10 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

4MLinux – distribuția care învie computerul vechi

Ar trebui să le citești

4MLinux

Ai un computer mai vechi, eventual pe 32 de biți, ale cărui resurse nu mai permit utilizarea majorității sistemelor de operare actuale? În caz că te gândeai să-l arunci, poate ar fi cazul să nu te grăbești, deoarece acea mașinărie ar putea redeveni utilă cu un mic ajutor.

Soluția este la îndemână

Una dintre soluțiile gratuite pentru revitalizarea computerelor de generație mai veche este distribuția VMLinux, un sistem de operare complet, cu suport multimedia, instrumente de întreținere și joculețe care pot fi jucate pentru a alunga plictiseala.

Doar pe 32 de biți


Din ce în ce mai multe distribuții Linux renunță la suportul pentru 32 de biți scoțând pur și simplu la pensie computerele mai vechi. Ele pot rămâne totuși active grație distribuțiilor lightweight, printre care se numără și 4MLinux. Cu ajutorul sistemului de operare potrivit, un computer nu chiar nou poate redeveni util în activități obișnuite precum redarea de muzică și filme, navigarea pe Internet sau jucatul unor joculețe. În varianta sa pentru desktop, 4MLinux vine doar în varianta pe 32 de biți.

Cerințe reduse

4MLinux nu este deloc lacom cu resursele hardware din moment ce poate funcționa chiar și cu 128 MB de RAM. Ediția pentru desktop este pe 32 de biți, iar cea pentru server pe 64. Această distribuție poate fi utilizată atât ca rescue CD cât și ca sistem de operare complet funcțional.

Originea denumirii

Denumirea 4MLinux își are originea în cei 4 M care reprezintă caracteristicile sale esențiale. Așadar, avem:

  • Mentenanță – poate fi utilizată ca rescue CD
  • Multimedia – suport din fabrică pentru aproape orice format – imagine, audio sau video
  • Miniserver – un server pe 64 de biți care rulează suita LAMP poate fi activat din Application Menu
  • Mister – conține o colecție de jocuri clasice Linux
  • Aplicațiile preinstalate pe 4MLinux sunt și ele lightweight, iar distribuția nu e bazată nici pe DEB nici pe RPM, așa că e foarte rapidă.

Descărcare

Imaginea ISO a 4MLinux poate fi descărcată de pe site-ul oficial, scrisă pe un stick USB și apoi utilizată Live sau instalată (text installer)

Descarcă 4MLinux (click aici)

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole