10 reguli de aur pentru utilizatorii Linux
Cu siguranță putem identifica mai mult de 10 reguli de aur pentru utilizatorii Linux. Poate sunt prea puține, cu toate acestea, avem un început. Ordinea este aleatorie, important este să le respecți.
1. Păstrează distanța față de distribuțiile de tipul one-man show.
Sunt numeroase, parcă arată un pic mai bine, dar depinzi foarte mult de timpul și de toanele dezvoltatorului. Acesta, oricând și din varii motive, poate renunța la proiect.
2. Actualizare și upgrade
Dacă te ghidezi după aceste două reguli primordiale, relația cu Linux-ul va fi excelentă. Dacă vreo aplicație ori distribuție nu mai vine cu versiuni noi după o vreme, singura soluție este să nu le mai folosești. Utilizează doar acele softuri/OS-uri care se actualizează regulat.
3. Nu executa Windows-ul
Extremismul nu este benefic, mai ales dacă ai intrat de puțin timp în lumea Linux. Lasă Window-ul instalat. Până te acomodezi cu distribuția ta, vei mai vizita sistemul celor de la Microsoft, în fond, nu cere de mâncare. În plus, nu poți aprecia Linux-ul la adevărata sa valuare fără un alt OS de referință.
4. Puțin, dar bun
Nu este recomandat să instalezi aplicații doar „ca să fie acolo”. Nici dezinstalatul celor predefinite. Păstrează echilibrul, sistemul de operare vine cu tot ce îi trebuie, orice aplicație suplimentară poate fi dăunătoare stabilității și funcționării.
5. Nu-l blinda cu codecuri și drivere
Din fabrică, cele mai cunoscute distribuții pot reda formate diverse. Evită acele tutoriale și site-uri care te invită să tot bagi codecuri și drivere.
6. Un singur mediu grafic
Nu instala alte medii grafice peste cel oferit de distribuția ta. Nu vei face decât să zăpăcești sistemul de operare și, la final, să îl reinstalezi.
7. Mizează pe LTS
Pentru stabilitate și performanță, mizează pe LTS, lansările obișnuite vin de obicei cu mici probleme. În această categorie intră distribuții, kernel-uri, versiuni de aplicații.
8. Ce este mort, mort rămâne
Un computer mai vechi de un deceniu va rula cu probleme și pe Linux și pe Windows. Soluții magice nu prea există, cu o excepție, un computer nou. Bagă de seamă, dacă prețul unui telefon nou este mai mare decât al PC-ului spre care te orientezi, însemană că ai o problemă.
9. Nu șurubări
Nu te băga prea tare sub capota distribuției tale. Vrei nu vrei, oricât de specialist ai fi sau te crezi, într-un final, o vei strica. Las-o așa cum vine.
10. Pericol de securitate
Cel mai mare pericol de securitate pentru distribuția pe care o folosești ești tu. Nu instala tot ce îți pică în mână, nu te apuca de dezinstalat sau de curățat, nu îl îneca cu teme, wallpapere și iconițe, cu softuri și alte chestii, nu optimiza ceea ce nu e nevoie, strici totul.
Ar mai fi și altele?
Noi am identificat zece reguli de aur pentru utilizatorii Linux, este timpul să contribui și tu cu o sugestie. Site-ul pentruprieteni.com îți stă la dispoziție.