36.4 C
București
vineri, iulie 19, 2024

Descarcă și testează alternativa la macOS, GNU/Linux ori Windows

Ar trebui să le citești

Primește alternativa

Vă propunem alternativa puternică, profesionistă, fiabilă la Linux, macOS și Windows. Mai există un sistem extrem de cunoscut și apreciat care, asta de ceva vreme, reintră cu dreptul în atenția jucătorilor momentului. Îi putem include aici și pe utilizatorilor fără pretenții.

FreeBSD

Despre sistemele de operare FreeBSD se pot spune multe. Acestea se apropie cel mai mult de legendarul UNIX. În plus, asemeni distribuțiilor Linux, sunt gratuite. Bineînțeles, puteți alege oricând să cumpărați un sistem Mac, prețurile sunt de fiță dar, cine știe, poate o să vă prindă.

Deși modul în care arată vă este familiar, în cazul în care folosiți deja o distribuție GNU/Linux ori Mac OS, sistemele bazate pe UNIX au o cu totul altă modalitate de concepere și funcționare. Cele mai cunoscute BSD-uri sunt: FreeBSD, PC-BSD, GhostBSD, DragonFLyBSD, OpenBSD, NetBSD.

Câteva „tehnice”

Nu credem că este locul și nici cazul în cadrul acestui articol să abordăm istoria sistemului ori să venim cu plictisitoarele detalii tehnice. Este important de știut că aceste sisteme sunt disponibile pentru o largă varietate de configurații pentru 64 de biți. La fel ca pe GNU/Linux, puteți utiliza, în funcție de varianta aleasă, mediile grafice preferate: Gnome, Mate, Cinamon, KDE, XFCE etc. De asemenea, instalarea și dezinstalarea aplicațiilor este, în general, la fel de intuitivă ca pe Linux, chiar dacă magazinele sau centrele soft poartă denumiri diferite.

Pe orice distribuție FreeBSD poți realiza enorm de multe activități, aceleași pe care le poți face pe Windows, MacOS sau GNU/Linux. Nu credem că are rost să vă plictisim cu astfel de detalii, tot ce contează este ca voi să descărcați o variantă de FreeBSD, să o testați și să decideți dacă respectă sau nu cerințele voastre. Este nevoie, ca de fiecare dată atunci când încerci ceva nou, de un pic de răbdare, nu vă mințim. În final, vă veți putea mândri cu faptul că utilizați sistemul de operare cel mai apropiat de legendarul UNIX.

Hai cu testul!

Spor la descărcat și testat!

Observație

Testarea oricărui sistem de operare bazat pe FreeBSD trebuie realizată în condiții fără risc pentru datele personale. Când ne referim la risc, aducem în discuție posibilitatea destul de ridicată ca în timpul instalării, din neatenție sau neștiință, să ștergeți partiții întregi ori chiar tot hardul. Din acest motiv, cel puțin la început, recomandăm ca testarea oricărei variante FreeBSD să fie realizată într-o mașină virtuală ori pe un computer de test.

P.S.

Opinia ta care este?

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole