luni, iulie 6, 2020

Malware ascuns în pachetele snap ale Ubuntu

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Și Ubuntu…

Două aplicații care conțineau un program malware de tipul Cryptocurrency Mining, este vorba de 2048buntu și Hextris, au fost identificate. Acestea au fost încărcate în Ubuntu Snaps Store de către un utilizator pe nume Nicolas Tomb. Cele două softuri au fost elimiate pe moment din Magazinul de aplicații, o investigație detaliată urmând a avea loc.

Malware

Aplicațiile în cauză veneau dotate cu un cod de tipul “init script”, capabil să ruleze în background. Din primele verificări, codul malware nu era capabil să fure date persoanle ori să injecteze alte coduri malițioase. Practic, acestea, prin activitatea care le-a fost programată, suprasolicitau procesorul, scăzând performanțele computerului și, drept consecință, puteau încărca factura de electricitate.

Snap

Pentru cei care nu cunosc, Ubuntu Snap Store permite oricărui dezvoltator să încarce pachete de tip snap. Această democrație este, din câte se pare, prost înțeleasă, unii speculând-o în scopuri ilegale. Vă invităm să folosiți doar acele pachete snap care vin din surse demne de încredere și să evitați softurile încărcate de perosane anonime. Din câte se pare, prin faptul că sunt disponibile doar în depozitele oficiale ale Ubuntu, pachetele .deb par, în acest moment, a fi mai sigure. Din acest motiv, vă recomandăm să dați prioritate acestui din urmă tip de aplicații.

Din păcate

Până în acest moment, nu se cunoaște numărul de computere infestate de malware. Acest incident nu ar trebui să fie văzut ca o surpriză, din moment ce aplicațiile care pot fi instalate prin facilitatea snap nu îți pun codul la dispoziție pentru testări în cazul în care acesta este de tipul proprietar, iar cele două softuri conțineau astfel de cod.

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Acționează acum! Așa verifici dacă angajatorul îți plătește contribuțiile la stat

Contribuțiile, o problemă În România secoluluiu XXI, plata sumelor pe care angajatul le datorează statului este o adevărată problemă. Un procentaj uriaș din firmele care...
2,452FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.

Bucură-te!!! openSUSE Leap 15.2 a fost lansat și vine cu inteligență artificială

Bucură-te, openSUSE Leap 15.2 este gata pentru descărcare, testare și instalare. Începând cu această versiune, conform notelor de lansare, disponibile aici, se face un pas important în zona AI.

Arc Menu 47 a fost lansat. Noutățile sunt importante

Arc Menu 47 Arc Menu este un app launcher disponibil pentru instalare în mediul grafic Gnome. Este popular și...

Ești sunat cu număr privat/ascuns? Aceasta este cea mai simplă metodă de a scăpa

Apelurile cu numere ascunse/private, în care identitatea celui care apelează este ascunsă, sunt, de cele mai multe ori, prilej de stres.
44 Shares
Copy link
Powered by Social Snap