Maximă urgență
Odată cu schimbările climatice cauzate de procesul de încălzire globală, tot mai multe zone de pe glob sunt tot mai des lovite de dezastre naturale. Cu cât temperaturile medii sunt mai ridicate, cu atât fenomenele atmosferice devin mai violente. De la uragane, țunami, inundații, secete, tornade, până la grindină, viscol, valuri de frig sau de căldură, asemenea evenimente fac din ce în ce mai multe victime și produc pagube imense. Pentru a evita, pe cât posibil, măcar pierderile de vieți omenești, reprezintă o prioritate în prezent găsirea unor modalități de a prevedea în timp util dezastrele naturale care urmează să aibă loc.
Un sistem extrem de complex
Atmosfera Pământului cu fenonemenle care au loc la nivelul său reprezintă un sistem extrem de complex. Frecvența și locațiile în care diverse fenomene se manifestă sunt deocamdată lucruri foarte dificil de prevăzut cu exactitate de către specialiștii în domeniu. Toate se întâmplă după anumite tipare și în anumite condiții, însă, pentru a înțelege în întregime acest mecanism ce funcționează la nivel planetar, cercetătorii au nevoie de cantități imense de date pe care să le prelucreze și să extragă esențialul – când și unde va lovi următorul dezastru. Este deja cunoscut faptul că modificările atmosferice dintr-o locație pot influența puternic clima din alte regiuni.
O idee îndrăzneață
Totul pare imposibil până când cineva nu (mai) este de acord și reușește să-și demonstreze punctul de vedere. Așa se întâmplă și în cazul de față, când un cercetător din Japonia a venit cu o idee îndrăzneață pentru a prezice dezastrele. El s-a gândit că astfel de predicții ar deveni realizabile dacă s-ar aduna mai multe date. Dr. Noam David propune folosirea smartphone-urilor și dispozitivelor IoT pentru a colecta date despre condițiile atmosferice. Asta deoarece instrumentele specializate pentru a colecta astfel de informații precum temperatura și umiditatea, deși sunt foarte precise, sunt foarte scumpe și acoperă zone restrânse. Sateliții, care adună date de pe suprafețe mai mari, nu au același nivel de precizie.
Dispozitive omniprezente
Pe de altă parte, dispozitivele IoT și telefoanele inteligente au devenit atât de numeroase încât au format o rețea globală de senzori. Sunt exemplificate camerele de supraveghere, care pot fi utilizate pentru a monitoriza particulele fine din atmosferă. Într-un mod destul de creativ, viteza ștergătoarelor de parbrize poate fi utilizată pentru a estima intensitatea ploii într-o anumită regiune. De asemenea se sugerează luarea în calcul a rapoartelor „crowdsourced” privind condițiile meteo. Telefoanele inteligente sunt dotate cu senzori care pot măsura temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică etc. Utilizatorii pot încărca aceste date pe diverse platforme online.
Avantaje
Această abordare are mai multe avantaje, pe lângă costurile reduse. De asemenea, informează și responsabilizează populația, iar oamenii de știință au acces la informații de pe tot globul. Acest sistem, dacă este optimizat, ar putea fi de ajutor în prevederea uraganelor, tornadelor, incendiilor de vegetație etc., dar și în înțelegerea modului în care schimbările climatice afectează condițiile atmosferice.
Află mai multe de aici.