joi, iulie 9, 2020

De ce uneori nu puteți accesa partiția Windows din Linux?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Dual boot?

Dacă folosiți atât Windows 8, 8.1 sau Windows 10 cât și Linux pe același calculator, în sistem dual boot, se poate întâmpla uneori ca după ce opriți (cu Shut Down) Windows-ul și bootați pe Linux, să nu se poată monta partiția pe care aveți Windows-ul instalat, adică să nu puteți accesa fișierele de pe acea partiție. În sens invers, adică să accesați o partiție Linux din Windows, se știe că nu se poate, deoarece Windows-ul pur și simplu refuză să vadă alte sisteme de fișiere decât cele specifice lui, adică NTFS sau FAT.

Fast startup

Când Linux nu poate monta o partiție de Windows, problema este adesea cauzată de o funcție din Windows 8/8.1/10, numită “Fast Startup” care, după cum îi spune și numele, pentru a ajuta la o pornire mai rapidă a PC-ului. Aceasta face ca Windows să nu se închidă complet, executând mai degrabă o închidere hibrid, care nu este altceva decât o hibernare parțială. Nu se recomandă montarea și citirea/scrierea pe partiția respectivă atâta timp cât “Fast Startup” este activă, deoarece sesiunea de Windows salvată se va pierde și este posibil ca sistemul de operare de la Microsoft să se destabilizeze.

Alege Restart în loc de Shut down

Există mai multe modalități de a rezolva această problemă, fiecare utilizator având posibilitatea de a o alege pe cea care i se pare mai practică. Prima dintre ele ar fi să bootăm în Windows și să îl restartăm, deoarece închiderea hibridă este legată numai de oprirea prin Shut Down. Dacă dăm Restart, se va efectua o oprire completă și astfel partiția Windows poate fi accesată apoi fără probleme din Linux.

Dezactivează Fast Startup

O a doua posibilitate ar fi să dezactivăm funcția “Fast Startup”, variantă care pentru unii nu pare o idee prea bună, din moment ce oprirea acestei funcții va face ca Windows-ul să pornească mai greu. Pentru a dezactiva “Fast Startup”, trebuie să intrăm, din Windows, în “Control Panel”, apoi să mergem la “Power Options”, de aici la “Choose what the power buttons do”, de unde vom merge pe “Change settings that are currently unavailable” și, în final, vom deselecta căsuța din dreptul “Turn on fast startup”. Pentru a aplica noua setare, dăm click pe “Save changes”. Dacă după această modificare tot nu se poate accesa partiția, va trebui să deschideți un “Command Prompt” de unde să dezactivați complet hibernarea. În fereastra neagră care apare, scrieți următoarea comandă și dați Enter pentru validare:

powercfg /h off

Read Only

A treia soluție constă în montarea în Linux a partiției Windows în mod “read-only”. Puteți proceda așa dacă doriți doar să deschideți sau să copiați fișiere de pe această partiție, Nu veți putea modifica fișierele care se află aici și nici nu veți putea aduce fișiere din altă parte. Se poate efectua această setare scriind următoarele comenzi în Terminal:

sudo mkdir -p /media/$USER/windows

sudo mount -t ntfs-3g -o ro /dev/sdXX /media/$USER/windows

SDXX din cea de-a doua comandă reprezintă denumirea în Linux a partiției pe care este instalat Windows-ul. Denumirea partiției este afișată în eroarea care inițial nu vă permite să o montați, de exemplu sda1, sda2 etc.

MAI MULTE ARTICOLE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

UTIL

Cele mai utile aplicații gratuite pentru iubitorii de istorie (profesori, elevi și studenți)

Vă propunem o listă cu aplicații gratuite pentru iubitorii de istorie, foarte utile cadrelor didactice care predau această disciplină, elevilor și studenților etc. Unele dintre acestea sunt realizate pentru dispozitivele mobile, tabletă sau telefon
2,452FaniÎmi place
340CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

O bibliotecă digitală cu mii de lecții înregistrate vă stă la dispoziție

O bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții înregistrate stă la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII

Aceasta este distribuția Linux folosită de echipa pentruprieteni.com în 2020

Tradițional, membrii echipei pentruprieteni.com folosesc mai multe distribuții GNU/Linux. Suntem destul de curioși și dornici să testăm cât mai mult

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.
83 Shares
Copy link
Powered by Social Snap