sâmbătă, august 8, 2020

Despre schimbarea periodică a parolelor

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Logia și schimbarea parolelor

Logica elementară ne spune că pentru a ne menține conturile online în siguranță este bine să schimbăm periodic parolele. Însă studii recente arată că această abordare nu dă întotdeauna rezultatele așteptate, chiar dimpotrivă. Cauza pare să țină de o anumită slăbiciune umană care ne determină să concepem noile parole după un anumit tipar. Dacă un hacker reușește să obțină vechile parole ale unei persoane, îi va fi mult mai ușor să le descopere pe cele noi, arată studiile efectuate în perioada 2009-2010.

Totul se reduce la un tipar

Dacă noile parole ar fi generate de o mașină sau de o altă persoană, lucrurile ar sta cu totul altfel. Însă când aceeași persoană face modificări asupra unui șir de caractere, având interesul ca noua parolă să fie totuși ușor de memorat, aplică niște schimbări după un tipar propriu care poate fi identificat cu relativă ușurință de un algoritm care are acces la vechile parole.

Modificările pe care le aducem cel mai adesea vechilor parole constă în schimbarea unei litere mici în literă mare (sau invers), înlocuirea unei litere cu o cifră (3 în loc de E) sau pur și simplu adăugarea câtorva litere și cifre la finalul vechii parole. Pentru a putea detecta tiparele conform cărora o persoană face modificările de parole este nevoie ca acea persoană să efectueze cât mai multe astfel de operații. Așadar, cu cât ne modificăm paorla mai des, cu atât unui hacker ipotetic îi va fi mai ușor să prevadă noile versiuni. Asta depinde de puterea de calcul de care respectivul hacker dispune și știm cu toții că asta nu mai e demult o problemă. De asemenea, algoritmii de spargere a parolelor au evoluat într-un mod uluitor în ultimii ani, eficența lor devenind de-a dreptul înfiorătoare, reușind să spargă parole extrem de complexe în doar câteva ore, bazându-se bineînțeles, nu doar pe cuvinte din dicționar, ci și pe numeroase modele pe care oamenii tind să le aplice atunci când își concep parolele.

O teorie ce pare a fi adevărată

Lorrie Cranor, de la Federal Trade Commission (FTC) susține că nu parola nouă în sine este mai slabă decât cea anterioară, ci ea este mai ușor de spart datorită naturii umane. Conform spuselor sale, cercetătorii au descoperit că dacă se știe o parolă mai veche, cea nouă va putea fi aflată în mai puțin de cinci încercări, și asta la nivelul tehnologic al anului 2009. Imaginați-vă care sunt posibilitățile în prezent… Vezi aici mai multe detalii.

Vizionați clipul de mai jos și veți realiza cât de previzibili suntem și cât de slabe sunt de fapt parolele pe care ni le alegem.

Cea mai sigură parolă

Cea mai sigură parolă este cea formată dinntr-un număr cât mai mare de caractere alese la întâmplare. Iar dacă avem dificultăți în a le memora, este mai acceptabil să ni le scriem undeva decât să utilizăm aceeași parolă în mai multe locuri. Oricât ar fi ea de sigură, cu cât este utilizată pe mai multe site-uri, cu atât cresc șansele să fie descoperită.

Recomandarea noastră este să vă alegeți parole cât mai haotice, și să le schimbați, dar nu foarte des!

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
30 Shares
Copy link
Powered by Social Snap