vineri, iunie 5, 2020

Ce nu ți se spune când cumperi un laptop cu Windows preinstalat

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

Windows

Pentru că au doar interesul să vândă și cam puțin le pasă de clienți, cei mai mulți vânzători ai magazinelor IT mint prin omisiune dar spre folosul Windows. Concurența pe plaiuri mioritice este destul de slabă, asta este clar. În final, vânzătorii știu că tot la magazinele lor ajungi să cumperi. În fond, doar nu o să comanzi din afară.

La capitolul laptop-uri sau desktop-uri, oferta este, aparent, generoasă. Bineînțeles, în magazinele fizice vei găsi întotdeauna modele mai puține și mai slabe decât oferta pe care acestea o afișează pe site-urile proprii. Să trecem rapid peste faptul că puțini dintre vânzători o să-ți sugereze și laptop-urile disponibile online, vârându-ți-le pe gât pe acelea existente în stocurile proprii.

Peste tot

Sunt destul de numeroase modelele de laptop-uri care vin cu Windows 10 preinstalat. Este mai mult decât OK să folosești un astfel de dispozitiv cu un sistem de operare legal achiziționat dar, din păcate, există și niște mici neajunsuri. Din proprie experiență am realizat o listă cu ceea ce nu ți se spune atunci când vrei să cumperi un laptop cu Windows 10, 8 sau 7.

Licența nu este un bonus, ci costă

După cum am scris aici, între două modele de laptop-uri identice din punct de vedere al configurației, versiunea care vine cu Windows 10 sau 8 preinstalată costă cu câteva sute de lei mai mult.

Licența pe viață, dar nu prea

Termenul de licență pe viață este abuziv folosit. Acesta face referire la viața sistemului de operare, nu la a ta. Practic, atâta timp cât Microsoft susține oficial o anumită versiune de Windows, licența va fi validă. Cei care aveau licență de Windows XP au fost nevoiți să treacă la o versiune superioară de Windows. Asta deoarece sistemul a fost declarat mort și periculos de către Microsoft. Alți bani, altă distracție.

Nu poți transfera licența

Din păcate, licențele OEM ale Windows-urilor care vin preinstalate pe cele mai multe laptopuri nu permit transferul. Dacă laptop-ul a decedat înainte de vreme, ai cam pierdut și licența sistemului de operare . Licența acestuia nu poate fi transferată pe alt computer.
Deși pare de domeniul SF-ului, este mai logic să cumperi un laptop fără Windows și o licența Retail achiziționată separat. Este adevărat, te va costa cu câteva zeci de lei mai mult, dar aceasta poate fi transferată pe un alt dispozitiv în caz că laptop-ul se strică.

Poți pierde licența

Dacă din diverse motive ștergi Windows-ul, în funcție de condițiile din contractul de garanție, poți pierde și garanția și licența asupra Windows-ului.

Atenție mare la configurație

La raft, laptop-urile ieftine cu windows 10 preinstalat tind să aibă o configurație mai slăbuță. Conform tradiției, ai câteva piese bune, dar și ceva prost care frânează sistemul. Acel ceva prost, cam de fiecare dată este HDD-ul laptop-ului. În lumea civilizată, laptop-urile care vin cu HDD devin o raritate și le găsești destul de greu în magazin, spre deosebire de România, unde ele domină. Prețul redus cu care aceste versiuni inferioare sunt achiziționate de magazine și faptul că acestea sunt vândute la prețuri de laptop-uri de top, sunt o bună și prosperă afacere pentru vânzător, nu pentru client.

Practic, un laptop cu SSD va porni în câteva secunde, spre deosebire de unul pe HDD. El va funcționa incomparabil mai rapid și va fi cu mult mai stabil. Depășitele HDD-uri, practic, trag totul în jos, indiferent de puterea procesorului sau a plăcii video, indiferent de RAM etc.

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

O colecție uriașă de materiale educative îți stă la dispoziție gratuit. Toate disciplinele sunt abordate

Ai la dispoziție numeroase materiale educative oferite gratuit chiar de MEC. Mai mult ca sigur ai ignorat această oportunitate și ai pierdut timpul căutând sau realizând fișe de lucru, rezumate sau exerciții individuale.
2,450FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mare atenție! VIDEO – Wallpaper-ul care îți poate crea probleme –

Deși pare greu de crezut, o simplă imagine setată ca wallpaper poate face ca unele telefoane cu Android să devină inutilizabile.

Redcore Linux Hardened 2004 „Neptune” a fost lansat. Bucură-te!

Redcore 2004 Redcore Linux Hardened 2004, nume de cod „Neptune”, a fost lansat. După 9 luni de dezvoltare, imaginea...

GTA 5 poate fi descărcat gratuit pentru o perioadă limitată. Vezi și alte surprize

GTA 5 Cine nu a auzit de celebrul joc GTA 5? Până pe 21 mai, cei de la Epic...

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...
225 Shares
Copy link
Powered by Social Snap