miercuri, august 5, 2020

Marele dezavantaj al SSD-urilor

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

SSD


SSD-ul (Solid State Drive) este un mediu de stocare a datelor apărut relativ recent, similar din acest punct de vedere hard disk-ului (HDD) pe care presupunem că îl cunoaște toată lumea. Fără un dispozitiv care să îndeplinească această funcție, un computer nu poate funcționa. Însă modul de stocare a datelor diferă între SSD și vechiul HDD. În cazul HDD-ului, informația este inscripționată magnetic pe unul sau mai multe discuri rotative, cu ajutorul unor capuri de sriere/citire care se apropie foarte mult de aceste discuri, fără însă a le atinge. SSD-ul, în schimb utilizează memoria de tip NAND flash, asemănătoare stick-urilor USB sau cardurilor de memorie.

De ceva vreme

În ultima vreme, SSD-urile încep treptat să ia locul hard-urilor în componența calculatoarelor, fie ele desktop-uri sau laptop-uri. În momentul apariției pe piață, prețul unui astfel de dispozitiv era oarecum descurajant pentru utilizatorul obișnuit, însă, odată cu trecerea timpului și cu evoluția tehnologiei, prețurile au scăzut treptat, iar SSD-urile încep să devină opțiune pentru din ce în ce mai mulți dintre cei care își achiziționează un computer nou.

Pe termen lung

Oricine își cumpără un computer sau doar un dispozitiv de stocare trebuie să țină seama de un lucru foarte important. SSD-ul nu este, am putea spune, nici pe departe o soluție pentru stocarea datelor pe termen lung. El oferă, într-adevăr, avantaje demne de luat în seamă. Pe primul loc este viteza, net superioară HDD-ului, ceea ce face ca sistemul de operare și programele să funcționeze mult mai rapid. Apoi, structura sa compactă îl face mult mai rezistent la șocuri. Componentele mecanice, adică părțile mobile ale HDD-ului (platanele, capurile de scriere/citire și componentele care le pun în mișcare) îi limitează viteza și, cu toate sistemele de protecție de care dispune, este sensibil la șocuri mecanice (lovituri, căzături etc.) care cauzează deteriorarea suprafeței platanelor dacă acestea intră în contact direct cu capurile de scriere/citire. De asemenea, existența componentelor mecanice înseamnă uzură în timp, adică durată de viață limitată.

2 situații

Dacă HDD-urile au o durată de viață limitată din cauza principiului de funcționare, să nu ne imaginăm că în cazul SSD-urilor situația stă altfel. Memoria de tip NAND flash pe care acestea din urmă o folosesc are un număr limitat de scrieri. Adică la un moment dat nu vom putea face nimic decât să accesăm datele de pe SSD fără a le mai putea modifica. Asta se poate întâmpla într-un caz oarecum fericit când SSD-ul îmbătrânește și datele încă se află pe el. În cazurile mai puțin fericite, când SSD-ul nu mai primește curent și este stocat la o temperatură necorespunzătoare, perioada de păstrare a datelor scade foarte mult. De asemenea, riscați să pierdeți date de pe un SSD “low-end”, fără sisteme de protecție, dacă are loc o pană de curent. Dacă, spre exemplu, nu folosiți computerul respectiv o anumită perioadă, cu cât aceasta este mai îndelungată, cu atât cresc șansele de a pierde datele de pe SSD. Un studiu recent arată că pentru fiecare creștere cu 5 grade Celsius a temperaturii de păstrare (să zicem de la 25 la 30) înjumătățește perioada de retenție a datelor de pe unele SSD-uri. Asta nu este o regulă strictă, deoarece modelele “high-end” par să nu fie atât de afectate de acest fenomen, dar și costurile de achiziție sunt pe măsură, fără să mai aducem în discuție capacitatea redusă, deocamdată, în comparație cu HDD-urile.

De reținut

Marelele dezavantaj al SSD-urilor, în contradicție cu performanțele lor superioare, constă în durata scăzută de păstrare a datelor nealterate, influențată de temperatură. Spre exemplu, un dispozitiv “Consumer class” de acest gen are o perioadă de păstrare a datelor de până la doi ani, perioadă care scade odată cu prețul.

Concluzie

În încheiere, precizăm că intenția noastră nu este aceea de a vă descuraja să alegeți un SSD în locul HDD-ului, dar, revenind la ideea de la început, SSD-ul este cea mai bună alegere pentru a instala pe el sistemul de operare și programele utilizate frecvent, dar nu este indicat pentru stocarea datelor pe termen lung. Cel mai recomandat este să vă faceți backup la datele importante, pe care să-l păstrați pe un mediu mai sigur, cum ar fi un HDD clasic. Pe lângă asta, înainte de a cumpăra un SSD trebuie văzut dacă alte componente ale calculatorului, precum placa de bază, nu nu au o viteză de transfer a datelor mai mică decât SSD-ul, caz în care performanța acestuia din urmă este inutilă, iar calculatorul va funcționa la fel de lent.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...
2,453FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
412 Shares
Copy link
Powered by Social Snap