32.6 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Aruncăm pe fereastră sute de milioane de dolari pe aplicații și sisteme de operare care au alternative libere

Ar trebui să le citești

Pe fereastră

Zeci, poate chiar sute de milioane de dolari, au fost aruncați pe fereastră. Guvernele României ori instituții locale sau naționale, de a lungul anilor, au virat sute de milioane de dolari în conturile unor firme în scopul de a achiziționa dreptul de utilizare pentru diverse aplicații sau sisteme de operare.

Cu dedicație de la Microsoft

Aducem în discuție sistemul de operare Windows și suita office de la Microsoft. Ba mai mult, nu de puține ori s-a preferat și folosirea intermediarilor care, după cum vă imaginați, au sporit considerabil costurile. Mai are sens să readucem în discuție scandalurile de corupție pe această temă ca să vedem care au fost unele modalități de a face aceste afaceri?

Efectele corupției?

De ceva vreme, această risipă a banilor publici nu mai are sens. Suita office de la Microsoft are o alternativă puternică și serioasă în LibreOffice, sistemul de operare Windows poate fi lejer înlocuit cu Linux Mint, Ubuntu, sau o altă distribuție. Economii s-ar putea face și din nevoia de a folosi antiviruși. Ei bine, pe Linux, aceasta ar fi eliminată cu totul.

Rupți în fund

Rupți în fund, trăind din împrumuturi, dar cuconoși. Aceasta este, pe scurt, situația în care se află țara. Ținând cont de drama în care ne aflăm, nimeni nu își permite să arunce bani pe fereastră. Vă dați seama ce economii s-ar face la bugetul diverselor instituții dacă ar începe folosirea unor aplicații open source? Câte nu s-ar putea face cu acei bani.

Softul proprietar, o clarificare

Când cumperi o aplicație proprietară, conform acordului de licență (EULA), primești doar dreptul de utilizare. Practic, nu cumperi software-ul întreg. Atunci când cumperi o licență de Windows, primești doar dreptul de a folosi acest sistem de operare. Nu ai și dreptul de a copia, modifica, distribui.
Aplicațiile open source îți oferă posibilitatea de le copia, distribui și modifica.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole