-0.7 C
București
miercuri, ianuarie 19, 2022

Ce trebuie să faci după instalarea Ubuntu 18.04 LTS „Bionic Beaver”

Ar trebui să le citești

Ubuntu 18.04 LTS „Bionic Beaver”

După descărcarea, arderea pe un stick USB ori pe un DVD, testarea și instalarea sistemului de operare Ubuntu 18.04 LTS „Bionic Beaver”, vă recomandăm să parcugeți următorii pași. Pe cât posibil, încercați să păstrați ordinea operațiunilor de mai jos.

Actualizare

Pentru a actualiza Ubuntu 18.04 LTS „Bionic Beaver”, va trebui să scrieți în Terminal, cu mare băgare de seamă, următoarele comenzi:

sudo apt update && sudo apt upgrade

Nu uitați să introduceți parola de root și să validați procedura, ori de câte ori terminalul vă solicită asta, folosind tastele „ENTER” sau„Y (Yes)”.

Ce mai simplă metodă de actualizare a acestui OS constă în folosirea aplicației special concepute în acest sens. Astfel, accesați Update Manager.

Adăugarea a noi surse de aplicații

Accesați butonul „Home”, scrieți „Software & Updates”, accesați aplicația cu aceeași denumire, apoi secțiunea „Other Software”, bifați „Canonical Partners” inclusiv codul sursă. Nu uitați să activați și depozitele Main, Universe, Restricted alături de Multiverse, accesând „Software & Updates” -„Ubuntu Software”

Odată finalizată această operațiune, vă va fi oferit acces la și mai multe aplicații ori drivere proprietare.

Instalarea driverelor proprietare

Asemeni actualizărilor, sistemul de operare va face mare parte din muncă și atunci când îi solicitați să instaleze driverele proprietare. Accesați butonul „Home”, tastați în câmpul de căutare termenul „Drivers”, accesați aplicația „Additional Drivers”, așteptați ca aceasta să identifice driverele recomandate, bifați driverele recomandate și dați click pe „Apply Changes”. După instalarea driverelor proprietare de la nVidia, va fi nevoie de un restart.

Lasă Ubuntu să culeagă date

Informații despre acest aspect poți citi aici. Este important ca echipa Canonical să aibă o evidență cât mai clară a configurațiilor care utilizează acest OS, fapt pentru care tu ar trebui să le permiți culegerea unor date tehnice. Subiectul este controversat, cu toate acestea, cunoscând pe ce configurații Ubuntu este instalat, acesta poate fi adaptat mult mai bine. Așadar, bifează trimiterea acestor date atunci când Ubuntu îți cere permisiunea, imediat după prima logare.

Personalizează aspectul interfeței grafice a sistemului de operare

Ubuntu 18.04 folosește Gnome ca mediu grafic și, chiar dacă arată binișor în forma în care vine din fabrică, aspectul său poate fi îmbunătățit. Se poate schimba wallpaperul dar și imaginea de fundal pentru ecranul de autentificare, dock-ul se poate și el repoziționa, pe partea dreaptă sau în partea de jos a ecranului. De asemenea, se pot face modificări mai de profunzime cu ajutorul GNOME Tweaks Tool, aplicație disponibilă în Software Center.

Prelungește viața bateriei și previne supraîncălzirea

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni supraîncălzirea și de a prelungi durata de viață a bateriei constă în utilizarea TLP. Acesta este un mic pachet software pe care doar îl instalăm fără a mai avea ceva de făcut ulterior. Se instalează prin comanda “sudo apt install tlp tlp-rdw”. După instalare, îl pornim prin comanda “sudo tlp start”. Apoi el va porni automat fără a mai fi necesară intervenția noastră. Deși se pot face unele configurări, nu e necesar să umblăm acolo.

Protejează-ți vederea cu Night Light

Pentru a-ți proteja ochii de lumina puternică a monitorului după lăsarea întunericului, în afară de a închide PC-ul, o altă modalitatea constă în instalarea unui software care reduce intensitatea luminii albastre. GNOME oferă o opțiune încorporată numită Night Light. Ea se poate activa din System Settings (System Settings/Devices/Displays).

Promovează Ubuntu

Dacă te întrebi cum poți promova Linux-ul, ei bine, promovarea unei disribuții ar putea fi cel mai util lucru pe care îl poți face pentru comunitate. Distribuie materiale despre Ubuntu sau instalează-l pe cât mai multe computere care aparțin cunoscuților tăi.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Nu fă actualizarea la Windows 11! Treci pe Linux!

Windows 11 încearcă să forțeze o furișare tiptilă în viața utilizatorilor de Windows 10. A apărut din senin, aparent gratuit, ca o dovadă de bune intenții și de „next level” din partea Microsoft.
- Advertisement -

Cele mai noi articole