duminică, septembrie 20, 2020

Simulare – Ce se întâmplă dacă o bombă atomică lovește România?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Bombă atomică

O bombă atomică care să lovească teritoriul țării este cel mai sumbru scenariu pe care ni-l putem imagina în acest moment. Totul este posibil, dacă ținem cont de tehnologia existentă și de realitățile externe. Este un scenariu pentru care, teoretic, liderii acestei țări s-au pregătit și se pregătesc de decenii. Adăposturile anti atomice sunt un exemplu în acest sens, dovada supremă a realismului pe care îl poate avea o societate. Dacă în media nu se spune nimic, asta nu înseamnă că nu se poate. În actualul context politic extern, totul este posibil, iar evenimentele pot lua rapid o turnură nefavorabilă țării noastre și chiar omenirii. Oricum, de un singur lucru poți fi sigur, nimic nu este sigur.

Zodia realismului

Și pentru că suntem tot în zodia realismului, trebuie să fim conștienți că scenariul nostru are extrem de puține șanse de a deveni realitate, dar, din păcate, acestea nu sunt nule, oricât de mult am dori. Amenințările ursului de la răsărit, mai mult sau mai puțin voalate, privind folosirea unor focoase nucleare pentru anihilarea unor ținte de pe teritoriul țării noastre, sunt de natură să dea fiori reci oricărui om cu picioarele pe pământ.

Puțină istorie

Niciodată în istoria sa, omenirea nu va uita efectele teribile a exploziei celor două bombe atomice de la Hiroshima și Nagasaki. Situația lumii astăzi ar fi fost cu siguranță alta dacă cele două arme de distrugere în masă nu ar fi fost folosite, iar tragicul eveniment, cu puțin efort, se putea evita. Dar nu s-a vrut, cineva a dorit neapărat să îți afirme puterea militară și capacitatea de decizie robotică.
Să nu uităm că, în istoria sa modernă, omenirea a trecut razant pe lângă scenarii limită asemănătoare (Criza Rachetelor Nucleare din Cuba), multe pe care le cunoaștem și mai multe de care nu vom auzi niciodată.

România

În funcție de posibila țintă, pagubele materiale și umane ar fi mai mici sau mai mari. Nu putem compara efectele unei astfel de bombe detonate deasupra Bucureștiului cu efectele înregistrate dacă acest scenariu s-ar petrece având ca țintă orașele Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași etc. Cele mai însemnate pagube materiale și victime, probabil sute de mii ori milioane, s-ar înregistra în zona Bucureștiului, țara fiind practic decapitată.


Există în acest moment o aplicație care poate calcula efectele unei astfel de bombe. Noi am pus-o la treabă pentru voi, iar acestea sunt scenariile:


București

Bomba atomică echivalentă celei de la Hiroshima (Little Boy – 15 kt) (efectele le poți vedea mai jos)

 • peste 106.000 de victime estimate și aproximativ 260.000 de răniți.
 • O bună parte al capitalei ar fi făcută una cu pământul și, chiar dacă nu vă vine să credeți asta, acest prim scenariu ar fi unul dintre cele mai favorabile. O astfel de bombă este extrem de mică și redusă ca putere față de cele existente în prezent.
 • Save
Little Boy

B-83

 • este cea mai mare bombă din arsenalul SUA 1.2 MT
 • peste 840.000 de morți estimați și 776.000 de răniți
 • efectele exploziei ar ajunge și la Berceni, Mogoșoaia, Otopeni etc.
 • Save
B-83

Tsar Bomba

 • cea mai puternică armă de acest gen, proiectată în fostul URSS (100 MT)
 • 1.961.380 de victime estimate și cam tot atâția răniți
 • raza exploziei ar ajunge până la Târgoviște, Alexandria. Dragoș Vodă și ar trece Dunărea, în Bulgaria.
 • Save
Tsar Bomba

Ghid de interpretare valabil în toate scenariile

Raza mingii de foc (cercul galben din mijloc) – mărimea maximă a mingii de foc nucleare; efectele depind de înălțimea de detonare. Dacă asta se întâmplă la nivelul solului, cantitatea de precipitații/căderi radioactive este cea mai mare.

Raza de explozie (cercul roșu) – zonă în care presiunea produsă de detonare produce cele mai multe pagube. Presiunea atmosferică va crește instantaneu de la valoarea normală de aproximativ 14.67 PSI (760 mmHg) cu 20 Psi (1034 mmHg). Clădirile solide din beton sunt serios avariate sau demolate. Mortalitatea se apropie de 100%.

Raza iradiată (cercul verde) – cei din această zonă vor primi o dpză de radiații de 500 rem; fără tratament mediacal, se așteaptă ca rata mortalității să fie între 50 și 90% și asta doar din cauza efectelor imediate.

Raza undei de șoc (cercul gri) – aici presiunea va crește instantaneu cu 5 PSI. Majoritatea clădirilor rezidențiale se vor prăbuși, numărul de morți și de răniți va fi foarte mare. Efectele depind de înălțimea de detonare.

Raza radiației termice (cercul portocaliu din exterior) – cei ce se află în aer liber în această zonă vor suferi cel puțin arsuri de gradul III. Acest tip de arsuri lasă adesea cicatrici severe și pot necesita chiar amputări.

Accesează aplicația aici

PS

Se spune că al treilea război mondial s-ar putea să fie și ultimul și cu siguranță va fi unul în care arsenalul nuclear va fi folosit.

MAI MULTE ARTICOLE

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.

UTIL

6 metode prin care computerul tău poate rula ca nou

Pe scurt și la țintă, vă oferim o serie de sugestii cu caracter general, pe care noi le-am dedus din experiența personală. Acestea se aplică în cazul în care utilizați un laptop cu Windows sau
2,459FaniÎmi place
344CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ai testat noul Deepin 20? Video

Nou lansatul Deepin 20 merită toată atenția. Cu un mediu grafic reproiectat pentru a fi unitar, mult ma stabil, solid și rapid,

Un bug din Windows 10 îți poate ucide lent SSD-ul

din cauza unui bug strecurat într-un update recent, Windows 10 nu mai înregistrează corect data ultimei optimizări și optimizează, adică drefragmentează SSD-ul la fiecare pornire a sistemului de operare

Zeci de platforme și resurse educaționale gratuite pentru predarea online

Zeci de platforme și resurse Echipa pentruprieteni.com oferă cadrelor didactice câteva sugestii de platforme și resurse pentru învățământul digital....

Cele mai bune distribuții Linux pentru computere vechi sau pentru configurațiile slabe

Distribuții Linux Sunt numeroase acele distribuții Linux care promit readucerea la viață a unor PC-uri vechi. Despre câte reușesc,...

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.
496 Shares
Copy link
Powered by Social Snap