13.9 C
București
marți, aprilie 30, 2024

Cum afli dacă ți-a fost spart contul de Facebook?

Ar trebui să le citești

Din două mișcări

Din două mișcări și în câteva clipe poți descoperi dacă ți-a fost spart contul de Facebook și, eventual, poți să dai și de făptași. Indiferent dacă ai bănuieli sau nu despre vreo astfel de acțiune căreia să-i fi căzut victimă, îți recomandăm să faci o verificare pe baza a ceea ce vei citi mai jos. În fond, nu se știe niciodată ce surpriză neplăcută poți avea. Vă propunem o modalitate foarte simplă, pe care puțini o cunosc, prin care, folosindu-ne de informațiile puse la dispoziția utilizatorilor chiar de Facebook, putem vedea dacă ne este compromis contul. Îți recomandăm, la final, să distribui articolul pentru a fi util și altora.

Cum și cine îți poate afla parola?

Cu puțin efort și talent, aproape oricine, în anumite condiții, poate afla o parolă și mai apoi accesa un cont. Acțiunile de acest gen, trebuie spus de la bun început, sunt considerate ilegale, iar legea le pedepsește destul de dur. La o simplă căutare pe Google găsim astfel de cazuri și pedepsele aplicate.

Revenind la subiectul nostru, îți spunem că accesul la contul Facebook al unei persoane se poate realiza dacă parola este cunoscută. Aceasta poate fi aflată ușor prin intermediul unui virus sau a unei aplicații Facebook, datorită faptului că te-ai logat de pe un computer, virusat sau nu, sau chiar prin folosirea unor softuri speciale de cei care se pricep.

Care poate fi comportamentul previzibil al făptașului?

Cel mai probabil, făptașul nu va lăsa urme vizibile după spargerea contului, acesta preferând, după cum îi șade bine unui spion veritabil, să vegheze în tăcere. Desigur, sunt șanse destul de mari ca acest făptaș să fie o persoană cunoscută ție, eventual din familie, sau un prieten, deoarece, credem noi, sunt șanse reduse ca vreun străin să fie interesat de viața ta.

Al doilea scenariu presupune că făptașul, după spargerea contului, în încercarea de a-ți tăia aripile, îl încuie bine. Situația este mai mult decât clară în acest caz, iar o vizită la poliție urmată de recuperarea contului sunt necesare. Să nu uităm că Internetul reține totul, nimic nu se uită, totul este înregistrat.

Cum afli dacă ai contul compromis?

Facebook vă pune la dispoziție un instrument ușor de folosit prin care voi puteți imediat descoperi când și de unde contul vostru a fost accesat fraudulos. Practic, acest instrument vă arată locațiile de unde contul Facebook a fost accesat (pe baza adresei IP), browserul și sistemul de operare de pe care s-a făcut accesarea, precum și ora. Pe baza acestor date voi vă puteți da seama dacă există accesări neautorizate.

Principiul este următorul: dacă tu locuiești în Timișoara, accesezi contul Facebook de pe Windows 8, folosind browserul Opera și vei decoperi că au existat accesări din Pașcani, de pe Windows Vista, cu browserul Chrome, mai mult ca sigur contul ți-a fost spart. Un indiciu foarte important este ora la care accesarea s-a realizat. Dacă contul tău a fost accesat la ora 3 dimineața și tu la ora respectivă dormi, acesta este un alt semn clar de spargere.

Așadar, cu puțin efort, puteți verifica cine vă mai spionează. Nu trebuie decât să mergeți la setările contului, la secțiunea „securitate și conectare” – „unde te-ai conectat”.

Ce poți face dacă descoperi că cineva ți-a spart contul?

  • fă plângere la poliție, nu este de joacă. Astfel de accesări sunt ilegale, iar făptașul poate primi ani buni de pușcărie
  • schimbă parola
  • activează autentificarea în doi pași, vezi aici cum trebuie să procedezi
  • scanează Windows-ul de câteva ori cu antiviruși diferiți sau reinstalează-l.

Dacă vrei să scapi de Facebook definitiv, află de aici cum îți poți închide definitiv contul.

Grație unui telefon/tabletă/computer virusat, parola poate fi aflată de hackeri. Vezi aici cum se comportă astfel de dispozitive virusate.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole