4.6 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Marele dezavantaj al SSD-urilor

Ar trebui să le citești

SSD


SSD-ul (Solid State Drive) este un mediu de stocare a datelor apărut relativ recent, similar din acest punct de vedere hard disk-ului (HDD) pe care presupunem că îl cunoaște toată lumea. Fără un dispozitiv care să îndeplinească această funcție, un computer nu poate funcționa. Însă modul de stocare a datelor diferă între SSD și vechiul HDD. În cazul HDD-ului, informația este inscripționată magnetic pe unul sau mai multe discuri rotative, cu ajutorul unor capuri de sriere/citire care se apropie foarte mult de aceste discuri, fără însă a le atinge. SSD-ul, în schimb utilizează memoria de tip NAND flash, asemănătoare stick-urilor USB sau cardurilor de memorie.

De ceva vreme

În ultima vreme, SSD-urile încep treptat să ia locul hard-urilor în componența calculatoarelor, fie ele desktop-uri sau laptop-uri. În momentul apariției pe piață, prețul unui astfel de dispozitiv era oarecum descurajant pentru utilizatorul obișnuit, însă, odată cu trecerea timpului și cu evoluția tehnologiei, prețurile au scăzut treptat, iar SSD-urile încep să devină opțiune pentru din ce în ce mai mulți dintre cei care își achiziționează un computer nou.

Pe termen lung

Oricine își cumpără un computer sau doar un dispozitiv de stocare trebuie să țină seama de un lucru foarte important. SSD-ul nu este, am putea spune, nici pe departe o soluție pentru stocarea datelor pe termen lung. El oferă, într-adevăr, avantaje demne de luat în seamă. Pe primul loc este viteza, net superioară HDD-ului, ceea ce face ca sistemul de operare și programele să funcționeze mult mai rapid. Apoi, structura sa compactă îl face mult mai rezistent la șocuri. Componentele mecanice, adică părțile mobile ale HDD-ului (platanele, capurile de scriere/citire și componentele care le pun în mișcare) îi limitează viteza și, cu toate sistemele de protecție de care dispune, este sensibil la șocuri mecanice (lovituri, căzături etc.) care cauzează deteriorarea suprafeței platanelor dacă acestea intră în contact direct cu capurile de scriere/citire. De asemenea, existența componentelor mecanice înseamnă uzură în timp, adică durată de viață limitată.

2 situații

Dacă HDD-urile au o durată de viață limitată din cauza principiului de funcționare, să nu ne imaginăm că în cazul SSD-urilor situația stă altfel. Memoria de tip NAND flash pe care acestea din urmă o folosesc are un număr limitat de scrieri. Adică la un moment dat nu vom putea face nimic decât să accesăm datele de pe SSD fără a le mai putea modifica. Asta se poate întâmpla într-un caz oarecum fericit când SSD-ul îmbătrânește și datele încă se află pe el. În cazurile mai puțin fericite, când SSD-ul nu mai primește curent și este stocat la o temperatură necorespunzătoare, perioada de păstrare a datelor scade foarte mult. De asemenea, riscați să pierdeți date de pe un SSD „low-end”, fără sisteme de protecție, dacă are loc o pană de curent. Dacă, spre exemplu, nu folosiți computerul respectiv o anumită perioadă, cu cât aceasta este mai îndelungată, cu atât cresc șansele de a pierde datele de pe SSD. Un studiu recent arată că pentru fiecare creștere cu 5 grade Celsius a temperaturii de păstrare (să zicem de la 25 la 30) înjumătățește perioada de retenție a datelor de pe unele SSD-uri. Asta nu este o regulă strictă, deoarece modelele „high-end” par să nu fie atât de afectate de acest fenomen, dar și costurile de achiziție sunt pe măsură, fără să mai aducem în discuție capacitatea redusă, deocamdată, în comparație cu HDD-urile.

De reținut

Marelele dezavantaj al SSD-urilor, în contradicție cu performanțele lor superioare, constă în durata scăzută de păstrare a datelor nealterate, influențată de temperatură. Spre exemplu, un dispozitiv „Consumer class” de acest gen are o perioadă de păstrare a datelor de până la doi ani, perioadă care scade odată cu prețul.

Concluzie

În încheiere, precizăm că intenția noastră nu este aceea de a vă descuraja să alegeți un SSD în locul HDD-ului, dar, revenind la ideea de la început, SSD-ul este cea mai bună alegere pentru a instala pe el sistemul de operare și programele utilizate frecvent, dar nu este indicat pentru stocarea datelor pe termen lung. Cel mai recomandat este să vă faceți backup la datele importante, pe care să-l păstrați pe un mediu mai sigur, cum ar fi un HDD clasic. Pe lângă asta, înainte de a cumpăra un SSD trebuie văzut dacă alte componente ale calculatorului, precum placa de bază, nu nu au o viteză de transfer a datelor mai mică decât SSD-ul, caz în care performanța acestuia din urmă este inutilă, iar calculatorul va funcționa la fel de lent.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole