vineri, mai 29, 2020

S-a lansat Fedora 31

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

O distribuție cu vechime

Fedora este o distribuție Linux despre care aproape toată lumea a auzit măcar odată, chiar și mulți dintre cei pentru care Linux-ul încă nu reprezintă o foarte mare atracție. Vorbim de o distribuție puternică, populară și cu vechime, prezentă încă din 2003. A fost și este în continuare susținută de Red Hat, aspect care îi conferă un considerabil avantaj în fața concurenței.

Fedora 31

După o perioadă de șase luni de la apariția Fedora 30, acum a fost lansată versiunea cu numărul 31, disponibilă pentru download. Vezi aici anunțul lansării, publicat pe 29 octombrie 2019. Odată cu această lansare, Fedora vine cu unele schimbări, atât la nivel vizual cât și funcțional/structural.

Ce aduce nou Fedora 31

Vom trece în revistă câteva dintre schimbările aduse de noua versiune Fedora, sperând că astfel te vom ajuta într-o oarecare măsură să te decizi dacă să faci sau nu upgrade-ul de la Fedora 30. Sau eventual să alegi această distribuție în locul alteia ori în locul Windows-ului.

Cel mai actual GNOME 3.34

Unul dintre avantajele de care se bucură utilizatorii Fedora constă în accesul al cel mai nou GNOME, care vine cu unele îmbunătățiri vizuale, dar și ca performanță. Printre multe altele, acest GNOME permite schimbarea cu ușurință a wallpaper-ului atât pentru desktop cât și pentru lock screen. De asemenea, aplicațiile pot fi organizate în foldere. Aflaă de aici mai multe despre GNOME 3.34.

Fără 32 de biți

Spre nemulțumirea unora, Fedora 31 vine fără varianta pe 32 de biți. Cele mai populare pachete pe 32 de biți, Steam și Wine, vor funcționa în continuare, dar fără prea mult suport.

S-a eliminat pachetul Docker

Noua versiune de Fedora a renunțat la Docker, însă a fost activat CGroups V2.

Pachete actualizate

Iată câteva exemple notabile:

  • Glibc 2.30
  • NodeJS 12
  • Python 3

Arome Fedora aduse la zi și suport hardware mai bun

Fedora 31 vine cu noutăți nu doar pentru utilizatorii Workstation ci și pentru utilizatorii celorlalte ediții precum Fedora Astronomy sau Fedora IoT.

Alte îmbunătățiri

Mai sunt, desigur, și alte îmbunătățiri, care țin de funcționalitate și de structură. De exemplu, a fost dezactivată autentificarea în SSH cu parola de root. În linii mari, Fedora 31 este un upgrade de calitate, cu multe îmbunătățiri, atât pentru utilizatori cât și pentru dezvoltatori. De aici poți afla mai multe despre Fedora 31.

Descarcă Fedora 31

Fedora 31, la fel ca și toate celelalte versiuni, va primi supoort pentru o perioadă de treisprezece luni. Menționăm aici faptul că Fedora 29 va rămâne fără suport peste o lună. Astfel, dacă folosești acea versiune, gândește-te serios la upgrade.

DESCARCĂ DE AICI FEDORA 31 (WORKSTATION, SERVER ETC.)

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Iridium, mai mult decât un browser pentru Windows, Linux sau macOS

Iridium este un browser bazat pe proiectul Chromium, al cărui scop este de a-ți reda intimitatea. Acesta a fost setat să nu distribuie datele tale de navigare și să îți protejeze în acest mod un drept pe care ai uitat că îl ai
2,450FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Redcore Linux Hardened 2004 „Neptune” a fost lansat. Bucură-te!

Redcore 2004 Redcore Linux Hardened 2004, nume de cod „Neptune”, a fost lansat. După 9 luni de dezvoltare, imaginea...

GTA 5 poate fi descărcat gratuit pentru o perioadă limitată. Vezi și alte surprize

GTA 5 Cine nu a auzit de celebrul joc GTA 5? Până pe 21 mai, cei de la Epic...

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...

Google Classroom, sfaturi și trucuri pe care profesorii, elevii și studenții trebuie să le cunoască

Google Classroom a fost creat în 2014. Acest serviciu permite cadrelor didactice, elevilor și studenților să creeze săli de clasă digitale.
37 Shares
Copy link
Powered by Social Snap