Distribuții în criză?
Unele distribuții par a fi intrat într-o criză ce le scoate din topul preferințelor utilizatorilor. O scurtă privire aruncată pe topul interesului (top 15) de pe distrowatch.com ne arată cât de dinamică este piața Linux și ne determină să concluzionăm următoarele:
- distribuții vechi, Ubuntu, openSUSE, Linux Mint, deși se află în top 15, continuă un trend descendent. Această evoluție este lentă, dar sigură.
- distribuții mai noi, Manjaro, elementary, Solus, MX Linux, parcurg un trend ascendent.
Cauza
Care să fie cauza acestor schimbări de poziții? Sigur, avem de-a face cu o combinație de factori care au generat situația de mai sus. Cum se face ca un OS derivat din Arch să ocupe prima poziție, în timp ce, lăudatul și cunoscutul Ubuntu se plasează doar pe locul trei? Care o fi motivul pentru care MX Linux se poziționează pe locul 4, iar openSUSE a zburat pe locul 8? Cauzele pot fi neclare, totuși ele ne duc spre o nemulțumire a utilizatorilor, fapt ce îi determină să aleagă „concurența”.
Posibile explicații
Libertatea și gratutitatea
Linux-ul este liber și gratuit. Cei mai mulți testează câteva distribuții înainte de a instala una. În lipsa unor constrângeri legale și financiare, și cum avem de-a face cu o piață extrem de competitivă, este și normal ca aceia care vin cu ceva nou să fie rapid remarcați de utilizatori. Cum ai adormit un pic în front, cum riști să te trezești la coada clasamentului.
Mirajul Arch
Nu mulți sunt cei care pot dresa un Arch. Mirajul pe care această legendă îl produce îi determină pe cei mai mulți, în lipsa unor cunoștințe temeinice de Linux, să aleagă Manjaro, un sistem de operare bazat pe lengenda de mai sus și care funcționează perfect, gata scos din cutie (a se înțelege, instalat). Stabil, funcțional, arată bine, oferă diversitate, Manjaro, din câte se pare, poate!
Încremenirea în timp
Praful, odată depus, nu iartă, erodează. În cazul Linux Mint, încremenirea în timp, alături de micile probleme ale versiunilor mai noi, au generat în rândurile utilizatorilor dorința de a testa ceva mai nou. Nu te poți prezenta la infinit în același ambalaj, riști să îți pierzi adepții.
Instabilitatea
Unii dezvoltatori, pur și simplu, nu au stare. Această situație ar fi de bine dacă nu ar genera dureri de cap. În loc să stabilizeze și să mențină distribuția, aceștia se află în fel și fel de căutări. „Inovațiile” aduse pe parcurs unor versiuni lansate deja, lipsa unei testări suficiente, precum și lipsa mâinii de lucru, transformă unele distribuții în focare de instabilitate. Nu cred că există persoane care își propun să facă din instalatul Linux-urilor o adevărată meserie. Tu?
Faima controversată
Este greu să ajungi în top, dar și mai greu este să te menții. Odată ce ai alunecat pe un trend descentent, cu greu îți mai revii. Este cazul Ubuntu, criticat pentru consumul mare de resurse, pentru apropierea de Microsoft și pentru încremenire în timp. Trendul descendent continuă, asta chiar dacă Ubuntu pare a fi cel mai reușit.