-0.8 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

Cum urmărim temperaturile CPU și GPU pe Linux

Ar trebui să le citești

Linux oferă din ce în ce mai multe

Odată cu numeroasele posibilități pe care le oferă Linux (editare foto/video și/sau gaming), este bine să luăm în considerare și cât de mult se încălzesc anumite componente ale PC-ului pentru a preveni complicațiile ulterioare.

CPU și GPU

Componentele PC-ului care degajă cea mai mare cantitate de căldură în timpul funcționării sunt CPU (procesorul) și GPU (procesorul grafic). Cu cât acestea sunt mai solicitate, în activități de editare sau în jocuri, este normal ca ele să se încălzească mai tare. Totuși, cu cât ele funcționează la o temperatură ridicată mai mult timp, cu atât durata lor de viață se scurtează. De aceea este bine să urmărim din când în când cât de tare se încălzesc aceste componente.

Sensors

Pentru a afișa datele senzorilor montați pe diverse componente ale PC-ului, ubuntu are nevoie de instalarea unui mic pachet, lm-sensors. Folosim comanda:

sudo apt install lm-sensors

Afișarea temperaturilor

Pentru a vedea temperaturile CPU și GPU în timpul funcționării, ne vom folosi de două comenzi simple care vor afișa datele oferite de senzorii plasați atât pe procesor cât și pe placa video.

Pentru procesor, vom scrie următoarea comandă:

watch -n 2 sensors

Pentru placa video, este necesară următoarea:

watch -n 2 nvidia-smi

În cazul ambelor comenzi, informațiile se actualizează la două secunde, însă această perioadă poate fi modificată.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Nu fă actualizarea la Windows 11! Treci pe Linux!

Windows 11 încearcă să forțeze o furișare tiptilă în viața utilizatorilor de Windows 10. A apărut din senin, aparent gratuit, ca o dovadă de bune intenții și de „next level” din partea Microsoft.
- Advertisement -

Cele mai noi articole