Linux
Cu toții ne dorim ca distribuțiile Linux să câștige teren în competiția cu Windows 10. Practic, distribuțiile majore pot suplini cu succes lipsurile sistemelor de operare de la Microsoft. Să stabilim din capul locului, tot ce poți face pe Windows, faci și pe Linux, asta este clar! Cu toate acestea, deși este superior, Linux-ul pare să intre în categoria cantității neglijabile pe zona de desktop.
Ne-am obișnuit…
Din păcate, comunitatea pare că s-a obișnuit cu actuala stare de fapt, nimeni nu depune nici cel mai mic efort pentru a aduce o schimbare. Pentru a accelera pătrunderea pe desktop, dezvoltatorii diferitelor distribuții ar putea porni și de la sugestiile pe care echipa pentruprieteni.com le propune.
Comunicarea
Comunicarea este marea problemă a comunității Linux. În marea majoritate a cazurilor, aceasta lipsește, iar, când are loc, se remarcă:
- Printr-o tentă de superioritate metafizică. Este adevărat, nu oricine poate dezvolta o aplicație sau un sistem de operare, cu toate acestea, cu toții ar trebui să fim oameni în relațiile cu semenii.
- Tehnicizare excesivă. Cei mai mulți par a fi uitat că 99% dintre utilizatori nu au absolvit facultatea de informatică.
Problema se rezolvă prin:
- Umanizarea discursului public
- Realizarea unor campanii de informare simple, clare și concise
- Scoaterea în evidență a unor aspecte care îi pot interesa pe cei mulți ori le pot stârni curiozitatea.
Modernizare
Mediile grafice încă arată scorțos. S-au făcut numeroase progrese, ce-i drept, cu toate acestea unele încă induc ideea de Windows XP. Încă predomină griul, wallpaper-ele și iconițele pixelate etc. O soluție simplă ar consta în introducerea elementelor „culoare și imaginație” la nivelul interfeței grafice, dar și a unei mai mari interactivități a sistemului de operare cu utilizatorul.
Să fim serioși, nu cred că supără pe nimeni dacă pictograma pentru foldere nu este neapărat un raft de dosar din birourile de acum 30 de ani, ori faptul că aplicația pentru meteo are și un mic widget pe desktop. Nici dacă se renunță la griul învechit, prezent prin temele clasice ori se introduc wallpapere HD. Sunt sigur că publicul ar fi interesat să citească și informații „din casă”, din bucătăria distribuțiilor, planuri ori detalii dinaintea lansărilor oficiale.
Clarificare
Utilizatorul modern nu are timp să citească biblioteci întregi despre Linux, el vrea funcționalitate și simplitate. Nu ar strica dacă o aplicație ar clarifica gradul de compatibilitate al computerului cu o anumită distribuție, dacă s-ar elimina aplicațiile vechi și neactualizate sau dacă manualele acestora ar fi actualizate și într-o versiune pentru omul simplu. Un pic de ordine nu strică.
Seriozitate, o prioritate
Sunt peste 500 de distribuții. Nu numărul acestora este problema, concurența este benefică evoluției. Seriozitatea unor dezvoltatori este problema. Unele distribuții trăiesc numai din amintiri, altele sunt actualizate extrem de rar. Este nevoie de o bază de date care, îmbrăcând hainele unui site sau aplicații, să țină socoteala Linux-urilor adormite și a celor active, a dezvoltatorilor serioși și a celorlalți.
De asemenea, o prioritate o reprezintă și evitarea unor promisiuni care nu pot fi îndeplinite. Ați văzut, și sigur nu v-a plăcut modul în care cei de la Ubuntu și-au dat cu stângul în dreptul în urmă cu câțiva ani.
Lansări mai rare
Multe distribuții lansează versiuni noi care nu vin cu nimic nou sau cu mari transformări. Poate ar fi o idee mai bună dacă lansările noilor versiuni să fie mai rare și ar aduce cu adevărat noutăți vizibile. Modelul Android-ului ar trebui urmat în acest caz.
În plus, modelul actual al numerotării noilor versiuni ar cam trebui abandonat deoarece este aducător de confuzie.
Resursele sub lupă
Mai nou, unele distribuții au devenit mai devoratoare de resurse, asta chiar dacă nu au venit cu funcții noi. O mai mare grijă acordată acestui aspect ar trebui să reprezinte o prioritate de grad zero. De asemenea, computerele cu vechime de câțiva ani nu se simt prea bine, culmea, cu distribuții care sunt dedicate „vechiturilor”. Este de neînțeles cum acestea zburdau cu versiuni de Linux de acum 3 ani și cum, în prezent, versiunile actuale le taie respirația. Responsabilitatea și calitatea codului ar trebui să fie cuvintele de ordine.
Atenție la producătorii de dispozitive
Este o enigmă cum marii producători de laptop-uri nu își dotează sistemele cu distribuții recunoscute. O înțelegere cu aceștia nu ar strica imaginii și răspândirii Linux-ului. Chiar dacă unele distribuții au început să ofere și laptop-uri sau dispozitive care rulează Linux, acestea sunt, în numeroase cazuri, mult prea scumpe față de puterea hardware pe care o oferă. Supravalorizarea nu este o soluție. Este, și acum, o enigmă cum, cu atâția producători ieftini din China, nu s-a găsit nimeni care să vină cu telefoane, tablete sau laptop-uri branduite și suficient de puternice pentru a rula fără probleme Linux.
Fundație pentru promovare
O fundație care să se ocupe doar de campanii de promovare a Linux-ului, de legare a acestuia de nevoile omul simplu, mai mult ca sigur ar primi donații și și-ar face treaba. Nu ne referim la a merge neapărat prin școli, se poate investi în clipuri explicative ori materiale de promovare.
Android-ul
Un pas uriaș ar fi posibilitatea ca, măcar unele aplicații care rulează pe Andoid, să ruleze și pe Linux.
P.S.
Linux-ul are toate avantajele care îl pot face să domine zona de desktop, trebuie schimbată mentalitatea, trebui revenit cu picioarele pe pâmânt și atras utilizatorul. Ultimul aspect este cel mai simplu, trebuie doar să vii în întâmpinarea acestuia.
P.S.
Wallpaper-ul de mai sus poate fi descărcat de aici.