joi, iulie 9, 2020

Nu ți le spune nimeni. 10 reguli de aur pentru utilizatorii Linux

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

10 reguli de aur pentru utilizatorii Linux

Cu siguranță putem identifica mai mult de 10 reguli de aur pentru utilizatorii Linux. Poate sunt prea puține, cu toate acestea, avem un început. Ordinea este aleatorie, important este să le respecți.

1. Păstrează distanța față de distribuțiile de tipul one-man show.

Sunt numeroase, parcă arată un pic mai bine, dar depinzi foarte mult de timpul și de toanele dezvoltatorului. Acesta, oricând și din varii motive, poate renunța la proiect.

2. Actualizare și upgrade

Dacă te ghidezi după aceste două reguli primordiale, relația cu Linux-ul va fi excelentă. Dacă vreo aplicație ori distribuție nu mai vine cu versiuni noi după o vreme, singura soluție este să nu le mai folosești. Utilizează doar acele softuri/OS-uri care se actualizează regulat.

3. Nu executa Windows-ul

Extremismul nu este benefic, mai ales dacă ai intrat de puțin timp în lumea Linux. Lasă Window-ul instalat. Până te acomodezi cu distribuția ta, vei mai vizita sistemul celor de la Microsoft, în fond, nu cere de mâncare. În plus, nu poți aprecia Linux-ul la adevărata sa valuare fără un alt OS de referință.

4. Puțin, dar bun

Nu este recomandat să instalezi aplicații doar “ca să fie acolo”. Nici dezinstalatul celor predefinite. Păstrează echilibrul, sistemul de operare vine cu tot ce îi trebuie, orice aplicație suplimentară poate fi dăunătoare stabilității și funcționării.

5. Nu-l blinda cu codecuri și drivere

Din fabrică, cele mai cunoscute distribuții pot reda formate diverse. Evită acele tutoriale și site-uri care te invită să tot bagi codecuri și drivere.

6. Un singur mediu grafic

Nu instala alte medii grafice peste cel oferit de distribuția ta. Nu vei face decât să zăpăcești sistemul de operare și, la final, să îl reinstalezi.

7. Mizează pe LTS

Pentru stabilitate și performanță, mizează pe LTS, lansările obișnuite vin de obicei cu mici probleme. În această categorie intră distribuții, kernel-uri, versiuni de aplicații.

8. Ce este mort, mort rămâne

Un computer mai vechi de un deceniu va rula cu probleme și pe Linux și pe Windows. Soluții magice nu prea există, cu o excepție, un computer nou. Bagă de seamă, dacă prețul unui telefon nou este mai mare decât al PC-ului spre care te orientezi, însemană că ai o problemă.

9. Nu șurubări

Nu te băga prea tare sub capota distribuției tale. Vrei nu vrei, oricât de specialist ai fi sau te crezi, într-un final, o vei strica. Las-o așa cum vine.

10. Pericol de securitate

Cel mai mare pericol de securitate pentru distribuția pe care o folosești ești tu. Nu instala tot ce îți pică în mână, nu te apuca de dezinstalat sau de curățat, nu îl îneca cu teme, wallpapere și iconițe, cu softuri și alte chestii, nu optimiza ceea ce nu e nevoie, strici totul.

Ar mai fi și altele?

Noi am identificat zece reguli de aur pentru utilizatorii Linux, este timpul să contribui și tu cu o sugestie. Site-ul pentruprieteni.com îți stă la dispoziție.

MAI MULTE ARTICOLE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

UTIL

„Am fost vândut”? Verifică aici

Ai fost? Have I Been Sold (Am fost vândut?) este un serviciu online, foarte util în următoarele cazuri: primești spam pe email (materiale nesolicitate) vrei...
2,452FaniÎmi place
340CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

O bibliotecă digitală cu mii de lecții înregistrate vă stă la dispoziție

O bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții înregistrate stă la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII

Aceasta este distribuția Linux folosită de echipa pentruprieteni.com în 2020

Tradițional, membrii echipei pentruprieteni.com folosesc mai multe distribuții GNU/Linux. Suntem destul de curioși și dornici să testăm cât mai mult

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.
138 Shares
Copy link
Powered by Social Snap