joi, august 13, 2020

O amenințare globală. Mai mult de un miliard de telefoane sunt vulnerabile și își pun utilizatorii în pericol

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Telefoane vechi

Cei care dețin telefoane mai vechi pot fi mult mai expuși atacurilor hackerilor, după cum avertizează grupul britanic Which. Multe dintre aceste dispozitive rulează o versiune a sistemului de operare care nu a mai primit actualizări. Și un telefon cumpărat în urmă cu 3 – 4 ani te poate pune în pericol, indiferent cât este de puternic sau scump. Să mai discutăm despre modelele și mai vechi?

De unde pleacă problema

Problema este generată de politica iresponsabilă a unui grup de interese din spatele producătorilor de dispozitive mobile și a celor două sisteme de operare care domină piața. Practic, la câțiva ani de la lansarea unui model, producătorii nu vor mai trimite actualizări de securitate. Rămâi astfel expus în fața unor posibile atacuri cibernetice care îți pot face mult rău.

La ce pericole te expui?

Care ar fi potențialele pericole la care te expui? Sunt așa de multe: tranzacțiile bancare ar fi lipsite de siguranță, la fel și apelurile telefonice. În plus, locația, sms-urile, numerele din agendă, fotografiile și clipurile video, camera dispozitivului ar putea fi oricând la dispoziția unor persoane rău intenționate. Ce vor putea face cu toate acestea? Depinde de intențiile hackerilor, de aplicațiile pe care le folosești și de siteurile dubioase pe care intri.

Încă ceva

Atunci când cumperi un telefon, în funcție de producător dar și de categoria în care este inclus dispozitivul, vei putea primi unul sau două upgrade-uri la o versiune mai nouă a sistemului de operare. Politica diferă de la un producător la altul. Practic, dacă vrei să utilizezi o versiune nouă a sistemului de operare va trebui să îți cumperi un telefon nou.

Partea gravă

Partea gravă vine din faptul că, indiferent de versiunea smartphone-ului, după un anumit număr de ani, tot în funcție de producător, nu o să mai primești nici măcar actualizări pentru versiune folosită. Asta, chiar dacă telefonul este funcțional.

Practic, aceștia nu îți asigură posibilitatea de a utiliza dispozitivul în siguranță pe toată durata sa de viață prin refuzul de a-ți mai actualiza sistemul de operare.

Decidenții

Practic, deși toată lumea conștientizeaz[ că situația este gravă și poate fi un adevărat pericol la adresa securității naționale pentru mai multe state, nimeni nu a îndrăznit să îi responsabilizeze pe cei care produc Andoid și iOS ori pe producătorii de smartphone-uri. Sunt atâția ani de când acest cerc vicios continuă și nimeni nu a luat nicio măsură. Ce putem înțelege de aici?

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Cum poți verifica dacă un medic are dreptul să profeseze. Este simplu, rapid, online și gratuit

Verifică dacă un medic are dreptul să profeseze, fă-ți temele atunci când este vorba de sănătatea ta. Pentru a nu cădea victimă impostorilor care se dau medici, îți recomandăm să citești acest material și să aplici sfaturile noastre.
2,451FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Greșeli frecvente pe care le poți face când utilizezi o distribuție Linux

Nu este o rușine să faci greșeli atâta timp cât înveți din acestea. În viață, greșelile ne pot apărea oricând, indiferent dacă ești specialist sau novice.

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...
31 Shares
Copy link
Powered by Social Snap