22.8 C
București
vineri, iulie 26, 2024

Pixeli morți? 5 modalități prin care verifici dacă ecranul telefonului, monitorului sau televizorului tău prezintă defecte

Ar trebui să le citești

Pixeli morți

Pixelii morți pot strica experiența de utilizare a unui televizor, telefon sau ecran de laptop ori monitor pentru PC. Practic, ecranul acestor dispozitive reprezintă principalul mijloc cu care noi interacționăm, interacțiune care poate deveni extrem de enervantă dacă aceste componente prezintă puncte blocate sau backlight bleed.

Un articol dedicat efectului de backlight bleed poate fi citit aici.

O politică de ignorare

Producătorii de astfel de dispozitive au o politică extrem de ciudată referitoare la pixelii morți. Deși aceștia sunt greu de ignorat în anumite contexte, prezența unui număr redus de pixeli blocați sau morți nu este considerată un defect. Practic, producătorul neagă că un ecran dotat cu pixeli defecți îți strică experiența de vizualizare a conținutului. Pentru aceștia, nu pare a fi un prea mare deranj o imagine incompletă/denaturată.

Ce sunt?

Pixelii reprezintă, într-un limbaj simplu, numărul de puncte care alcătuiesc un ecran LCD. Pixeli morți apar deoarece tranzistorii individuali care transporta curentul la nivelul unui pixel pot sa rămână închiși sau deschiși. Astfel, oriunde pe display, poate apărea un punct – sau mai multe -, grupați sau nu, care s-a fixat pe o anumită culoare – alb, negru, albastru, roșu, verde etc.

Cum verifici?

Pixeli morți sau blocați sunt ușor de identificat când monitorul afișează culori simple și statice. Aceștia nu vor reproduce fundalul și vor fi precum nuca în perete, o pată de culoare nemișcată.

YouTube

Sunt mii de clipuri pe YouTube care au menirea de a te ajuta în demersul tău. Pornește clipul de mai jos și stai la pândă de puncte care nu reproduc fundalul.

devicetest.com

Cei de la devicetests.com îți oferă și posibilitatea de a testa ecranul în căutarea de pixeli morți sau blocați.

Google Play

Există numeroase aplicații pentru dispozitivele mobile care pot să te ajute în identificarea acestei probleme. Caută în Google Play o astfel de aplicație, ai de unde alege.

Gimp/Paint

O imagine cu o singură culoare, realizată la o rezoluție cât mai mare, în Gimp sau Paint, îți poate fi de mare ajutor. Deschide o astfel de aplicație, setează un fundal monocolor (alb, negru, albastru, verde etc), salvează și exportă produsul final într-un fișier pe care în redeschizi ulterior pe tot ecranul. Vei observa dacă ceva este în neregulă destul de repede.

Google

Caută pe Google o imagine la o rezoluție cât mai mare care să afișeze un fundal monocolor. Ai grijă de pe ce site descarci imaginea, mai ales dacă folosești Windows.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole