11.5 C
București
joi, octombrie 3, 2024

Ce poți face pentru a nu mai fi spionat online?

Ar trebui să le citești

Ești spionat?

Consideri că ești spionat? Când vorbim despre securitate și intimitate în mediul online, despre siguranța datelor personale, nu trebuie să facem compromisuri. Este un domeniu cu care nu avem voie să ne jucăm.

11 idei ce te feresc de spionat

Îți propunem o listă de pași care pot reduce spre zero posibilitatea de a fi spionat online sau de către viruși. Adevărul este că, riscul ca activitatea ta pe Internet să fie înregistrată și supravegheată este uriaș. Totuși, cu o serie de mici ajustări, poți îngreuna cu mult acest proces sau îl poți reduce semnificativ. Citește cu atenție și distribuie articolul.

Renunță la Windows-ul piratat

Datorită multiplelor probleme de securitate pe care variantele piratate ale acestui sistem de operare le are, ar fi extrem de indicat să îți revizuiești atitudinea. Ori bagi bani într-o copie legală și originală de Windows (vezi cât costă), precum și în licențe de programe originale de întreținere sau de securitate, ori renunți la el. Compromis, repet, nu există. Variantă cu „…poate mie nu mi se întâmplă…” nu poate sta în picioare.

Sunt atâtea sisteme de operare Linux gratuite care îți stau la dispoziție. Ei bine, acestea pot lua, și asta fără probleme, locul Windows-ului piratat.

Menține sistemul tău de operare la zi

Misiune extrem de grea pentru deținătorii de Windows-uri piratate. Aceștia, dacă aduc la zi acest sistem de operare, au toate șansele ca Microsoft să îl identifice și să îl scoată din uz. În plus, ca să aduci un Windows la zi, durează o veșnicie. Pentru utilizatorii de sisteme de operare bazate pe GNU/Linux, actualizarea acestora este floare la ureche. Despre importanța crucială a actualizării sistemelor de operare poți citi mai multe aici.

Menține programele la zi

Încearcă să îți formezi un obicei din instalarea ultimelor versiuni ale aplicațiilor folosite. Între noi fie vorba, dezvoltatorii nu scot ei, „de nebuni”, versiuni noi. Cu puțin ghinion, poți menține o adevărată bombă în computerul tău. Un program vechi, uitat, poate fi o sursă de instabilitate majoră pentru orice sistem de operare.

Antivirusul – licențiat și la zi

Dacă ai Windows, nici să nu te gândești să nu îl dotezi cu un antivirus licențiat și complet. În plus, niciodată, să nu uiți să îl actualizezi. Sfârșitul lumii de vine, pe tine trebuie să te prindă cu antivirusul la zi.

Menține firewall-ul la zi

Verifică dacă o aplicație firewall este instalată și activată pe computerul tău, te va scuti de multe necazuri.

Alege doar conexiunile securizate

Alege doar conexiunile care folosesc protocolul “https://” (Secure Hyper Text Transfer Protocol). Acest tip de conexiune are marele avantaj de a-ți cripta și protejează traficul de date pe care îl faci online, transferul acestora fiind cu mult mai sigur.

Spune-i browserului că vrei să fii anonim

Indiferent că folosești Mozila Firefox, Opera, Google Chrome, Safari, Internet Explorer sau oricare alt browser important, accesează secțiunea „privacy” și modifică-i setările. Setează ca istoricul să fie șters automat în momentul în care închizi browserul. De asemenea, cere-le site-urilor să nu te urmărescă accesând, în cazul Mozila Firefox, “Privacy” – “Tracking”, de unde alegi următoarea variantă “Tell sites that I do not want to be tracked”. Toate browserele importante îți oferă această posibiltate.

Dacă nu te descurci prea bine la capitolul setări, soluția cea mai simplă este să deschizi tot timpul browserul pe modul “Private Window” în cazul Firefox. În cazul Google Chrome, accesează “New incognito window” și nimic nu va rămâne înregistrat în browser după ce l-ai închis.

Evită logarea permanentă

Evită accesarea oricărui site de pe același browser cu care ești logat sau te-ai logat pe Facebook, Gmail sau alte servicii similare. Dacă nu vrei, spre exemplu, ca prietena/prietenul/mama/tata sau hackerul să vadă istoricul accesărilor tale din ultima perioadă, istoric pe care îl reține la perfecție gmail, deloghează-te de pe acest serviciu. De fapt, deloghează-te de pe orice rețea socială sau site pe care ai cont când cauți ceva pe Internet. Se știe deja că sunt destule site-uri care, dacă te-ai logat pe un browser, indiferent dacă vrei sau nu, îți monitorizează toată activitatea online.

Folosește Tor sau Tails

Alege un browser web care îți promite un grad sporit de anonimat. Aplicația Tor poate fi extrem de utilă. Și sistemul de operare folosit și recomandat de Edward Snowden, denumit Tails, îți stau la dispoziție.

Folosește un motor de căutare care îți garantează anonimatul

Un astfel de motor de căutare similar Google, dar fără proastele obiceiuri ale acestuia, este duckduck.com (click pentru al accesa). Conform dezvoltatorilor, acesta nu înregistrează și nu monitorizează căutările online. Practic, anonimatul pe care ți-l oferă este deplin.

Dezactiveză aplicațiile de tip add-on din browser

Deși pot aduce funcții suplimentare, ar fi foarte recomandat să lași doar acele add-on-uri despre care ai certitudinea că sunt sigure. Fiecare aplicație de acest gen spionează, într-un mod sau altul, computerul tău și pot fi nesigure. Deci, pentru a evita să fii spionat, redu-le numărul.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole