O distribuție cu vechime
Fedora este o distribuție Linux despre care aproape toată lumea a auzit măcar odată, chiar și mulți dintre cei pentru care Linux-ul încă nu reprezintă o foarte mare atracție. Vorbim de o distribuție puternică, populară și cu vechime, prezentă încă din 2003. A fost și este în continuare susținută de Red Hat, aspect care îi conferă un considerabil avantaj în fața concurenței.
Fedora 31
După o perioadă de șase luni de la apariția Fedora 30, acum a fost lansată versiunea cu numărul 31, disponibilă pentru download. Vezi aici anunțul lansării, publicat pe 29 octombrie 2019. Odată cu această lansare, Fedora vine cu unele schimbări, atât la nivel vizual cât și funcțional/structural.
Ce aduce nou Fedora 31
Vom trece în revistă câteva dintre schimbările aduse de noua versiune Fedora, sperând că astfel te vom ajuta într-o oarecare măsură să te decizi dacă să faci sau nu upgrade-ul de la Fedora 30. Sau eventual să alegi această distribuție în locul alteia ori în locul Windows-ului.
Cel mai actual GNOME 3.34
Unul dintre avantajele de care se bucură utilizatorii Fedora constă în accesul al cel mai nou GNOME, care vine cu unele îmbunătățiri vizuale, dar și ca performanță. Printre multe altele, acest GNOME permite schimbarea cu ușurință a wallpaper-ului atât pentru desktop cât și pentru lock screen. De asemenea, aplicațiile pot fi organizate în foldere. Aflaă de aici mai multe despre GNOME 3.34.
Fără 32 de biți
Spre nemulțumirea unora, Fedora 31 vine fără varianta pe 32 de biți. Cele mai populare pachete pe 32 de biți, Steam și Wine, vor funcționa în continuare, dar fără prea mult suport.
S-a eliminat pachetul Docker
Noua versiune de Fedora a renunțat la Docker, însă a fost activat CGroups V2.
Pachete actualizate
Iată câteva exemple notabile:
- Glibc 2.30
- NodeJS 12
- Python 3
Arome Fedora aduse la zi și suport hardware mai bun
Fedora 31 vine cu noutăți nu doar pentru utilizatorii Workstation ci și pentru utilizatorii celorlalte ediții precum Fedora Astronomy sau Fedora IoT.
Alte îmbunătățiri
Mai sunt, desigur, și alte îmbunătățiri, care țin de funcționalitate și de structură. De exemplu, a fost dezactivată autentificarea în SSH cu parola de root. În linii mari, Fedora 31 este un upgrade de calitate, cu multe îmbunătățiri, atât pentru utilizatori cât și pentru dezvoltatori. De aici poți afla mai multe despre Fedora 31.
Descarcă Fedora 31
Fedora 31, la fel ca și toate celelalte versiuni, va primi supoort pentru o perioadă de treisprezece luni. Menționăm aici faptul că Fedora 29 va rămâne fără suport peste o lună. Astfel, dacă folosești acea versiune, gândește-te serios la upgrade.