Update cu probleme
Scopul update-urilor, atât pentru sistemele de operare cât și pentru oricare alt tip de software este acela de a aduce beneficii de ordin funcțional, estetic, dar și de a crește nivelul de securitate al respectivului software, de a-l face mai eficient, mai bun. Dar nu se întâmplă de fiecare dată așa cum ar fi normal și apar situații în care un update mai mult strică decât repară. Așa s-a întâmplat și cu update-ul din mai al Windows 10 care a venit cu un bug destul de urât ce afectează SSd-urile.
Defragmentare continuă
Marele avantaj al SSD-urilor constă, pe lângă viteza superioară, într-o durată de viață mai mare datorită lipsei componentelor mecanice, a pieselor în mișcare, supuse uzurii fizice. Însă pentru a ne bucura cât mai mult timp de un SSD funcțional, trebuie să evităm defragmentarea sa prea frecventă, operațiune care îi scade durata de viață. Ei bine, din cauza unui bug strecurat într-un update recent, Windows 10 nu mai înregistrează corect data ultimei optimizări și optimizează, adică drefragmentează SSD-ul la fiecare pornire a sistemului de operare, scurtându-i semnificativ viața. În mod normal, Windows detectează tipul mediului de stocare, și în cazul SSD-urilor face un TRIM inofensiv. Însă dacă este activă funcția „volume snapshots”, utilă pentru restaurarea backup-urilor prin System Restore, SSD-ul va fi defragmentat asemenea unui HDD clasic, iar asta nu e bine.
Microsoft a venit cu o soluție
Microsoft a venit cu o rezolvare a acestui bug, soluție deja implementată spre testare în programul Windows Insider. Urmează ca reparația să fie disponibilă publicului larg într-un update viitor, care sperăm să nu mai strice și alte lucruri.
Recomandare
Până la remedierea problemei, recomandarea noastră este, dacă utilizați Windows 10, să dezactivați optimizarea automată a SSd-ului. Pentru asta, apăsați tasta Windows și căutați aplicația „Defragment and Optimize Drives”. De aici, dezactivați opțiunea „Scheduled optimization”. Astfel, SSD-ul va avea o viață mai lungă. Succes!