duminică, iunie 20, 2021

Despre schimbarea periodică a parolelor

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Logia și schimbarea parolelor

Logica elementară ne spune că pentru a ne menține conturile online în siguranță este bine să schimbăm periodic parolele. Însă studii recente arată că această abordare nu dă întotdeauna rezultatele așteptate, chiar dimpotrivă. Cauza pare să țină de o anumită slăbiciune umană care ne determină să concepem noile parole după un anumit tipar. Dacă un hacker reușește să obțină vechile parole ale unei persoane, îi va fi mult mai ușor să le descopere pe cele noi, arată studiile efectuate în perioada 2009-2010.

Totul se reduce la un tipar

Dacă noile parole ar fi generate de o mașină sau de o altă persoană, lucrurile ar sta cu totul altfel. Însă când aceeași persoană face modificări asupra unui șir de caractere, având interesul ca noua parolă să fie totuși ușor de memorat, aplică niște schimbări după un tipar propriu care poate fi identificat cu relativă ușurință de un algoritm care are acces la vechile parole.

Modificările pe care le aducem cel mai adesea vechilor parole constă în schimbarea unei litere mici în literă mare (sau invers), înlocuirea unei litere cu o cifră (3 în loc de E) sau pur și simplu adăugarea câtorva litere și cifre la finalul vechii parole. Pentru a putea detecta tiparele conform cărora o persoană face modificările de parole este nevoie ca acea persoană să efectueze cât mai multe astfel de operații. Așadar, cu cât ne modificăm paorla mai des, cu atât unui hacker ipotetic îi va fi mai ușor să prevadă noile versiuni. Asta depinde de puterea de calcul de care respectivul hacker dispune și știm cu toții că asta nu mai e demult o problemă. De asemenea, algoritmii de spargere a parolelor au evoluat într-un mod uluitor în ultimii ani, eficența lor devenind de-a dreptul înfiorătoare, reușind să spargă parole extrem de complexe în doar câteva ore, bazându-se bineînțeles, nu doar pe cuvinte din dicționar, ci și pe numeroase modele pe care oamenii tind să le aplice atunci când își concep parolele.

O teorie ce pare a fi adevărată

Lorrie Cranor, de la Federal Trade Commission (FTC) susține că nu parola nouă în sine este mai slabă decât cea anterioară, ci ea este mai ușor de spart datorită naturii umane. Conform spuselor sale, cercetătorii au descoperit că dacă se știe o parolă mai veche, cea nouă va putea fi aflată în mai puțin de cinci încercări, și asta la nivelul tehnologic al anului 2009. Imaginați-vă care sunt posibilitățile în prezent… Vezi aici mai multe detalii.

Vizionați clipul de mai jos și veți realiza cât de previzibili suntem și cât de slabe sunt de fapt parolele pe care ni le alegem.

Cea mai sigură parolă

Cea mai sigură parolă este cea formată dinntr-un număr cât mai mare de caractere alese la întâmplare. Iar dacă avem dificultăți în a le memora, este mai acceptabil să ni le scriem undeva decât să utilizăm aceeași parolă în mai multe locuri. Oricât ar fi ea de sigură, cu cât este utilizată pe mai multe site-uri, cu atât cresc șansele să fie descoperită.

Recomandarea noastră este să vă alegeți parole cât mai haotice, și să le schimbați, dar nu foarte des!

- Advertisement -

MAI MULTE ARTICOLE

pentruprieteni.com în 2020. Răspunsul la câteva întrebări, o mulțumire și o surpriză

pentruprieteni.com 2020 a fost un an complicat pentru site-ul pentruprieteni.com , asta este cert. Efectele pandemiei s-au văzut și în lumea open source, cât și...

UTIL

Ești profesor, elev sau student? Aceste aplicații gratuite sunt esențiale

Ești profesor, elev sau student? Dacă ești profesor, elev sau student, acest material îți va fi extrem de util, citește-l cu atenție. Îți propunem o...
2,456FaniÎmi place
522CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

ARTICOLE RECENTE

30 Shares
Copy link
Powered by Social Snap