miercuri, octombrie 21, 2020

O amenințare globală. Mai mult de un miliard de telefoane sunt vulnerabile și își pun utilizatorii în pericol

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Telefoane vechi

Cei care dețin telefoane mai vechi pot fi mult mai expuși atacurilor hackerilor, după cum avertizează grupul britanic Which. Multe dintre aceste dispozitive rulează o versiune a sistemului de operare care nu a mai primit actualizări. Și un telefon cumpărat în urmă cu 3 – 4 ani te poate pune în pericol, indiferent cât este de puternic sau scump. Să mai discutăm despre modelele și mai vechi?

De unde pleacă problema

Problema este generată de politica iresponsabilă a unui grup de interese din spatele producătorilor de dispozitive mobile și a celor două sisteme de operare care domină piața. Practic, la câțiva ani de la lansarea unui model, producătorii nu vor mai trimite actualizări de securitate. Rămâi astfel expus în fața unor posibile atacuri cibernetice care îți pot face mult rău.

La ce pericole te expui?

Care ar fi potențialele pericole la care te expui? Sunt așa de multe: tranzacțiile bancare ar fi lipsite de siguranță, la fel și apelurile telefonice. În plus, locația, sms-urile, numerele din agendă, fotografiile și clipurile video, camera dispozitivului ar putea fi oricând la dispoziția unor persoane rău intenționate. Ce vor putea face cu toate acestea? Depinde de intențiile hackerilor, de aplicațiile pe care le folosești și de siteurile dubioase pe care intri.

Încă ceva

Atunci când cumperi un telefon, în funcție de producător dar și de categoria în care este inclus dispozitivul, vei putea primi unul sau două upgrade-uri la o versiune mai nouă a sistemului de operare. Politica diferă de la un producător la altul. Practic, dacă vrei să utilizezi o versiune nouă a sistemului de operare va trebui să îți cumperi un telefon nou.

Partea gravă

Partea gravă vine din faptul că, indiferent de versiunea smartphone-ului, după un anumit număr de ani, tot în funcție de producător, nu o să mai primești nici măcar actualizări pentru versiune folosită. Asta, chiar dacă telefonul este funcțional.

Practic, aceștia nu îți asigură posibilitatea de a utiliza dispozitivul în siguranță pe toată durata sa de viață prin refuzul de a-ți mai actualiza sistemul de operare.

Decidenții

Practic, deși toată lumea conștientizeaz[ că situația este gravă și poate fi un adevărat pericol la adresa securității naționale pentru mai multe state, nimeni nu a îndrăznit să îi responsabilizeze pe cei care produc Andoid și iOS ori pe producătorii de smartphone-uri. Sunt atâția ani de când acest cerc vicios continuă și nimeni nu a luat nicio măsură. Ce putem înțelege de aici?

MAI MULTE ARTICOLE

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.

UTIL

Nu mai folosi Windows piratat

Tentația de a folosi versiuni piratate ale Windows-ului, disponibile din belșug prin toate cotloanele Internetului, este una uriașă. La fel sunt și pericolele.
2,458FaniÎmi place
344CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

„Todoist” a devenit disponibil și pe Linux. Vei fi și mai productiv

Aplicația Todoist a venit oficial și pe Linux prin intermediul snapcraft. Aceasta este disponibilă pe Android, cu peste 20 de milioane de utilizatori la activ, macOS și Windows 10.

Ești pregătit să utilizezi Microsoft Edge pe Linux?

Microsoft Edge își încearcă norocul pe Linux. Browserul dezvoltat de Microsoft va fi disponibil pentru utilizatorii lui Tux, conform unei postări pe Windows Experience Blog, începând cu luna octombrie.

Cum poți preda online fără să fii înregistrat. Simplu și eficient

Predare online a generat, asta pe bună dreptate, numeroase discuții aprinse în spațiul școlii.

Ai testat noul Deepin 20? Video

Nou lansatul Deepin 20 merită toată atenția. Cu un mediu grafic reproiectat pentru a fi unitar, mult ma stabil, solid și rapid,

Un bug din Windows 10 îți poate ucide lent SSD-ul

din cauza unui bug strecurat într-un update recent, Windows 10 nu mai înregistrează corect data ultimei optimizări și optimizează, adică drefragmentează SSD-ul la fiecare pornire a sistemului de operare
31 Shares
Copy link
Powered by Social Snap