13.8 C
București
vineri, martie 29, 2024

Versiunea 5.4 a Kernelului Linux, ultimul update stabil pe acest an, aduce noutăți importante

Ar trebui să le citești

Update al Kernelului

La sfârșitul lunii noiembrie, Linus Torvalds a anunțat lansarea unui update al Kernelului Linux. Astfel, versiunea 5.4 a inimii oricărui sistem de operare Linux a fost lansată. Practic, aceasta este ultima lansare de versiune stabilă pentru anul 2019.

Noutăți

În linii mari, cele mai importante 3 noutăți aduse de acest update sunt acestea:

  • Integrarea modului de blocare a kernel-ului – Kernel lockdown. Această funcție este una dintre actualizările majore și este destinată, în principal, să împiedice modificarea contului root de codul kernel.
  • Linus Torvalds a adăugat suport pentru sistemul de fișiere exFAT Microsoft
  • Suport pentru AMD Navi 12/14 GPU, AMD Arcturus GPU, suport AMD Dali APU și Tigerlake Gen12

Pentru mai multe informații, vă invităm să lecturați cu atenție notele de lansare, disponibile aici.

Cât mai nou

Utilizarea celor mai noi versiuni ale kernelului Linux este foarte importantă. Fiecare versiune nouă aduce un plus de stabilitate, extinderi și îmbunătățiri ale suportului hardware și nu numai.

Când va fi livrat?

Procesul de livrare a acestei versiuni a kernelului a început. Depinde, binențeles de distribuția GNU/Linux pe care o utilizați. Există distribuții cunoscute pentru promptitudinea cu care trimit noile versiuni ale motorului care pune Linux-ul în mișcare. Practic, cele de tip rolling release sau care au la bază Ubuntu se mișcă printre primele.

Atenție!

Deși ar părea tentant să forțați upgrade-ul, prin descărcare de aici, la cea mai nou versiune de Kernel, vă recomandăm să priviți cu precauție acest pas. Mișcarea voastră poate determina o instabilitate majoră a sistemului de operare. Vă recomandăm să așteptați primirea actualizărilor oficiale. Desigur, într-un cu totul alt mod stă situația dacă sunteți specialiști în domeniu.

Află versiunea kernelului

Cea mai rapidă modalitate de a afla versiunea kernelului este utilizarea Terminalului. Nu trebuie să vă speriați, nu este nimic complicat. După ce îl deschideți (Ctrl+Alt+T pe Ubuntu), tastați comanda “uname -r”, apăsați Enter și se va afișa instant versiunea kernelului. Va apărea ceva de genul “4.13.0-32-generic”. Primul număr (4) reprezintă versiunea kernelului, cel de-al doilea (13) este revizia majoră, iar al treilea și al patrulea (0-32) fac referire la o revizie minoră.

Să aveți spor!

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole