Ignoranța crește prețul unui laptop
Puțini dintre cei care doresc să își cumpere un laptop sau PC nou conștientizează că au posibilitatea de a face o economie de cel puțin 500 de lei. Graba, ignoranța ori alt motiv, îi determină pe unii să nu prea dea importanță unei situații de care vânzătorul nu prea îți spune. Bineînțeles, dacă cei interesați ar folosi filtrele din dotarea oricărui magazin online care se respectă, economiile ar fi mult mai mari, calitatea produsului mult mai bună, adică raportul calitate/preț ar fi decent. Dar, câți dintre cei mulți se deranjează să facă asta?
O situție stupidă
Atunci când te pregătești să cumperi un laptop sau PC, trebuie să mergi după principiul că nu îți cumperi un astfel de produs în fiecare zi, drept urmare sub nicio formă nu ar trebui să cumperi aparatură depășită sau al cărei preț bate la ochi de ieftin ce este. Mă sochează de fiecare dată când aflu că mai apare câte unul care se plânge de faptul că laptop-ul îi merge cu încetinitorul, deși este nou. Desigur, nu vede nimic ne la locul său atunci când îmi spune că l-a luat la ofertă și l-a costat sub 1500 de lei. Mai toți aceștia, spre comparație, au ultimul răget de telefon mobil pe care au dat sume mai mari decât pe laptop.
Care este trucul?
Pe orice laptop sau PC pe care Windows-ul vine preinstalat, producătorul a fost nevoit să achite o licență către Microsoft. Costul acestei licențe este destul de piperat, reflectându-se în prețul final al produsului. Practic, cu puțină atenție, o să observăm că un produs care vine preinstalat cu Windows 10, spre exemplu, este cu câteva sute de lei mai scump decât același produs care vine fără Windows. Repet, configurația hardware fiind identică.
O altă problemă
Pe lângă prețul umflat cu câteva sute de lei, o să aveți marea surpriză de a constata că licența pe viață a Windows-ului nu este chiar așa pe viață, ci doar pentru câțiva ani. De ce? Microsoft nu oferă suport decât pentru câțiva ani, de obicei 10, în cazul oricărei versiuni de Windows. Pe măsură ce apar produse noi, Microsoft are tot interesul să te facă să scoți bani din buzunar, asta deoarece upgrade-ul nu este gratuit. Vă aduceți aminte de Windows XP? Cu toată licența pe viață, utilizatorul a fost forțat să renunțe la acesta deoarece devenise periculos odată cu oprirea suportului de către Microsoft.
Încă o problemă
Licența despre care vorbeam la început și despre care, indus în eroare de Microsoft, crezi că este pe viață, nu este valabilă decât pe computerul pe care aceasta vine preinstalată. Dacă, între timp cumperi un produs mai bun sau vrei să muți licența pe un alt computer, ține-te bine, nu vei putea. Acesta este modelul după care licența OEM funcționează. Dacă vrei să poți muta licența pe un alt computer, trebuie să cumperi o licență retail. Citește mai multe detalii aici.
Concluzie
Așadar, dacă vrei să cumperi un laptop sau PC cu câteva sute de lei mai ieftin, tot ce trebuie să faci este te gândești de două ori și să decizi cu atenție dacă îl cumperi sau nu cu Windows preinstalat. Dacă dorești un sistem de operare complet, pe care poți face aceleași lucruri ca și pe pe Windows, poți să treci pe Linux. Este gratuit, este logic, arată și se mișcă bine, îți permite upgrade-ul la versiunile cele mai noi și te lasă și cu bani în buzunar. Vezi aici cât mai costă un laptop cu Ubuntu.