18.2 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Cele mai comune greșeli ale începătorilor pe Linux

Ar trebui să le citești

Greșeli ale începătorilor pe Linux

În acest articol vei citi despre câteva greșeli ale începătorilor pe Linux. În general, din greșeli învățăm foarte multe, important este să nu persistăm în ele atunci când utilizăm Linux. Ne-am permis să redactăm o listă cu cele mai comune greșeli pe care cel puțin noii veniți în lumea Linux-ului le comit. O parte le-am făcut chiar noi, pe altele le-am observat la alții. Ei bine, cei mai mulți sunt dezamăgiți de Linux pentru că:

Nu se informează.

Nu instala o distribuție dacă nu te-ai documentat o jumătate de oră cel puțin și dacă nu ai dorința de schimbare în bine. Înainte de instalare, citește cât mai mult, urmărește clipuri pe YouTube, în care sunt prezentate diversele distribuții. Testează sistemul de pe live USB înainte de a decide instalarea sa propriu-zisă. În fond, trebuie să ai habar cât de cât.

Instalează distribuția care nu li se potrivește.

Indicat ar fi să începi cu ușorul. Nu are sens să treci din prima la distribuții cunoscute prin faptul că se adresează avansaților. Fă debutul călătoriei tale în lumea Linux-ului cu un sistem de operare precum Linux Mint, Zorin, Solus, Ubuntu, eventual openSUSE. Acestea sunt special construite pentru o utilizare extrem de facilă, nu au nevoie de configurări ulterioare, sunt deosebit de stabile, sigure și, poate cel mai important, extrem de prietenoase. Treptat, dacă vrei să aprofundezi domeniul, atunci nu te împiedică nimeni să testezi un Linux mai pentru specialiști.

Renunță când dau de “greu”.

Când ceva nu merge așa cum sperai, nu te grăbi să dai vina imediat pe GNU/Linux, să „îți bagi picioarele”, să te pui pe înjurat și trântit sau să te cari “jmecherește”. Fii calm, caută rezolvarea, care între noi fie vorba, este, în acest domeniu, la câteva clicu-ri distanță, pe Google. Sunt sute de site-uri specializate, forumuri, grupuri și pagini în care problema ta este rezolvată deja. Trebuie doar să vrei să realizezi ce ți-ai propus.

Se sperie de noul desktop.

Linux-ul nu arată precum Windows-ul, asta este clar, deși sunt versiuni care arată extrem de bine, mai bine chiar decât Windows-ul. Ce să-i faci, Linux-ul nu este Windows. Dacă ai înțeles asta, este perfect. Farmecul Linux-ului este dat de diversitatea mediilor grafice, de ușurința utilizării, de logica meniurilor, de stabilitatea sistemului și de siguranța sa. Cu puțin calm și răbdare, vei descoperi că Linux-ul nu este un monstru, trebuie doar să nu decizi că nu îl mai vrei doar dupa 30 de minute de utilizare. Dă-i timp, lasă-l să îți arate ce poate, să te cucerească.

Renunță imediat ce nu găsesc magicul buton Start.

Chiar dacă nu este plasat fix în același loc ca la Windows și chiar dacă nu oferă fix aceleași setări, aceeași structură, foarte multe Linux-uri au un buton care joacă rolul celebrului Start din Windows. Mă simt nevoit să repet, Linux-ul nu este Windows!

Vor fix aceleași aplicații ca pe Windows.

La fel cum pe Android nu vei găsi fix aceleași aplicații ca pe Windows fără ca asta să fie o tragedie, nici pe Ubuntu, spre exemplu, nu vei găsi aceleași aplicații care rulează pe Windows. Soluția reprezintă deschiderea Centrului Soft și cercetarea acestuia. Desigur, cele mai serioase aplicații de pe Windows au echivalent și pe GNU/Linux, trebuie doar căutat pe site-ul dezvoltatorului.

Nu actualizează sistemul de operare.

Fii fără grijă, nu ești pe Windows, menține la zi sistemul de operare și elimini din start toate neajunsurile și neplăcerile.

Procedează la fel cum procedau după ce instalau Windows-ul.

Nu este nevoie să instalezi suplimentar codec-uri, drivere, fel și fel de bazaconii. Nu uita, poate pe Windows pierdeai câteva ore după ce reinstalai sistemul cu pusul drivere-lor, al codecu-rilor etc. Pe Linux nu este nevoie să mai parcurgi aceiași pași. Oricum, drivere-le tale de pe DVD-ul producătorului nici nu pot fi instalate pe Linux, dar ține minte, Linux-ul instalează tot ce ai tu nevoie pentru ca PC-ul să ruleze acest sistem în condiții excelente. Driverele plăcii video, care vin din fabrică, pot fi înlocuite rapid din setările sistemului, cu unele originale produse de Nvidia Intel etc.

Pun preț pe părerea “prietenilor”.

Dacă nimeni din gașca ta nu a auzit și probabil nu folosește Linux-ul, asta nu înseamnă că acest sistem de operare nu este bun. Treci peste acest tipar de gândire nefastă. Nu au auzit pentru că nu au vrut să audă, să înțeleagă, spre exemplu, că Linux-ul se folosește chiar și pe Stația Spațială Internațională și are o istorie și o vechime comparabilă cu cea a Windosului sau a iOS-ul celor de la Apple. Oare o fi astronauții de acolo chiar așa de proști? Așadar, fă diferența singur, testează și judecă tu.

Merg la extrem, renunțând din prima la Windows.

Extremele sunt dăunătoare, mai ales pentru nou intrații în clubul Linux. Cel puțin până te obișnuiești cu distribuția ta Linux, nu este indicat să renunți la Windows. Instalează Linux-ul pe o partiție în sistem dual-boot, cel puțin pentru primele luni. Îți va lua timp și te va costa energie, acum depinde și de individ, să cunoști Linux-ul. Până te vei pune la punct, o să mai ai nevoie și de Windows, nu îl șterge. În fond, trebuie să vezi și diferența între ele ca să înțelegi de ce Linux-ul este mai bun pentru tine.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole