18.5 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Capitala Albaniei, Tirana, a trecut pe LibreOffice. Bucureștiul?

Ar trebui să le citești

LibreOffice, un succes

După cum au anunțat aici cei de la Document Foundațion, LibreOffice a înregistrat o victorie substanțială în Tirana, capitala Albaniei. Municipalitatea a decis să migreze spre open source. În acest sens, adoptarea suitei LibreOffice a reprezentat soluția ideală. Astfel, nu mai puțin de 1000 de computere rulează această suită office. Așadar, se poate!

Fiabil

Nu doar costurile legate de celebra suită office a celor de la Microsoft au îndemnat spre luarea deciziei. În acest moment, LibreOffice este principala soluție open source pe nișa office. Este disponibil pe Linux, macOS și Windows, fapt care reprezintă un avantaj
considerabil. De asemenea, această platformă reprezintă și principala alternativă la Microsoft Office, un software proprietar, după cum toată lumea cunoaște asta.

La noi?

Municipalitatea din capitala României nu dă nici un semn că ar fi auzit măcar de alternativa gratuită amintită mai sus. Într-o țară marcată de corupție și de comisioane pentru fel și fel de contracte, situația din prezent pare a fi mai mult decât normală. Bineînțeles, ai noștri nu au niciun fel de respect față de economisirea banului public și preferă să verse sute de mii de dolari în conturile Microsoft. Cât? Nu știm, date oficiale în acest sens ori nu există ori nu sunt făcute publice.

Ce poți face?

Spre exemplu, în Writer (echivalentul Microsoft Word) putem crea documente precum fișe de lucru, teste, chestionare, tabele, diagrame, figuri geometrice etc. În Impress Presentation (echivalentul Microsoft Powerpoint) putem crea prezentări de tip slideshow, cu sau fără efecte vizuale sau audio, folosindu-ne de numeroasele template-uri care ne stau la dispoziție. În Draw poți crea materiale grafice precum scheme sau forme geometrice, doar imaginația este limita. Calc Spreadsheet (echivalentul Microsoft Excel) îți permite să prelucrezi date și chiar să reprezinți rezultatele sub formă de diagrame.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”,
- Advertisement -

Cele mai noi articole