Internet modelul dorit pentru a depista eventualele probleme în relația cu pinguinul
  • evită alegerea unor modele slabe ca și configurație, ori aflate pe piață de ani de zile. Atenție, orientează-te spre configurațiile din prezent.
  • evită laptop-urile “la ofertă”, mai ales dacă vin cu prețuri mici, cele mai multe nu duc Linux-ul în condiții eficiente.
  • orientează-te spre acele modele care vin cu o distribuție Linux preinstalată (vezi aici).

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Află când devii pensionar sau calculează-ți pensia. Și asta nu este tot

Pensia de toate zilele Într-un articol precedent am prezentat o aplicație online, extrem de cunoscută și folosită, care te ajută să îți calculezi corect salariul. Site-ul...
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
25 Shares
Copy link
Powered by Social Snap