vineri, august 7, 2020

Cele mai comune greșeli ale începătorilor pe Linux

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Greșeli ale începătorilor pe Linux

În acest articol vei citi despre câteva greșeli ale începătorilor pe Linux. În general, din greșeli învățăm foarte multe, important este să nu persistăm în ele atunci când utilizăm Linux. Ne-am permis să redactăm o listă cu cele mai comune greșeli pe care cel puțin noii veniți în lumea Linux-ului le comit. O parte le-am făcut chiar noi, pe altele le-am observat la alții. Ei bine, cei mai mulți sunt dezamăgiți de Linux pentru că:

Nu se informează.

Nu instala o distribuție dacă nu te-ai documentat o jumătate de oră cel puțin și dacă nu ai dorința de schimbare în bine. Înainte de instalare, citește cât mai mult, urmărește clipuri pe YouTube, în care sunt prezentate diversele distribuții. Testează sistemul de pe live USB înainte de a decide instalarea sa propriu-zisă. În fond, trebuie să ai habar cât de cât.

Instalează distribuția care nu li se potrivește.

Indicat ar fi să începi cu ușorul. Nu are sens să treci din prima la distribuții cunoscute prin faptul că se adresează avansaților. Fă debutul călătoriei tale în lumea Linux-ului cu un sistem de operare precum Linux Mint, Zorin, Solus, Ubuntu, eventual openSUSE. Acestea sunt special construite pentru o utilizare extrem de facilă, nu au nevoie de configurări ulterioare, sunt deosebit de stabile, sigure și, poate cel mai important, extrem de prietenoase. Treptat, dacă vrei să aprofundezi domeniul, atunci nu te împiedică nimeni să testezi un Linux mai pentru specialiști.

Renunță când dau de “greu”.

Când ceva nu merge așa cum sperai, nu te grăbi să dai vina imediat pe GNU/Linux, să “îți bagi picioarele”, să te pui pe înjurat și trântit sau să te cari “jmecherește”. Fii calm, caută rezolvarea, care între noi fie vorba, este, în acest domeniu, la câteva clicu-ri distanță, pe Google. Sunt sute de site-uri specializate, forumuri, grupuri și pagini în care problema ta este rezolvată deja. Trebuie doar să vrei să realizezi ce ți-ai propus.

Se sperie de noul desktop.

Linux-ul nu arată precum Windows-ul, asta este clar, deși sunt versiuni care arată extrem de bine, mai bine chiar decât Windows-ul. Ce să-i faci, Linux-ul nu este Windows. Dacă ai înțeles asta, este perfect. Farmecul Linux-ului este dat de diversitatea mediilor grafice, de ușurința utilizării, de logica meniurilor, de stabilitatea sistemului și de siguranța sa. Cu puțin calm și răbdare, vei descoperi că Linux-ul nu este un monstru, trebuie doar să nu decizi că nu îl mai vrei doar dupa 30 de minute de utilizare. Dă-i timp, lasă-l să îți arate ce poate, să te cucerească.

Renunță imediat ce nu găsesc magicul buton Start.

Chiar dacă nu este plasat fix în același loc ca la Windows și chiar dacă nu oferă fix aceleași setări, aceeași structură, foarte multe Linux-uri au un buton care joacă rolul celebrului Start din Windows. Mă simt nevoit să repet, Linux-ul nu este Windows!

Vor fix aceleași aplicații ca pe Windows.

La fel cum pe Android nu vei găsi fix aceleași aplicații ca pe Windows fără ca asta să fie o tragedie, nici pe Ubuntu, spre exemplu, nu vei găsi aceleași aplicații care rulează pe Windows. Soluția reprezintă deschiderea Centrului Soft și cercetarea acestuia. Desigur, cele mai serioase aplicații de pe Windows au echivalent și pe GNU/Linux, trebuie doar căutat pe site-ul dezvoltatorului.

Nu actualizează sistemul de operare.

Fii fără grijă, nu ești pe Windows, menține la zi sistemul de operare și elimini din start toate neajunsurile și neplăcerile.

Procedează la fel cum procedau după ce instalau Windows-ul.

Nu este nevoie să instalezi suplimentar codec-uri, drivere, fel și fel de bazaconii. Nu uita, poate pe Windows pierdeai câteva ore după ce reinstalai sistemul cu pusul drivere-lor, al codecu-rilor etc. Pe Linux nu este nevoie să mai parcurgi aceiași pași. Oricum, drivere-le tale de pe DVD-ul producătorului nici nu pot fi instalate pe Linux, dar ține minte, Linux-ul instalează tot ce ai tu nevoie pentru ca PC-ul să ruleze acest sistem în condiții excelente. Driverele plăcii video, care vin din fabrică, pot fi înlocuite rapid din setările sistemului, cu unele originale produse de Nvidia Intel etc.

Pun preț pe părerea “prietenilor”.

Dacă nimeni din gașca ta nu a auzit și probabil nu folosește Linux-ul, asta nu înseamnă că acest sistem de operare nu este bun. Treci peste acest tipar de gândire nefastă. Nu au auzit pentru că nu au vrut să audă, să înțeleagă, spre exemplu, că Linux-ul se folosește chiar și pe Stația Spațială Internațională și are o istorie și o vechime comparabilă cu cea a Windosului sau a iOS-ul celor de la Apple. Oare o fi astronauții de acolo chiar așa de proști? Așadar, fă diferența singur, testează și judecă tu.

Merg la extrem, renunțând din prima la Windows.

Extremele sunt dăunătoare, mai ales pentru nou intrații în clubul Linux. Cel puțin până te obișnuiești cu distribuția ta Linux, nu este indicat să renunți la Windows. Instalează Linux-ul pe o partiție în sistem dual-boot, cel puțin pentru primele luni. Îți va lua timp și te va costa energie, acum depinde și de individ, să cunoști Linux-ul. Până te vei pune la punct, o să mai ai nevoie și de Windows, nu îl șterge. În fond, trebuie să vezi și diferența între ele ca să înțelegi de ce Linux-ul este mai bun pentru tine.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

În acest mod activezi Dark Mode în Facebook Messenger. Durează 5 secunde

Funcția Dark Mode este relativ recent introdusă în aplicația Messenger de echipa Facebook. În cazul multor alte aplicații cunoscute, tema întunecată
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
87 Shares
Copy link
Powered by Social Snap