Bombardați cu poze
Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de lux a unui străin. Acestea sunt urcate pe rețelele de socializare cu mult înainte ca apa să fie trasă sau mașin să demareze în trombă.
Fără control
Odată postată o fotografie cu tine pe Facebook sau pe altă rețea de socializare, ai pierdut controlul asupra acesteia. Orice, oricând, poate să o folosească în scopuri mai mult sau mai puțin legale, corecte sau morale. Și, ca să îți spunem un secret, nu prea mai poți face nimic. Așadar, îți recomandăm să fii extrem de precaut atunci când simți nevoia de a posta poze cu tine.
Pe parcursul acestui material, pentruprieteni.com îți propune să reflectezi asupra unui subiect care nu prea a fost mediatizat: – De ce nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook și pe alte rețele de socializare. Îți oferim nu mai mult de 7 motive.
De ce eu?
Bine înțeles, nu te consideri vedetă și te întrebi cine ar dori să îți folosească fotografiile personale. Răspunsul ține de anturaj și de norocul în care te scalzi. Practic, niciodată nu poți fi sigur pe nimeni și pe nimic. Așadar, de ce să nu fii vigilent într-o lume în care oamenii sunt extrem de schimbători iar valorile morale tind să fie date uitării?
7 motive
1. Pot fi descărcate de oricine. Nicio rețea de socializare nu restricționează descărcarea sau realizarea de capturi de ecran, ca în cazul aplicațiilor bancare. Poți să știi ce vor face cu fotografia?
2. Pot fi folosite pentru a deschide conturi false pe rețele de socializare. Dacă cineva îți face asta, îți dai seama că nu prea mai putem vorbi de intenții bune. Nu puține sunt astfel de cazuri.
3. Dacă te știi mai diferit, pentru a nu deveni vedetă de meme, fii și mai precaut. Pe moment, mai mult ca sigur, o să ți se pară comic și interesant să fii în centrul atenției. Totuși, când ajungi să fii asociat cu respectivul meme, lucrurile se schimbă.
4. Poate fi falsificată (editată) în diverse scopuri. Modalitățile și posibilitățile sunt extrem de variate iar consecințele greu de calculat. Desigur, depinde și de scopul în care au fost editate.
5. Ești identificat în mediul online. Atunci când postezi, spre exemplu, o fotografie pe Facebook, ajuți această rețea să își facă o bază de date uriașă cu utilizatorii. Nu poți avea controlul asupra acestor date, care, spre exemplu, pot fi folosite pentru recunoașterea facială sau pot fi vândute cu bani grei.
6. O fotografie spune mai mult decât 1000 de cuvinte. Cât de îngrijit ești, ce stare de spirit ai, eventual poate oferi indicii referitoare la starea de sănătate etc.
7. Dă din casă fără ca tu să vrei asta. Depinde și cu ce fundal te pozezi, ce bijuterii sau haine porți, ce mașină conduci etc. Cu alte cuvinte, le ușurezi munca celor cu preocupări mai puțin legale. Cine știe, poate în lista ta se află un hoț sub acoperire. Riști să îi pui totul pe tavă?