20 C
București
duminică, iunie 23, 2024

10 sisteme de operare alternative la Windows. Sunt gratuite și pot fi descărcate de aici

Ar trebui să le citești

Alternative la Windows

În prezent, există numeroase sisteme de operare care intră în categoria „alternative la Windows”. Acesta domină piața PC-urilor, chiar dacă bate vântul schimbării. Pentru detalii, am scris aici un articol despre sistemele de operare care au toate șansele să devină OS-urile de mâine.

Linux

Linux-ul reprezintă cea mai puternică și fiabilă alternativă la Windows. Există peste 500 de distribuții care pot fi testate cu ușurință. Vezi mai multe exemple aici. Clipul de mai jos face referire la Ubuntu, cea mai cunoscută distribuție Linux.

Android

Androidul domină totul pe dispozitivele mobile. Pe PC, acesta este ca și inexistent. Situația, pur și simplu, este ilogică. Cu toate acestea, există și câteva soluții.

Chrome OS

Chrome OS, cu puțin ajutor din partea Google, ar avea ceva șanse în bătălia cu Windows-ul și Linux-ul. Mai trebuie și un pic de voință. Actualmente, acest sistem de operare este disponibil pentru anumite configurații slăbuțe, Chromebooks. Poate fi descărcat de aici.

FreeBSD (NetBSD, OpenBSD sau PC-BSD)

Acest sistem de operare este de tipul Unix-like, asemeni Linux-ului. Are o vechime și o istorie destul de bogată. Este gratuit, open-source și oferă o experiență similară distribuțiilor Linux. Cu puțin curaj, poate fi o alternativă mai mult decât decentă la Windows, macOS și Linux. Detalii și descărcare.

ReactOS

ReactOS, prin dezvoltatorii săi, își propune să ruleze softuri concepute pentru Windows fără ca utilizatorul să fie nevoit să achiziționeze sistemul celor de la Microsoft. Este chiar interesant. Descarcă de aici.

Illumos

Reprezintă un efort de a menține în viață proiectul OpenSolaris. Poți să încerci acest OS prin intermediul openIndiana sau DillOS. Descarcă de aici.

Haiku OS

Haiku a fost lansat în 2001 și își extinde treptat numărul aplicațiilor pe care le poate rula. De asemenea, acest sistem de operare poate rula și softurile defunctului BeOS. OS-ul poate fi descărcat de aici.

MorphOS

MorphOS este un sistem de operare asemănător Amiga. MorphOS este ușor, extrem de eficient și flexibil, centrat pe media. Descarcă de aici.

MenuetOS

Disponibil pentru hardware pe 32 de biți și 64 de biți, MenuetOS este un OS care poate fi instalat de pe o singură dischetă. Descarcă de aici.

Aros

AROS este gratuit și are o moștenire similară cu MorphOS, dar proiectat pentru sistemele x86. Descarcă de aici.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole