marți, iulie 14, 2020

Vechile distribuții își pierd utilizatorii? Care sunt explicațiile?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Distribuții în criză?

Unele distribuții par a fi intrat într-o criză ce le scoate din topul preferințelor utilizatorilor. O scurtă privire aruncată pe topul interesului (top 15) de pe distrowatch.com ne arată cât de dinamică este piața Linux și ne determină să concluzionăm următoarele:

  • distribuții vechi, Ubuntu, openSUSE, Linux Mint, deși se află în top 15, continuă un trend descendent. Această evoluție este lentă, dar sigură.
  • distribuții mai noi, Manjaro, elementary, Solus, MX Linux, parcurg un trend ascendent.

Cauza

Care să fie cauza acestor schimbări de poziții? Sigur, avem de-a face cu o combinație de factori care au generat situația de mai sus. Cum se face ca un OS derivat din Arch să ocupe prima poziție, în timp ce, lăudatul și cunoscutul Ubuntu se plasează doar pe locul trei? Care o fi motivul pentru care MX Linux se poziționează pe locul 4, iar openSUSE a zburat pe locul 8? Cauzele pot fi neclare, totuși ele ne duc spre o nemulțumire a utilizatorilor, fapt ce îi determină să aleagă “concurența”.

Posibile explicații

  • Libertatea și gratutitatea

Linux-ul este liber și gratuit. Cei mai mulți testează câteva distribuții înainte de a instala una. În lipsa unor constrângeri legale și financiare, și cum avem de-a face cu o piață extrem de competitivă, este și normal ca aceia care vin cu ceva nou să fie rapid remarcați de utilizatori. Cum ai adormit un pic în front, cum riști să te trezești la coada clasamentului.

  • Mirajul Arch

Nu mulți sunt cei care pot dresa un Arch. Mirajul pe care această legendă îl produce îi determină pe cei mai mulți, în lipsa unor cunoștințe temeinice de Linux, să aleagă Manjaro, un sistem de operare bazat pe lengenda de mai sus și care funcționează perfect, gata scos din cutie  (a se înțelege, instalat). Stabil, funcțional, arată bine, oferă diversitate, Manjaro, din câte se pare, poate!

  • Încremenirea în timp

Praful, odată depus, nu iartă, erodează. În cazul Linux Mint, încremenirea în timp, alături de micile probleme ale versiunilor mai noi, au generat în rândurile utilizatorilor dorința de a testa ceva mai nou. Nu te poți prezenta la infinit în același ambalaj, riști să îți pierzi adepții.

  • Instabilitatea

Unii dezvoltatori, pur și simplu, nu au stare. Această situație ar fi de bine dacă nu ar genera dureri de cap. În loc să stabilizeze și să mențină distribuția, aceștia se află în fel și fel de căutări. “Inovațiile” aduse pe parcurs unor versiuni lansate deja, lipsa unei testări suficiente, precum și lipsa mâinii de lucru, transformă unele distribuții în focare de instabilitate. Nu cred că există persoane care își propun să facă din instalatul Linux-urilor o adevărată meserie. Tu?

  • Faima controversată

Este greu să ajungi în top, dar și mai greu este să te menții. Odată ce ai alunecat pe un trend descentent, cu greu îți mai revii. Este cazul Ubuntu, criticat pentru consumul mare de resurse, pentru apropierea de Microsoft și pentru încremenire în timp. Trendul descendent continuă, asta chiar dacă Ubuntu pare a fi cel mai reușit.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

O bibliotecă digitală cu mii de lecții înregistrate vă stă la dispoziție

O bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții înregistrate stă la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII
2,453FaniÎmi place
343CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mobian, un nou sistem de operare pentru smartphone

Mobian este un nou sistem de operare open source pentru smartphone. Acesta se dorește a fi o alternativă la cunoscutul Android, alături de PureOS sau Ubuntu Touch.

Video – LinuxFX, o distribuție Linux ușor de confundat cu Windows 10

LinuxFX este o distribuție Linux care a copiat extrem de bine modul în care arată Windows 10. Dacă nu ești cunoscător, nici nu zici că ai de-a face cu Linux sub capotă.

Ce poți face pentru a nu mai fi spionat online?

Consideri că ești spionat? Când vorbim despre securitate și intimitate în mediul online, despre siguranța datelor personale, nu trebuie să facem, sub nicio formă, compromisuri.

Cum să îți protejezi contul Facebook. 16 reguli de aur

Cum să îți protejezi contul Facebook? Nu este deloc greu să îți protejezi contul Facebook. Ai nevoie de un...

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,
48 Shares
Copy link
Powered by Social Snap