Accesibil și fără Terminal
Atât pe Ubuntu cât și pe numeroase alte distribuții GNU/Linux s-a înregistrat o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, mai ales pe partea grafică. Foarte multe distribuții au devenit astfel accesibile pentru utilizatorii care nu dețin cunoștințe avansate despre modul de funcționare a sistemelor de operare, a programelor și a computerelor în general.
Prietenos cu „muritorii”
Interfața grafică a reușit să facă Linux-ul cunoscut maselor și să îl transforme într-o amenințare viitoare pentru Windows în ceea ce privește numărul de utilizatori. Trebuie să recunoaștem faptul că, exceptând experții IT, puțini dintre noi mai au acum timpul necesar pentru a învăța comenzile fără de care acum câțiva ani nu aveam nicio șansă în utilizarea unui sistem de operare bazat pe GNU/Linu, aspect care A reprezentat o uriașă oportunitate pentru Microsoft.
Evoluția nu exclude Terminalul
Deși interfețele grafice au evoluat foarte mult, devenind intuitive și plăcute ochiului – menționăm aici mediile grafice KDE, GNOME, Cinnamon, MATE, Unity etc. – sunt situații în care folosirea unor comenzi poate fi mult mai eficientă decât utilizarea mouse-ului în interfața grafică. În plus, Terminalul are și el farmecul său pentru pasionați. Vă prezentăm mai jos câteva comenzi utile pe Ubuntu, dar și pe alte distribuții GNU/Linux. Ordinea importanței lor este aproximativ descrescătoare.
apt-get
apt-get este o comandă utilă în gestionarea pachetelor software (apt <– Advanced Packaging Tool). Odată cu Ubuntu 16.04, această comandă a fost simplificată, devenind doar “apt”.
Vedeți aici mai multe detalii despre această comandă.
Exemple:
sudo apt-get install nume aplicație – instalare
sudo apt remove nume aplicație – dezinstalare
sudo apt-get autoclean – autocurățare
ls
Comanda ls este folosită pentru a lista conținutul unui folder – numele fișierelor și/sau ale subfolderelor și alte detalii despre acestea. Rulând “ls” fără niciun alt parametru, veți vedea doar numele fișierelor și subfolderelor existente într-o anumită locație.
Exemple:
ls -lh – va afișa mai multe informații despre conținutul unui folder – mărimea fișierelor, tipul, deținătorul, data ultimei modificări etc.
ls -lS – (cu L mic și S mare) – va afișa conținutul folderului în ordine descrescătoare a mărimii fișierelor
Pentru mai multe detalii despre comanda “ls”, click aici.
cd
Comanda cd este utilă pentru a naviga în sistemul de fișiere. La pornirea Terminal-ului, locația implicită este folderul “Home”.
Exemple:
cd Pictures – ne va duce în folderul Pictures
cd cats/ – ne va duce într-un folder “cats” dacă acesta există în Pictures
cd – – pentru a merge în folderul anterior
cd .. – pentru a urca un nivel în structura folderelor
cd – pentru a reveni la folderul root/home
Pentru mai multe detalii despre comanda “cd”, click aici.
sudo
Comanda sudo, odată tastată, vă cere parola de super user/root. După tastarea corectă a acestei parole, aveți posibilitatea de a face absolut orice cu sistemul de operare. Partea bună este că fără această comandă și fără parola respectivă nu aveți prea multe șanse să vă distrugeți iremediabil distribuția preferată.
Exemple:
sudo apt-get install nume_aplicație – instalarea de aplicații
sudo edit /usr/share/applications/application.desktop – editarea unui fișier
sudo !! – permite rularea comenzii anterioare introduse ca root
Pentru mai multe detalii despre comanda “sudo”, click aici.
cat
Comanda cat este utilizată pentru a vedea conținutul unui fișier, de regulă în cazul fișierelor text (.txt).
Exemplu:
cat fișier.txt – afișează pur și simplu conținutul fișierului
cat fișier.txt -n – numerotează liniile în cadrul fișierului afișat
Pentru mai multe detalii despre comanda “cat”, click aici.
Părerile voastre?
Vouă ce comenzi vi se par mai utile și/sau interesante? Nu vă limitați doar la Ubuntu. Așteptăm părerile voastre, așa că nu ezitați să lăsați comentarii.