5.9 C
București
miercuri, februarie 21, 2024

Malware ascuns în pachetele snap ale Ubuntu

Ar trebui să le citești

Și Ubuntu…

Două aplicații care conțineau un program malware de tipul Cryptocurrency Mining, este vorba de 2048buntu și Hextris, au fost identificate. Acestea au fost încărcate în Ubuntu Snaps Store de către un utilizator pe nume Nicolas Tomb. Cele două softuri au fost elimiate pe moment din Magazinul de aplicații, o investigație detaliată urmând a avea loc.

Malware

Aplicațiile în cauză veneau dotate cu un cod de tipul “init script”, capabil să ruleze în background. Din primele verificări, codul malware nu era capabil să fure date persoanle ori să injecteze alte coduri malițioase. Practic, acestea, prin activitatea care le-a fost programată, suprasolicitau procesorul, scăzând performanțele computerului și, drept consecință, puteau încărca factura de electricitate.

Snap

Pentru cei care nu cunosc, Ubuntu Snap Store permite oricărui dezvoltator să încarce pachete de tip snap. Această democrație este, din câte se pare, prost înțeleasă, unii speculând-o în scopuri ilegale. Vă invităm să folosiți doar acele pachete snap care vin din surse demne de încredere și să evitați softurile încărcate de perosane anonime. Din câte se pare, prin faptul că sunt disponibile doar în depozitele oficiale ale Ubuntu, pachetele .deb par, în acest moment, a fi mai sigure. Din acest motiv, vă recomandăm să dați prioritate acestui din urmă tip de aplicații.

Din păcate

Până în acest moment, nu se cunoaște numărul de computere infestate de malware. Acest incident nu ar trebui să fie văzut ca o surpriză, din moment ce aplicațiile care pot fi instalate prin facilitatea snap nu îți pun codul la dispoziție pentru testări în cazul în care acesta este de tipul proprietar, iar cele două softuri conțineau astfel de cod.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole