27.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

4 abordări greșite în Linux care explică lipsa succesului pe desktop

Ar trebui să le citești

4 abordări greșite în Linux

Văzute din afară, problemele par clare, simple la prima vedere, șochează doar lipsa schimbării în bine. Din interior, cine știe, lucrurile poate sunt mult mai nuanțate. 

După aproape un deceniu de utilizat Linux, considerăm că avem o imagine de ansamblu asupra fenomenului. În acest articol, ce sigur va primi critici, am identificat 4 abordări generale greșite în care, după părerea noastră, se scaldă distribuțiile GNU/Linux. Explicații pentru faptul că Linux-ul continuă să se mențină la cote de sub 3% pot fi găsite, mai greu este cu voința de a schimba ceva.

Comunicarea

Vrem sau nu să acceptăm, comunicarea dintre dezvoltatori și utilizatori aproape că nu există. Sunt două-trei excepții unde aceasta este mai mult mimată. Ce să ne  mai ascundem după cireș, lipsesc informații esențiale în cazul celor mai multe distribuții, cele existente deja, sunt depășite de timp.

Acolo unde există, comunicarea se limitează la fraze seci, de parcă tot poporul a studiat Linux la facultate. Cel mai prost stau distribuțiile mici, unele nici măcar nu au site-uri de prezentare. Cum să atragi noi utilizatori  dacă nu le vorbești pe limba lor?

Microsoft și Apple comunică cu publicul, des și bine. Afli, într-un limbaj uman și care îți intensifică interesul, numeroase informații referitoare la noutăți, funcționalitate și productivitate. În cazul Linux, este sărbătoare când se mai dă câte ceva din casă.

Resursele

Tendința ultimilor ani este de a limita utilizarea Linux pe computerele mai slăbuțe. S-a dus suportul pentru 32 de biți, aplicațiile cer tot mai multe resurse, chiar dacă nu au funcții suplimentare care să justifice asta, deseori versiunile noi sunt chiar mai proaste. Distribuțiile așazis pentru hardware-ul vechi deseori rulează mai greu decât cele generale. Îmi pare, și nu exagerez, că dezvoltatorii au preluat moda Windows, adică te obligă ca la 4-5 ani să îți schimbi PC-ul.

Implicarea

Dacă ești serios și îți faci treaba, ești numit taliban, noi am pățit-o. Nu este doar o problemă românească, este o modă la nivel mondial.

Din păcate, unele softuri nu sunt actualizate cu anii, comunitatea nu pare a fi la fel de rapidă, dezvoltatorii par a urmări doar aspectul financiar al problemei fără să ofere ceva ce poate fi cumpărat. Dacă nu ar exista această autosuficiență, am avea și wallpapere mai frumoase, teme și iconițe moderne, aplicații actualizate mai des, stabilitate și inovație.

Lipsa unor dispozitive mobile care să ruleze Linux

Nu avem Linux pe telefoane sau tablete (cu excepția Android, pentru că Google 🙂 ). Situația pare halucinantă, sunt peste 500 de distribuții și niciuna nu este întâlnită pe telefoane sau tablete. Credeți că nu ar fi utilizatori? Cu sume relativ mici, ca să dăm un exemplu, un furnizor de prin China ar putea pune la dispoziție o configurație demnă de a rula o distribuție Linux. Nu se vrea, Ăsta-i adevărul…!


- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole